Astro

Modri ljudje njihovim mislim ne verjamejo več. Kaj pa vi svojim?

Nevenka Kamenik
15. 8. 2021, 22.00
Posodobljeno: 15. 8. 2021, 22.14
Deli članek:

Obsedenost z lastnim umom nam življenje zelo zagreni. A kako iz uma pobegniti?

PS
Zdravo telo je pogoj za harmonijo duše in duha

Kdaj nas obsede lastni um? V umu smo, ko poslušamo svojega otroka, ki nam pripoveduje, kako je bilo v šoli -  sicer smo fizično prisotni, a smo v svoji glavi, ker razmišljamo, kaj vse moramo postoriti tekom dneva. Lahko bi rekli, da smo obsedeni s svojim umom.

Ljudje se povsem poistovetijo z glasom v glavi. Ta glas – misli – pa je neprekinjen tok samodejnega in prisilnega razmišljanja. Zvečer se uležemo v posteljo in hočeš nočeš nam po glavi roji tisoč in ena misel. Turobne misli, ki jih nikakor ne moremo ustaviti, nam kratijo spanec. In kako iz tega začaranega kroga? Kot prvo se je potrebno zavedati, da vi niste te misli, da niste premišljevalec. To lahko ugotovite s preprosto vajo takoj in sedaj. Zaprite oči in za 30 sekund opazujte svoje misli. Kakšne misli vam rojijo po glavi? V kolikor se bo um ustavil, uporabite vizualizacijo ter si v svoji notranji sliki vizualizirajte nek lep in prijeten kraj. Za nekatere bo to morje, plaža, gore  … Sedaj z zaprtimi očmi samo opazujte svoje misli.

PS
Vaše oči vidijo - naj bodo zaprte ali odprte.

BODITE NEVTRALNA PRIČA

Prepoznanje lažnega je že samo po sebi razkritje resničnega

In sedaj odprite oči. Pravkar ste bili navzoči, priča svojim lastnim mislim, niste bili poistoveteni z njimi, temveč ste bili opazovalec misli, lahko bi rekli tudi, da ste bili nevtralna priča. Ko enkrat doživite navzočnost, se bo njena moč okrepila in ego bo izgubil svojo moč. V vaše življenje bo stopila moč, veliko večja od ega, večja od uma. Da bi se osvobodili ega, je potrebna navzočnost, opazovanje oziroma zavedanje. Zavedanje in ego nista združljiva. Zavedanje je moč, ki je skrita v sedanjem trenutku. Zato jo imenujemo tudi navzočnost. Kar ostane, je svetloba zavesti, v kateri zaznave, izkušnje, misli in občutki prihajajo in odhajajo. Ko misel opazujete, z njo niste več poistoveteni in temu se reče svetloba zavesti. Takrat ste tukaj in zdaj.

Otroci so vedno v tukaj in zdaj. Ko otrok vidi rožo, jo dejansko vidi z očmi in ne z umom, zato je otrok navdušen, radosten, vzhičen nad njeno lepoto. Ko otrok okuša hrano, ni v umu, ampak celo njegovo telo reagira na grenkobo grenivke ali sladkobo čokolade. Otroci še niso v umu ampak so samo tukaj in sedaj.

Shutterstock
Vaše misli niste vi.

NE ENAČITE RESNICE Z MISLIMI

Misli so kot oblaki. Kadar se vam pojavijo misli in jih želite ustaviti, jih samo opazujte. Misli ne morete ustaviti, ker je to tok samodejnega in prisilnega razmišljanja. Lahko pa izstopite iz tega miselnega toka na način, da se z njimi ne poistovetite. Lahko jih samo ozavestite in si rečete to je samo star pogojen miselni vzorec. Zenovski mojstri pravijo: "Moder človek ne verjame več vsaki svoji misli, saj se zaveda, da je to zgolj samo star pogojen miselni vzorec."

Vaše razmišljanje, vsebina vašega uma, je pogojena s preteklostjo: z vzgojo, družinskim ozadjem, kulturo itd. Središče vaše celotne umske dejavnosti sestavljajo ponavljajoče se misli, čustva in vzorci odzivanja, s katerimi se najmočneje istovetite. In to je v bistvu ego.

EGO JE ENAK EGU

Ego pomeni poistovetenje z mislimi in čustvi, kot ga v duhovnem smislu imenuje Eckhart Tolle. Ego pomeni sleherno poistovetenje, poistovetenje z lastnino, mnenji, zunanjim videzom, z zamerami, z predstavami osebi kot o boljšem ali slabšem, kot o zmagovalcu ali poražencu. Torej bolj ko gradimo svojo identiteto na osnovi misli (prepričanj), bolj se oddaljujemo od duhovne razsežnosti.

Vsebina ega je pri vsakem posamezniku različna, toda vsak ego ima enako strukturo in deluje po enakem principu. Skratka: vsak ego je drugačen zgolj na videz. Globoko v sebi so vsi enaki. Ego živi zgolj od istovetenja in ločevanja.