Astro

Opazujte dlako in vedenje svoje mačke!

Marjetka Jeršek, raziskovalka
8. 8. 2018, 12.58
Posodobljeno: 8. 8. 2018, 13.03
Deli članek:

Indijanski vrači verjamejo, da so bile ob zori stvarstva prav živali deležne vsega najglobljega skritega znanja in modrosti, s katerima jih je seznanil Tuawa ali Tisti Zgoraj, ki ni želel neposredno govoriti s človekom.

Totem mačke spodbuja razodevanje skrivnosti in razvoj čarnih sposobnosti.

Poslal mu je posamezne živali in mu spregovoril skoznje. Veliki duh se je človeku prikazoval skozi zveri in skozi zvezde, luno, sonce, letne čase ter skozi najrazličnejša znamenja narave, iz katerih naj bi se človek učil in jim sledil.

Vsakdo od nas lahko razvije svojo lastno komunikacijo s temi bitji in, po indijanskem verovanju, odkrije svoj totem, ki se mu najpogosteje pojavi v sanjah ali v globoki meditaciji. Vaša žival lahko vstopi v vaše življenje tudi skozi razglednice, dokumentarno televizijsko oddajo o posamezni živalski vrsti, ki vas še zlasti gane, skozi mite in legende ter knjige, ki vam sežejo prav do srca. Ko prepoznate svojo totemsko žival,  začutite spoštovanje do duha in energije, ki jo prenese v vas.

POSEBEN POMEN

Vrači mački kot totemski živali pripisujejo poseben pomen pri razkrivanju davno zakopanih in zamolčanih skrivnosti, v magičnih zadevah – predvsem pri razvijanju čarnih sposobnosti - in pri pridobivanju neodvisnosti tistih, ki se zaradi kakršnih koli vzrokov v srcu ne čutijo svobodne. Tudi priodvisnikih in zasvojencih, ki s pomočjo tega totema laže ozavestijo svoje težave in se jih odločijo premagati.

Mačkin ciklus moči traja ponoči, vsako noč skozi vse leto. V času od sončnega zatona do zore se najuspešnejše lahko povezujete z njeno energijo.

Te živali povezujejo s številnimi miti, legendami in božanstvi, na primer z egipčansko boginjo Bastet, skandinavsko boginjo plodnosti Freyo, hindujsko boginjo poroda Shasthi itd. Tudi v pravljicah bratov Grimm jih bomo pogosto zasledili.

Šamani verujejo, da mačke kot zaščitne totemske živali pri svojih varovancih spodbujajo zdravo radovednost, trdoživost – saj imajo po devet življenj, neodvisnost, premetenost, nepredvidljivost in zmožnosti zdravilstva.

V srednjem veku je vsaka čarovnica imela svojo mačko, v kateri se je utelešal duh, ki ji je po potrebi priskočil na pomoč in ji delal družbo. Številni vrači in čarovnice so baje sposobni privzeti njeno podobo, saj gre za obliko, ki zlahka dopusti prevzem.

Povezovanje z mačjo energijo po šamanskem verovanju tudi blaži simptome nočne (t.i. “kurje”) slepote in olajša gibanje po temnih blodnjakih uma, čustev ali ulic. Tema je dom strahov in stvari, ki jih ljudje nočejo ali ne morejo videti. Mačka kot totemska zdravilka jim pomaga predreti temo podzavestnih fobij,hkrati pa jih poveže s čarovnijami in misticizmom. Miš, ki naj bi bila simbol prestrašenosti, je najobičajnejša mačja hrana. Tudi tukaj lahko prepoznamo določeno simboliko, saj mačka požre in s tem transformira prestrašenost v pogum.

Če imate doma pripadnico te živalske vrste, podrobno opazujte barvo njenih dlak, njen značaj in vedenje. Vse to vam bo veliko povedalo o vas samih in področjih življenja, ki naj bi jih s pomočjo mačje energije še razvijali ali prevrednotili.

Kjerkoli se mačke pojavijo, prinesejo s seboj vonj po čaranju in nerazrešenih skrivnostih, ki kar kličejo po raziskovanju.

Za Indijance Lakota, na primer, so živali nekakšno spoštovano razširjeno sorodstvo: daljni bratje, sestre, očetje, matere, bratranci in sestrične.

Živalski svet starodavni zapisi povezujejo z božanskimi silami, dihom življenja, dušami, bogovi in boginjami.

Mačji totem šamani priporočajo tudi tistim, ki bi si želeli razviti eleganco gibov in spretnost nočnega lova. Pomagajo tudi pri razvijanju nočnih, predvsem sanjskih vizij, v katerih se skrivajo smernice za duhovno rast in osebnostni razvoj.

Tisti, ki se jim mačka pojavi kot totem, naj bi proučevali tudi obnašanje in lastnosti miši in psov, tradicionalnih mačjih sovražnikov.

Povezovanje z vašo totemsko živaljo vas napolni z novo močjo, vam svetuje in vam pomaga pri zdravljenju ter na duhovni poti in pri osebnostni rasti. Predstavlja most v duhovno kraljestvo onkraj snovne resničnosti in navdih za ustvarjalno, bolj izpolnjujoče bivanje.