Astro

Zapeljevanje lahko pripelje do ...

Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo in osebnostni razvoj ter avtor več knjig s tega področja.
3. 8. 2018, 15.39
Posodobljeno: 3. 8. 2018, 15.59
Deli članek:

Misli ob besedi zapeljevanje kaj hitro preplavijo legende o slavnih zapeljivkah in zapeljivcih, kot so bili Casanova, Don Juan in seveda največja med največjimi, Kleopatra.

Želja biti dober v zapeljevanju je popolnoma naravna.

No, takšne misli človeka res težko pustijo popolnoma hladnega in nasmešek ob njih je nekaj samoumevnega. 

Spodobi pa se, da že na začetku popolnoma razjasnimo, kaj zapeljevanje sploh je. Gre predvsem za igro.



Ima pa igra, ki se ji reče zapeljevanje, vedno enak in zelo jasen cilj: ustvarjanje dobrih in trajnih odnosov med ljudmi. Res je v tej igri tudi nekaj posebnega. Vključuje namreč možnost, da pride do ljubezni in ... spolnih odnosov.

OSNOVE
Tako kot vsaka igra ima tudi zapeljevanje svoja pravila. Zagotovo najpomembnejše pravilo je, da je sodelovanje prostovoljno.

Prav tako pomembno je zagotoviti (in se nato tudi držati!) iskrenosti, biti dobronameren in korekten ter ne nazadnje blag in spoštljiv tako do sebe kot do drugih.

Želja biti dober v zapeljevanju je popolnoma naravna. Gre za del naše prirojene usmerjenosti k ohranitvi in razvoju človeške vrste.

M24
Edvard Kadič: "Najpomembnejše pravilo pri zapeljevanju je: sodelovanje mora biti prostovoljno."

Zato naštejmo nekaj nasvetov, ki bodo lahko v pomoč prav vsem:
– Ne zapeljujmo izključno zaradi želje po spolnih odnosih. To se le redko izide, pogosto za seboj pušča zmedo in jezo, vedno pa zelo slab priokus.
– Sprostimo se, bodimo zabavni in igrivi. Smejmo se, dotikajmo se drug drugega, flirtajmo, ne bodimo preveč resni in seveda ... uživajmo v igri.
– Ne bodimo vedno na voljo. Pomanjkanje vedno sproži dodatno zanimanje. Manj je časa na voljo, bolj postane dragocen tako za vas kot za druge. A pazljivo, popoln umik pomeni tudi konec igre.

dreamstime
Pri zapeljevanju gre predvsem za igro.

– Ne razkrijmo prav vsega o sebi. Če nekdo ve prav vse o nas, mu prej ali slej postanemo nezanimivi.
– Učinkovito uporabljajmo in spremljajmo govorico telesa. Gre za vidik, ki pomeni več kot polovico (!) celotne komunikacije med ljudmi.
Zapeljevanje je sicer res igra, v kateri ključno vlogo igra osebna naravnanost, torej naše stanje duha. Vseeno pa za konec omenimo, da je treba poskrbeti tudi za fizično plat življenja, če želimo doseči uspeh. 

Med zapeljevanjem se smejmo, dotikajmo drug drugega, flirtajmo in seveda ... uživajmo v igri.

To seveda ne pomeni, da je treba zapraviti neskončne količine denarja zgolj za sledenje zadnjim modnim trendom. Zagotovo pa je treba biti zelo skrben pri osebni higieni, poskrbeti za čista oblačila in prijeten vonj.
Zapomnimo si, da z očmi iščemo, z otipom presojamo in z nosom izberemo.