Astro

"Vsi trobentajo o solidarnosti, jaz pa ubogam stevardese," je priznala terapevtka

Sonja Javornik
19. 4. 2020, 22.52
Posodobljeno: 19. 4. 2020, 22.57
Deli članek:

Novinarka in piarovka Nina Orel, ki jo poznamo po blogih Slavetomyself in Ulla, že dalj časa deluje tudi kot terapevtka za odnose, zato smo jo povprašali, kaj svetuje sebi in drugim v času izrednih razmer.

Nina Vidmar
nina orel

Kako preživljate samoizolacijo?

Pretresena sem bila samo prve dni, potem sem se ujela v nove okoliščine in s tem mirnejši ritem vsakdana – odtlej uživam v vsakem od teh »podarjenih dni« posebej! Meni je sicer bilo vse te »zaklenjenosti« sprejeti lažje, ker že desetletje veliko delam od doma, imam železno disciplino glede dnevne rutine (zjutraj in zvečer krajša joga in meditacija, vmes delo, popoldne rekreacija v naravi). Samodisciplina je ena od oblik ljubezni do sebe. Priznam, da pogrešam izlete s psičko Ullo na hrvaško obalo, ljudi pa sploh ne. Kot prekaljena »družabna samotarka« z nekonvencionalnim življenjskim slogom sem navajena tudi občasnega puščavništva. Samo sebe sem namreč že velikokrat zaprla v »karantene« vseh vrst, ker se samo v tišini rodijo kreativni presežki, pa tudi ohrabrujoč in odstirajoč notranji dialog, ki se mi zdi osnova za notranje ravnovesje in s tem tudi dobre medčloveške odnose.

Kaj se je za vas spremenilo v vsakdanjem življenju?

Razbremenjena sem številnih poslovnih obveznosti, ker so se ustavili vsi projekti, ki so vključevali osebne stike z ljudmi – torej predavanja in delavnice na temo oživitve odnosa do sebe in partnerja in individualna svetovanja na to temo, moderiranja poslovnih dogodkov, obiski otrok v vrtcih in knjižnicah z mojo psičko, tudi občasne vloge v reklamah ali serijah, ampak tega ne jemljem kot tragedijo! Zaupam v potek dogodkov, tudi v to, da so ljudje potrebovali to karanteno kot dragoceno in blagodejno »pavzo v vsakodnevnem norenju«.

Res pa je, da smo jaz, moja družina in najbližji prijatelji vsi zdravi in so se glede preureditve življenja in dela vsi dobro znašli v teh razmerah, kar dodatno pripomore k mojemu dobremu razpoloženju v samoizolaciji! Ker zaradi svoje večplastnosti in intenzivnosti navlečem nase poleg nezemeljsko lepih doživetij tudi na desetine trpkih in nenadnih preobratov, vsem strankam, s katerimi zdaj delam telefonske terapije in terapije prek Skypa, svetujem, da prej ko pred novo situacijo »spokorjeni pokleknejo«, prej jo bodo tudi notranje obvladali.

Kako pa spremembo doživljajo vaše stranke?

Še bolj me potrebujejo. V obdobju, ko je gibanje omejeno, ljudje pa so s partnerji ali družinami obtičali v zaprtih prostorih, so na veliki preizkušnji odnos do sebe in do soljudi. Zato mi stranke še večkrat potarnajo o konfliktih z domačimi in o občutkih strahu, ujetosti in tesnobnosti, kar je logično. Ampak naša sreča, zadovoljstvo in veselje ne smejo biti odvisni od življenjskih okoliščin, ampak od tega, na kaj se osredotočamo v življenjih! In če se v času samoizolacije vsak dan disciplinirano potrudite najti poživljajoče občutke in misli ter stvari, za katere ste hvaležni, vam vse to življenje začne vračati na stoto potenco! Je pa to vsakodnevni trening, ker se je lažje opreti na kaj zunanjega kot izvor dobre volje – a zdaj, ko nam je vse to odvzeto, ti ne znanstveni nazivi, ne športne kolajne, ne polni bančni računi, ne dragocene nepremičnine ne pomagajo. V tem času, ko me za pomoč prosijo tudi starejši ljudje in upokojenci, še bolj čutim, da je moje poslanstvo vse to bogastvo veščin složnega bivanja s samim seboj še naprej deliti z drugimi.

Kako učinkovite so terapije po telefonu in Skypu?

Čeprav osebnega stika nič ne more nadomestiti, je v danih razmerah to bolje kot nič! Spet vsi trobentajo o solidarnosti, ampak jaz raje ubogam stevardese: »Nataknite masko najprej sebi, šele nato otroku!« In na tej točki doživim največja presenečenja strank – nekdo jim je končno »dovolil«, da brez občutka krivde sebe postavijo na prvo mesto – kakšno olajšanje! Vem pa, da nikomur ni lahko: brzdajo nemirne najstnike, odpuščajo zaposlene, poučujejo osnovnošolca, animirajo dojenčka, zapirajo espeje, na novo spoznavajo partnerja ..., ampak vseeno: umaknite vse to (predvsem pa poročila, ki vas delajo samo še bolj anksiozne!) in poskrbite najprej za lastno harmonijo. Svet okrog vas je točno tako fajn, kot ste fajn vi. Ko se zalotite, da čakate, da bo izrednih razmer konec, ste že pogoreli. Usmerite se v ta trenutek, v ZDAJ. Ker konec vseh težav je, ko je vam vseeno zanje!

»Naša sreča, zadovoljstvo in veselje ne smejo biti odvisni od življenjskih okoliščin, ampak od tega, na kaj se osredotočamo v življenju!«