Astro

Pričarajmo danes sebi in drugim dan prijaznosti

Marjetka Jeršek, raziskovalka energij in pisateljica
16. 6. 2019, 00.01
Deli članek:

Prijaznost je čudovita lastnost, ki skozi prenagljene in stresne ritme življenja žal nima toliko veljave v današnjem času, kot bi si jo brez dvoma zaslužila.

dreamstime
prijaznost

Medtem ko vsi nekam hitimo, preobremenjeni s svojimi težavami in dolžnostmi, si le redko kdo vzame dovolj časa za prijazno besedo, nasmeh, nasvet ali nesebično pomoč sočloveku. Prijazna prodajalka, ki se nam nasmehne v trgovini, dobro razpoložen voznik avtobusa, ki se pošali z nami, ljubezniv policaj, ki nas opozori, da smo pozabili dragocen predmet v avtu, sosed, ki nam pomaga odnesti težko breme v četrto nadstropje... nam lahko temeljito osmislijo dan in nas razveselijo.
Prijaznost zelo močno pozitivno učinkuje ne le na tistega, h komur je usmerjena, ampak tudi na tistega, ki je prijazen do drugih. Iskreno prijazen človek izžareva lepe, spodbudne in zdravilne energije, ki prečistijo energijsko ozračje (auro) okrog njega, tako da se tudi sam počuti zelo dobro. Če smo z nekom nepričakovano prijazni, ljubeznivi in potrpežljivi, mu bomo gotovo polepšali dan, pa tudi sami se bomo počutili veliko bolje, kot če bi na primer izzvali neprijeten medsebojni konflikt.

ČAS ZA VSE
Prijaznost v vsakodnevnem življenju pogosto trpi tudi zaradi naše nepotrpežljivosti. Pri takšnih težavah Louise L. Hay priporoča, da si ponavljamo zatrditev: "Vedno imam dovolj časa za vse." Potrpežljivost je ubrana s procesom življenja, kajti vse se zgodi v popolnem časovno prostorskem zaporedju. Nepotrpežljivost nikakor ne pospeši procesa, ampak pomeni zgolj zapravljanje časa in energije. V starih čarovniških bukvah zasledimo tudi tale urok za večjo potrpežljivost: "S kremo miru se obilno namažem in strpen obraz svetu pokažem."
Prepirljivi in jezljivi ljudje imajo zelo pogoste težave z jetri. Po taoistični teoriji je v jetrih sedež prijaznosti in jeze. Taoisti menijo, da je vse sestavljeno iz petih osnovnih elementov: kovine, vode, lesa, ognja in zemlje. Element jeter je les, pripadajoči letni čas pa pomlad. Vreme, povezano z jetri je vetrovno. Veter namreč deluje zelo očiščujoče na naša negativna čustva.

profimedia
prijaznost

NEUGODNA JEZA
Pozitivna čustva, ki domujejo v tem organu, so poleg prijaznosti še odločnost, odprtost in domišljija. Negativna čustva, ki se kopičijo v jetrih, pa so poleg jeze še nasilnost, bes in srd. Zdravilni zvok, ki ugodno vpliva na jetra je po taoizmu ŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠ, barva pa zelena. Jetra so tesno povezana tudi z očmi, prepono, rebri in notranjo stranjo nog. S pomočjo posebnih vaj, ki vključujejo tudi uporabo zdravilnega zvoka in tehniko notranjega smehljaja, usmerjenega na to področje telesa, lahko jetra prečistimo jeze. Taoisti pravijo o obvladovanju jeze takole: če ste po tem, ko ste tridesetkrat ponovili zdravilni zvok jeter, še vedno besni na nekoga, mu brez skrbi lahko primažete zaušnico.
Če tehniko čiščenja jeznih čustev izvajamo pravilno, se to seveda to ne more zgoditi.
Louise L. Hay pa svetuje "pretepanje blazine", tehniko, pri kateri svojo jezo znesemo nad blazino, tako da se ne more uničujoče usmeriti proti nam. Staro ljudsko izročilo pa nam priporoča, da v mislih preštejemo do deset, preden eksplodiramo in se razburimo. Med štetjem se precejšnja količina besa že razkadi in ohladi.
Potlačena in neizražena jeza se v obliki rdečkastega energijskega trna zarije v naše srce in nas zastruplja navznoter.
Jezo so ljudje že od nekdaj povezovali z rdečo barvo. Jasnovidni ljudje jo vidijo v auri v obliki temno rdečega polja, iz katerega švigajo navzven svetlejši rdeči in oranžni bliski.

