Astro

Retrogradnost planetov: čas za ponavljanje, popravljanje in poglabljanje

Tina Pipan
2. 6. 2020, 16.16
Posodobljeno: 2. 6. 2020, 16.18
Deli članek:

Ljudje smo, hočeš nočeš, verjameš ali ne, vedno vpeti v ritme narave in vesolja. Nekateri od teh ritmov so vidni in tako očitni tudi našim očem, da jih zagotovo ne moremo zgrešiti, spet drugi bolj nevidni in nepoznani, a prav tako zelo pomembni in povezani z vsakim delčkom življenja na Zemlji.

dk
venera

Djotiš je znanje o naravnih ritmih, s katerimi smo vsak trenutek povezani vsi. In tako kot vidimo ritem Sonca, njegov jutranji vzhod in večerni zahod, tako na nas vplivajo tudi vsi ostali ritmi, samo da so največkrat našim očem skriti.
Djotiš pri preučevanju naravnih ritmov za svojo osnovo vzame devet planetov, devet glavnih naravnih in energijskih principov, devet naravnih zakonov, ki so neločljivo povezani z vsakim delom našega življenja. Ne samo, da so neločljivo povezani z nami, so v nas in v vsem kar nas obkroža, znotraj in zunaj.
Stanje na nebu vsak trenutek odraža stanja na Zemlji in preko poznavanja in spremljanja dogajanja na nebu, lahko kot zrcalo, ogledalo ugledamo tudi tisto, kar se dogaja navznoter.
Ta trenutek je na nebu, v gibanju naravnih ritmov, kar pet od devetih naravnih principov, ki jih preučuje djotiš, v stanju svojega retrogradnega gibanja. Dva od njih predstavljata našo karmično os Rahu/Ketu in sta skoraj vedno retrogradna. To sta lunina vozla, ki ustvarjata mrke in o katerih bom nekaj več napisala prihodnjič, saj nas kmalu čaka obdobje treh zaporednih mrkov.
Tokrat pa nekaj več o principih Saturna, Jupitra in Venere, ki so se vsi v sredini maja obrnili v svoje retrogradno gibanje.
Retrogradnost seveda ne pomeni, da se planeti dejansko nek trenutek ustavijo in začnejo gibati v nasprotno/retrogradno smer. Astrologija vedno preučuje navidezno gibanje planetov oziroma nebesnih teles, kot jih opazujemo iz Zemlje. Tudi Sonce vzhaja in zahaja, čeprav je v resnici Zemlja tista, ki se vrti okoli svoje osi in ne Sonce. In ja, gledano iz Zemlje, se planeti na svoji navidezni poti okoli Zemlje nek trenutek tudi ustavijo in začnejo gibati v svoji retrogradni smeri.

Močne energije

Vsak planet pa je energijski princip, ki predstavlja konkretno dogajanje na Zemlji ter zavedne in nezavedne obrazce in vzorce delovanja ljudi. Zato retrogradnost planetov vedno kot nekakšno zrcalo kaže na tisto, kar se dogaja znotraj nas, na tisto, na kar je nek trenutek dobro biti pozoren in morda pogledati globlje in drugače. 

