Novice / Slovenija

Simon Maljevac

Minister Maljevac o interventnem zakonu za reševanje stiske v domovih za starejše

S.R./STA
31. 5. 2024, 11.01

Več o tem, kaj prinaša predlog interventnega zakona, s katerim se želi vlada spopasti s stisko v domovih za starejše, je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac.

rašiška-ulica, odpadki, smeti, zgornja-šiška

Foto: »Sredi« Ljubljane zraslo divje odlagališče, občina odstranila kar 11 ton odpadkov

S.R.
31. 5. 2024, 10.37

Mestna občina Ljubljana je poskrbela za odvoz gore odpadkov, ki je zaradi brezvestnih ljudi v zadnjem mesecu zrasla na območju Zgornje Šiške. Skupaj so odstranili kar 11 ton raznoraznih smeti.

splošna bolnišnica celje, SB celje, celjska bolnišnica

V Celjski bolnišnici ni več infektologov, obseg dela omejen

A. M./STA
31. 5. 2024, 10.27

V SB Celje bodo prisotnost infektologov v urgentnem centru od junija zagotavljali v omejenem obsegu. Za zagotavljanje njihove neprekinjene prisotnosti bi namreč potrebovali dva dodatna infektologa, ki bi opravljala tudi dežurstva. Poudarjajo sicer, da je omejitev začasna, saj jeseni pričakujejo vrnitev specializantov, ki so trenutno na kroženju.

razbita šipa, tat, tatovi, kraja, avtomobil,

Policija uspešno razrešila lanski vlom v tolminsko banko

A. M.
31. 5. 2024, 09.38

Policija je posredovala informacije v zvezi z nedavno uspešno zaključeno kriminalistično preiskavo lanskega vloma v bančno ustanovo na Tolminskem.

piran

Video in foto: Slovensko morje zaradi blata obarvano rjavo, Tartinijev trg pod vodo

S.R.
31. 5. 2024, 07.33

Včeraj zvečer in danes zjutraj so največ vremenskih težav zabeležili na jugozahodu države. Deževje z nevihtami, tudi močnejšimi nalivi, se bo nadaljevalo do večera.

Luka Dončić

Video: Dallas na krilih izjemnega Dončića v veliki finale

S.R./STA
31. 5. 2024, 06.30

Dallas Mavericks tokrat ničesar niso prepustili naključju. Po visoki zmagi proti Minnesoti so se s skupnim rezultatom 3 proti 1 v zmagah uvrstili v finale lige NBA, kjer jih že čakajo Boston Celtics.

bleščanje, voznik, žaromet

Nekoč so žarometi svetili preslabo, danes prepogosto svetijo predobro

Andraž Zupančič
31. 5. 2024, 05.39

Vse od nastanka je bila pri avtomobilih pomembna dobra vidljivost, a tehnologija dolgo ni bila kos vsem zahtevam. Od skromnih acetilenk in velikih žarometov, ki so svetili le nekaj metrov pred vozilo, pa do sedanjih visokotehnoloških žarometov je bil potreben znaten napredek. Vendar vozniki zdaj opažajo, da je šla industrija žal tudi korak predaleč. Sodobni žarometi namreč voznike motijo.

gaza

Izrael naj bi v Rafi ubil okoli 300 pripadnikov Hamasa

A.S./STA
30. 5. 2024, 22.22

Izraelska vojska je danes zatrdila, da so v ofenzivi v Rafi, ki od začetka meseca poteka na skrajnem jugu Gaze, ubili približno 300 pripadnikov islamističnega gibanja Hamas.

kmetijstvo pomoč2

Kmetija ostala brez polovice pridelka, agencija izračunala, da škode ni bilo

Mojca Vtič
30. 5. 2024, 20.55

Katastrofalna suša, ki je pred dvema letoma prizadela Slovenijo, je povzročila za več kot 200 milijonov evrov škode, država pa je kmetom oziroma podjetjem izplačala okoli 25 milijonov evrov pomoči. A ena izmed haloških kmetij, ki je imela ocenjeno od 45- do 50-odstotno škodo, je za izpad dohodka prejela le minimalno odškodnino. »To že na prvi pogled kaže, da je z izračuni nekaj narobe,« pravi gospodarica.

dso, dom za starejše, domžale

Vlada nad stisko v domovih za starejše s predlogom interventnega zakona

A.S./STA
30. 5. 2024, 20.35

Vlada je danes za obravnavo v DZ pripravila predlog interventnega zakona o nujnih ukrepih za izboljšanje kadrovskih in delovnih pogojev ter zmogljivosti pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe. S predlogom želi spodbuditi in podpreti zaposlovalce, zaposlene in tiste, ki se odločajo za zaposlitev v socialnem varstvu.

