Astro

Jin in jang: stik nasprotij oziroma človek je bog in hudič

Nevenka Kamenik
18. 2. 2020, 10.00
Posodobljeno: 20. 2. 2020, 16.39
Deli članek:

Kaj se zgodi, ko poslušate slap, pesem ptic, šumenje vetra v krošnjah dreves? Ali ko se umirjeni uležete na tla in zrete v oblake ter jim preprosto dopustite, da so. Prav počasi vas bodo napolnili.

profimedia
jin jang

In bolj ko se bo tišina poglablja, bolj bo zapolnjevala vaše notranje telo. Nenadoma vas ne bo več tam, ostali bodo samo oblaki, ki se bodo premikali, zunaj in znotraj vas. Ločenost bo izginila, mej ne bo več.

Postali boste nebo, nebo pa se bo prelevilo v vas. Takrat bo vse v vas utihnilo in se umirilo. Neznano bo vstopilo v vas skozi slap. Ne razmišljate, ne presojate, ste samo navzoči, preprosto samo uživate in poslušate.

NE IZBIRAJTE
Naša zavest ne more početi dveh nasprotujočih si stvari hkrati, lahko bodisi razmišljate bodisi poslušate. Ko ste navzoči v vas vstopi notranji mir, postanete eno z vsem. Ko pa ste v umu se pojavi razmišljanje, odločanje, torej ločevanje. Kar pomeni, da se postavimo na eno ali drugo stran. Bodisi je lepo ali grdo, staro ali mlado, dobro ali slabo, ljubezen ali sovraštvo. Vedno, ko smo »za nekaj«, smo avtomatsko tudi »proti«.

Potemtakem je logika uma, samo vdihuj, kajti vdih je življenje in ne izdihuj, izdih je namreč smrt. Gre za preprosto logiko, torej vse več dihajte in ne izdihujte, pa ne boste umrli. Življenje je preprosto, če ne izbirate, kajti takrat veste, da vdihovanje in izdihovanje nista nasprotujoči si stvari, sta dva dela enega procesa. Če boste izbirali, se boste znašli v težavah. Če ne boste izbirali, bo vse preprosto. Preprosto je pravilno. Lepo postane grdo, grdo postane lepo. V tem trenutku je nekaj živo, v naslednjem je mrtvo. Nekdo je bil v tem trenutku mlad, v naslednjem se je postaral. Če hočete biti z življenjem, ne izbirajte in se ne odločajte. Življenje je živo, preprosto dovolite, naj teče.

dreamstime
Zaznajte resničnost drugega brez potrebe po spreminjanju.

PREDANO SPREJEMANJE
Če nekoga ljubite ali sovražite, projicirate stvari, ki jih ni. V ljubezni človek postane bog, v sovraštvu pa hudič, oseba pa ni ne dobra ne slaba. Preprosto je, kar pač je. Omenjeni hudiči in bogovi so samo projekcije. Če ljubite ali sovražite, ne morete jasno videti. Če ni všečnosti oziroma nevšečnosti, so vaše oči bistre, pogled pa jasen. Takrat drugega vidite takšnega, kot je. In ko je vaša zavest jasna, se vam celoten obstoj razkrije takšen, kot je.
Resničnosti ni mogoče spremeniti, samo vaše sanje se razblinijo, vi pa ste prizadeti. Nikogar ni, ki bi izpolnil vaše sanje. Vsi smo tu, da bi izpolnili svojo usodo, živeli skladno s svojo resničnostjo. Ne ljubite in ne sovražite. Preprosto uzrite resničnost drugega človeka. Zaznajte resničnost drugega, vidite ga, kakršen je, zgolj vidite resničnost, brez projiciranja, sanjarjenja, ustvarjanja podob, potrebe po spreminjanju drugih skladno z vašimi prepričanji. Ne izbirajte, ne odločajte se. Življenje v celoti sprejmite takšno kot je. Če te stvari vidite skupaj, ni ničesar, kar bi lahko izbirali.