Kot rečeno nas sedaj in v prihodnjih mesecih čaka kar nekaj retrogradnosti. Točneje:
- retrogradnost Saturna od 11. 5 do 29. 9.
- retrogradnost Venere od 13. 5. do 25. 6.
- retrogradnost Jupitra od 14. 5. do 13. 9.
- junija pa se v retrogradno gibanje obrne še princip Merkurja in sicer od 18. 6. do 12. 7.
Trenutki začetka in konca nekega retrogradnega gibanja so vedno izredno energijsko močni, saj se mora nek planet ustaviti, da zamenja smer gibanja. In ko planet/naravni energijski princip stoji, deluje najmočneje. Zato pozor na zgoraj zapisane dni, ko se planeti ustavijo in obrnejo.
Retrogradnost planetov vedno govori o poglabljanju, ponavljanju in popravljanju stvari. O globoki introspekciji in vračanju v preteklost, pogledu na stvari na drugačen način, o učenju in čiščenju starih vzorcev. Iz vidika razumevanja karmičnih principov, je retrogradnost planetov vedno veliko bolj karmično zavezujoča, saj preprosto moramo pogledati nazaj v preteklost in globlje v vzorce in obrazce delovanja. V tem pogledu v globino, do temeljev, lahko doživimo globoke uvide, razjasnitve, popravke in pozitivne spremembe.
A ne smemo čakati, da se nekaj preprost zgodi zunaj nas, to moramo narediti sami, znotraj. Pogledati, ozavestiti, popraviti in postaviti nove temelje.
V djotišu lahko še globlje pogledamo to retrogradno gibanje planetov. In se vprašamo, ali se določen planet na svoji retrogradni poti giblje k stanju svojega velikega ravnovesja ali k stanju svojega neravnovesja?
Ta trenutek se tako Rahu, kot tudi Ketu in Saturn, Jupiter ter Venera vsi v svojem retrogradnem gibanju gibljejo k stanju svojega velikega ravnovesja. To pomeni, da imamo močno energijsko podporo, da stvari lahko popravimo, poglobimo, ponovimo in spremenimo na kvaliteten način. Seveda počasi, in z razumevanjem posameznega energijskega principa.
Kaj to pomeni za vsakega posameznika nam seveda razkriva osebna natalna karta in težko je posploševati. Mesto retrogradnosti, tako kot tudi vladavine planetov nad posameznimi področji življenja, rojstna predispozicija in kvaliteta ter še in še….vpliva na razumevanje in interpretacijo posamezne retrogradnosti. In s tem povezanih področij v našem življenju.
Nekaj osnovnih usmeritev pa vseeno lahko napišem iz splošnih energijskih vzorcev posameznih planetov. Več o Rahu/Ketu karmični osi in prihajajoči retrogradnosti Merkurja bom napisala v naslednjem članku, ki se bo dotaknil mrkov, sedaj pa nekaj usmeritev glede trenutne retrogradnosti Saturna, Jupitra in Venere.
Retrogradnost treh principov sedaj seveda na družbeni in globalni ravni pomeni popravljanje zunanje situacije, ki jo je ustvaril virus korone. Politično, ekonomsko, družbeno.
Na osebni ravni pa vseeno lahko pogledamo malo globlje in tu lahko naredimo največje spremembe. Saj veste, če želimo spremeniti svet, moramo začeti pri sebi. Ni druge, hitrejše poti.

Saturn
Saturn je povezan z vprašanjem odgovornosti. Sedaj preprosto moramo znati prevzeti odgovornost za svoje življenje in nehati s prstom kazati na druge. Povezan je s počasnim, vztrajnim učenjem na lastnih napakah. S spoštovanjem predvsem tistih najbolj ogroženih in drugačnih, starejših in umirajočih, s spoštovanjem ljudi iz dna socialne lestvice. Jih znamo slišati in pogledati dlje od lastnih potreb in želja? Povezan je z vprašanjem minevanja in preprostosti. S tišino in mirom. In globoko hvaležnostjo za uvide. Seveda sta, v skupnem »plesu« s principom Jupitra ta trenutek oba odgovorna za gospodarsko recesijo, ki zagotovo prihaja. A hkrati nas Saturn tudi uči razumevanja preprostosti življenja, tega, da je manj več, da je počasi velikokrat bolj uravnoteženo kot hitreje. Pomaga nam, da znamo ločiti zrno od plevela in iluzijo od resnice.

Jupiter
Jupiter po drugi strani rad uživa in širi stvari. Rad poglablja svoja znanja in na svoji retrogradni poti popravlja kanale prenašanja znanja dalje. Tudi to se več kot očitno sedaj dogaja. Jupiter je vedno povezan z obiljem in modrostjo, a le to v času retrogradnosti (in trenutnega neravnovesja Jupitra) težko najdemo zunaj sebe. Moramo se ustaviti in se poglobiti vase. Se počutiti bogate zaradi majhnih stvari. Spustiti zavedno ali nezavedno odvisnost od materialnega in odnosov, ki nas obkrožajo. V tem trenutku je namreč res zelo pomembno, da znamo pravilno ovrednotiti pomen materialnega in odnosov v svojem življenju. Tu lahko stvari sedaj popravimo in postavimo nove temelje za ponovno rast od konca njegove retrogradnosti dalje. Prav tako je čas za poglabljanje znanja, v katerikoli obliki.

Venera
In nenazadnje Venera. Sedaj je čas, da se poglobimo v svojo ustvarjalnost, da jo najdemo v najbolj skritih kotičkih in po koncu retrogradnega gibanja izrazimo navzven. Čas je za poglabljanje ljubezenskih odnosov, za odpiranja srca. Čas je da slišimo naravo in da ji priznamo pravo mesto v našem življenju. Brez narave nismo nič. Smo del nje in ona je del nas. Ljubezen, ustvarjalnost, narava. Tu lahko poglobimo, popravimo in postavimo nove temelje.
Seveda so to zgolj zelo splošni opisi dela naravnih ritmov sedaj. Korona nam je pravzaprav dostavila eno veliko darilo, samo pravilno ga moramo ovrednotiti in ponotranjiti. In sedaj je pravi čas za to.