ROŽNATI OBLAČEK
V družbi vedno jeznega človeka se nihče ne počuti prijetno. Pri komuniciranju z jeznoritežem se večkrat opomnimo, da mi nikoli nismo pravi vzrok njegove jeze. Verjetno ga pestijo številne težave, ki jim ni kos, zato si z besnenjem daje duška, da bi se raztresel. Nežno ga poglejmo, se blago nasmehnimo in mu pošljimo pozitivno energijo ljubezni, ki ga bo "ohladila". V Indiji ljudje sklenejo dlani pred srcem in izgovorijo NAMASTE, kar pomeni: "Pozdravljam božansko v tebi." Iskrena prijaznost bo takoj razorožila besnečega trpina.
Če se nekdo jezi na nas, se zavedajmo, da gre za izbruh njegoveGa osebnostnega, nižjega jaza. Globoko v sebi ima vsakdo spravljene neomejene zaloge čiste prijaznosti in brezpogojne ljubezni, ki hrepenijo po tem, da bi splavale na površje.
Nežni, ljubeznivi in prijazni ljudje izžarevajo energijo, ki je na eterični ravni videti kot ljubek rožnat oblaček, včasih prepreden s pastelnimi prameni nežnih svetlob.
Nekateri ljudje so prijazni le tedaj, ko zavestno ali podzavestno manipulirajo z drugimi, da bi dosegli nek svoj cilj ali namen. Zdravilno delujeta le brezpogojna ljubezen in iskrena prijaznost.
Enako sporočilo lahko zmerom povemo vsaj na dva načina: ostro ali prijazno. Prijazna komunikacija s soljudmi je veliko bolj učinkovita, ustvarjalna, izpolnjujoča in blagodejna. Mojstri stikov in medčloveških odnosov se nikoli ne bodo ponižali z agresivnimi zahtevami in zmerjanjem. Statistike kažejo, da so po naravi prijazni ljudje veliko bolj zdravi, uspešni, zadovoljni s seboj in s svetom, ki jih obdaja, njihov um je bolj veder in prožen, splošno so zelo priljubljeni, cenjeni, samozavestni in kreativni.

pixabay
prijaznost

BLAGOSLOVI
Seveda je težko čez noč iz prepirljivca postati prijaznež. Vendar pa lahko začnete z enim dnevom v tednu. Sami sebi obljubite, da se boste na ta dan potrudili biti čim bolj prijazni. Ne le do drugih, pač pa tudi do sebe. Prenehajte s samouničevalnimi navadami in razvadami, imejte radi sebe, kot bi imeli radi svojega najljubšega bližnjega. Razvajajte se. Na ta dan bodite prijazni z vsemi, ki jih boste srečali, tudi do rastlin, živali in okolja. Biti prijazen do našega planeta Zemlje pomeni reciklirati odpadke, se odpraviti peš ali s kolesom namesto z avtom, počistiti trato pred blokom, opustiti uporabo agresivnega mehčalca pri pranju perila in podobno. Na koncu dneva si v poseben zvezek zapišite vsa prijazna dejanja, ki ste jih storili na ta dan. Zaspali boste pomirjeni, z očiščujočim občutkom, da je za vami prijeten, miren in prijazen dan, kateremu bo sledila tudi takšna noč. Ko boste opazili čudovite blagodejne učinke dneva prijaznosti na vaše življenje, se boste verjetno potrudili, da ga sčasoma raztegnete na ves teden. In nenadoma bodo vsi opazili spremembo, ki se je zgodila v vas. Pridobili boste nove prijatelje in ljudje se bodo trudili čim več časa preživeti v vaši prijetni družbi. Presenečeni boste, da se bodo nenadoma tudi drugi začeli vesti bolj ljubeznivo do vas. Prej napeti odnosi bodo postali prisrčni in osrečujoči. Vaše zdravstveno stanje se bo izrazito izboljšalo. Iz življenja bodo izginile napete, stresne in nasilne situacije, drame in travme.
Vsekakor se splača poskusiti. Naj bo dan prijaznosti za vse nas že danes.