Astro

Zadnji čas za pomladni preporod

Savina Atai, vaje, asane, lifting kobra
15. 5. 2018, 07.43
Posodobljeno: 17. 5. 2018, 11.00
Deli članek:

Kitajska medicina priporoča, da poskrbimo za svoja dihala. Srčna/ ognjena energija predaja vladavino kovinski/ pljučni esenci. Nego potrebujeta oba organa.

Osebni arhiv
Savina Atai razkriva asano za krepitev imunskega sistema.

Recept meseca:

Pomlajevalna kava

2 dcl kozjega mleka

1 čajna žlička mace

1 jušna žlica yacoon sirupa

1 čajna žlička ječmenove kave

Vse sestavine zmešajte v hladnem ali toplem mleku.

Maca: je korenina plodnosti, za zdravje reproduktivnih organov, ravnovesje hormonov, psihofizično vzdržljivost, definiranost mišic, zbranost, pomnjenje. Odpravlja PMS, menstruacijske bolečine, vročinske valove, težave s sklepi, libidom in nihanjem razpoloženja.

Yacoon: je naravno sladilo z glikemičnim indeksom 0, torej ne redi niti ne dviguje krvnega sladkorja. Je tudi probiotik, krepi imunski sistem in odpravlja težave s kožo.

Lifting kobra

Odlična asana za krepitev imunskega sistema, ki bo poskrbela tudi za trening vseh 57 mišic od vratu navzgor, za glajenje podbradka, odpravo podočnjakov in prekrvavitev kože. Odpira timus in pljuča, krepi mišice rok, nog, zadnjice, trebuha, odpravlja težave z dihali, utrujenost in brezvoljnost.

Pripravite si pručko ali mini stolček. Postavite jo na stabilno mesto. Dlani položite na izbrani pripomoček, vso težo telesa prenesite nanje. Sprostite ramena in jih spustite.

Noge iztegnite čim bolj nazaj, narte pritisnite ob tla in jih potiskajte navzdol. Napnite mišice nog, trebušne mišice, tudi trtico vlecite navzdol. Vdihnite s trebuhom in upognite zgornji del telesa, odprite prsni koš in upogib hrbta razporedite po vsej hrbtenici. Brado nagnite nekoliko naprej (a naj vam to ne zategne vratu). To bo odprlo akupresurni superiorni točki 'vetrna ribnika' – jamici na vrhu vratu, pod lobanjsko kostjo, ki varujeta in krepita imunski sistem, hkrati se bo aktivirala platysma, vratna mišica.

Z ustnicami oblikujte 'aaa', brado oziroma spodnjo čeljust pomaknite navzven, nasmejte se z lički, konico jezika pa močno potisnite na najvišjo točko neba. Vztrajajte vsaj 30 sekund.

Sredi prsi je žleza timus, kjer se proizvajajo bele krvničke, ki skrbijo za našo odpornost – ves čas bodite osredotočeni na ta del, odpirajte ga, raztegujte. Dihajte globoko, trebušno, počasi, izdihujte skozi nos ter ves čas ohranjajte mišice obraza napete.

Ponovite še petkrat. Zadnje tri izvedbe naredite z zaprtimi očmi, zavrtite jih proti temenu, da se bo napolnila tudi mišica spodnje veke, kar bo odplavilo zastalo limfo in podočnjake ter gladilo črtice pod očmi.

Most za polna lička

Odpiranje pljuč in srca. Uravnavanje hormonov, oblikovanje mišic, poživljanje hrbtenice, dvigovanje upadlih ličk ter povrnitev njihovega volumna. To in še mnogo več prinaša ta dragocena vaja.

Ulezite se na podlogo. Kolena razširite za razdaljo širine bokov in postavite stopala čim bližje zadnjici. Dlani položite za glavo – konice prstov naj bodo pod rameni, komolci naj bodo čim bolj skupaj.

Usta oblikujte v dolg 'ooo' ter samo zgornjo ustnico zavijte čez zobe. Čim bolj močno. Pazite, da spodnja ostane sproščena, saj bi njena napetost razbremenila viličasto lično mišico, ki jo želimo s to vajo napolniti in dvigniti. Nato se nasmejte od ustnih kotičkov navzgor proti senčkam in bodite pozorni, da vam to ne bo preveč odprlo ust. 'O' mora biti ozek, zgornja ustnica zategnjena. Ne mečkajte področja okoli oči.

Dva prsta pod popkom je pomlajevalna akupresurna točka 'morje energij'

Zadržite napetost obraza in se ob vdihu hkrati odrinite z rokami in nogami ter dvignite od tal celotno telo. Najbolj od vsega potiskajte medenico navzgor. Dva prsta pod popkom je pomlajevalna akupresurna točka 'morje energij' (CV 6), ki proizvaja in balansira vse spolne hormone: progesteron, testosteron, estrogen, uravnava adrenalin in kortizol, ugodno vpliva na pomlajevalni hormon DHEA, odpravlja bolečine v hrbtenici, topi celulit, odpravlja limfne zastoje in impotenco, obnavlja energijo in vzpostavlja vsesplošno cirkulacijo. Z dihanjem jo skušajte čim bolj premikati. Ko imate dovolj, se počasi spustite nazaj na tla, sprostite obraz ter z blazinicami prstov nekaj časa, v smeri urnega kazalca, masirajte to točko. Ponovite še trikrat.