Astro

Nad zaplete pri COVID-19 s smiselnim treningom

Mito Šinkovec
6. 7. 2020, 15.00
Deli članek:

Raziskava gospoda dr. Zhen Yan-a z Medicinske šole Univerze v Virginiji je pokazala, da redna vadba lahko zmanjša tveganje za sindrom akutne respiratorne stiske, ki je glavni vzrok smrti pri bolnikih z virusom COVID-19.

dk
zhen yan

Raziskava kaže, da lahko smiselna redna vadba prepreči ali vsaj zmanjša resnost sindroma akutne respiratorne stiske, ki prizadene med 3% in 17% vseh bolnikov s COVID-19.
Na podlagi razpoložljivih informacij zveznega centra za nadzor in preprečevanje bolezni ocenjujejo, da bo 20% do 42% bolnikov, hospitaliziranih zaradi COVID-19, razvilo sindrom akutne respiratorne stiske. Obseg pacientov, sprejetih v intenzivno nego, je ocenjen na 67% do 85%.
Ocenjuje pa se da, bo umrlo približno 45 odstotkov bolnikov, ki razvijejo hudo obliko sindroma akutne respiratorne stiske.
“Vse, kar slišite zdaj, je bodisi socialna distanca, maske, razkuževanje ali ventilator, saj se lahko le izognemo izpostavljenosti ali se za preživetje zanašamo na ventilator, če se okužimo,” pravi Yan in nadaljuje: “Bistvena stvar pa je v tem, da ima približno 80% potrjenih bolnikov s COVID-19 blage simptome brez potrebe po dihalni podpori. Vprašanje je, zakaj. Naše ugotovitve o endogenem antioksidantivnem encimu ponujajo pomembna dejstva, ki nas vlečejo k razvoju novih terapevtskih pristopov in terapij akutne respiratorne stiske, ki jo povzroča COVID-19.”
ZMOGLJIV ANTIOKSIDANT
Yan, direktor Center for Skeletal Muscle Research na univerzi Virginia School of Medicine centru, je sestavil poglobljen pregled obstoječih medicinskih raziskav, vključno s svojo, pri čemer je pregledal antioksidant, znan kot “zunajcelična superoksid dismutaza” (EcSOD). Ta močan antioksidant lovi škodljive proste radikale, ščiti naša tkiva in pomaga pri preprečevanju bolezni. Naše mišice naravno naredijo EcSOD in ga izločijo v obtok, da se omogoči vezava na druge vitalne organe, njegova proizvodnja pa se z ustreznim treningom bistveno poveča.
Zmanjšanje antioksidanta se kaže pri številnih boleznih, vključno z akutno pljučnico, ishemično srčno boleznijo in odpovedjo ledvic, v svojih pregledih ugotavlja Yan. Laboratorijske raziskave na miših kažejo, da blokiranje njegove proizvodnje poslabša težave s srcem, hkrati pa njihovo povečanje vpliva ugodno. Zmanjšanje vrednosti EcSOD je povezano tudi s kroničnimi stanji, kot je osteoartritis.
Raziskave kažejo, da že en sam trening na teden povečuje proizvodnjo antioksidanta, zaradi česar je Yan spodbudil ljudi, naj poiščejo telovadbo, hkrati pa ohranjajo socialno distanco. “Ne moremo večno živeti v osamitvi,” je dejal.” Redna vadba ima veliko več koristi za zdravje. Zaščita pred tem hudim boleznim dihalnih bolezni je le eden izmed številnih primerov.”
POTENCIALNA ZDRAVLJENJA
Yanov a raziskava tudi ugotavlja, da je sindrom akutne respiratorne stiske možno zdraviti prav z EcSOD . Omenja možnost, da bi lahko gensko zdravljenje nekega dne uporabili za povečanje proizvodnje antioksidanta, tako da se pri bolnikih, ki se borijo s COVID-19 prisotnost antioksidanata v pljučih povečala.
Raziskave so tudi pokazale, da so imele laboratorijske podgane s kronično ledvično boleznijo manj poškodb ledvic, kadar so jih zdravile s človeškim EcSOD. Antioksidant se že predlaga kot potencialno terapevtsko sredstvo za diabetično retinopatijo, zaplet sladkorne bolezni, ki lahko vodi v slepoto.
EcSOD se izkaže za koristnega pri sindromu ko odpoveduje več organov. Prizadevanja za zdravljenje stanja s splošnimi antioksidanti niso bila uspešna, vendar Yan nakazuje, da bi razumevanje delovanja EcSOD lahko omogočilo zdravnikom, da ga uporabljajo bolj usmerjeno in zato bolj učinkovito .
“Pogosto pravimo, da je vadba medicina. EcSOD je popoln primer, ki se ga lahko naučimo iz biološkega procesa za napredovanje medicine,” je dejal Yan.”Medtem pa, ko si prizadevamo izvedeti več o skrivnostih in prednostih redne vadbe, nam ni treba čakati, dokler ne vemo vsega.”