odpoved, starejši delavci

Prisilna upokojitev po zakonu ni mogoča, delavec lahko dela, dokler želi

Mojca Zemljarič
30. 5. 2024, 19.52

Ima delodajalec možnost delavca prisilno upokojiti, če ta izpolni oba upokojitvena pogoja (starost in pokojninsko dobo)? Kadar se pri delodajalcih pojavi kriza in so primorani svoje delavce »prešteti«, je najlažja rešitev mehko odpuščanje. To običajno pomeni napotitev starejšega delavca na zavod za zaposlovanje do upokojitve ali neposredno upokojitev. Na takšen način se lahko ohrani marsikatera zaposlitev mlajšega sodelavca.

asta vrečko, robert golob, matjaž han

Golob ostro nad Grimsa: Danes nimajo več nobenega sramu

S.R./STA
30. 5. 2024, 19.32

Prvaki koalicijskih strank so danes nekaj ostrih besed namenili tudi nedavnemu incidentu, povezanim s pojavom tako imenovanih vaških straž. Premier Robert Golob je ob tem okrcal tudi opozicijo.

Miha Dovžan

Umrl citrar Miha Dovžan, avtor kultne melodije iz filma Cvetje v jeseni

A.S./STA
30. 5. 2024, 18.08

V 79. letu starosti je umrl citrar Miha Dovžan, je poročal Radio Slovenija. Splošni javnosti je najbolj znan po kultni melodiji Urbana Kodra, ki jo je posnel za film Cvetje v jeseni, Dovžanovo skladbo Srne pa je skupina Laibach priredila za film Jekleno nebo.

marko bitenc

Za največjimi domačimi zasebnimi klinikami in medicinskimi centri je še eno rekordno leto

Primož Cirman
30. 5. 2024, 17.44

Medtem ko je pomemben del javnih bolnišnic lani posloval z izgubo, je za največjimi slovenskimi zasebnimi klinikami in medicinskimi centri še eno rekordno leto. Kaj nam to pove o domačem zdravstvenem sistemu?

robert golob

Golob ob dveh letih dela vlade: Rezultati bodo prinesli še en mandat

A.S./STA
30. 5. 2024, 15.55

Vlada obeležuje polovico mandata. Premier Robert Golob je ob dejal, da so na dosežke kot koalicija ponosni. Zagotovil je, da vlada nadaljuje s pripravo strukturnih reform, prav danes je sprejela izhodišča za davčno, prav tako je sprejela izhodišča za spremembo zakona o zdravstveni dejavnosti. Prepričan je, da bodo rezultati prinesli še en mandat.

palestina, zastava, vlada

Vlada ni več čakala, priznanje Palestine zdaj v rokah državnega zbora

S.R./STA
30. 5. 2024, 15.50

Vlada ni čakala na čas po evropskih volitvah, po Španiji, Irski in Norveški bo Palestino kot neodvisno in suvereno državo priznala tudi Slovenija. O sklepu vlade bo v torek odločal državni zbor.

huda luknja

Prebivalci naj bodo ob močnih nalivih pozorni na te znake

G.G./STA
30. 5. 2024, 14.45

Zaradi močnih nalivov bodo povečana tudi nevarnost zemeljskih plazov. Prebivalci naj bodo še posebej pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode.

Henkel Maribor

Skupina Henkel Maribor uspešno odprla Evropski center odličnosti za barve za lase

PR
30. 5. 2024, 11.08

Skupina Henkel, svetovno vodilna na področju potrošniškega blaga, je slovesno odprla Evropski center odličnosti za barve za lase v Mariboru. To predstavlja največjo posamično investicijo podjetja Henkel v Sloveniji v zadnjih 30 letih in pomemben mejnik tako za podjetje Henkel kot za slovensko gospodarstvo, zlasti za štajersko regijo.

dež, padavine, pločnik, dežnik

Največja težava: močni nalivi v zelo kratkem časovnem razmahu

U.C.
30. 5. 2024, 10.09

Kako kaže z vremenom danes? Na severozahodu bo popoldne začelo deževati, nastale bodo krajevne plohe, možna je tudi kakšna nevihta drugod po Sloveniji. Najvišje temperature bodo od 17-24 stopinj Celzija. Zvečer in ponoči se bodo plohe in nevihte okrepile in zajele vso Slovenijo. Možni bodo nalivi.

Holding Slovenske elektrarne, hse

HSE državi vrnil vseh 492 milijonov evrov pomoči

J.V./STA
30. 5. 2024, 09.25

Holding Slovenske elektrarne (HSE) je danes državi kot del povračila naknadnega vplačila kapitala iz decembra 2022 vrnil še 75 milijonov evrov. S tem je državi vrnil celoten znesek pomoči v višini 492 milijonov evrov, so ločeno sporočili iz Slovenskega državnega holdinga (SDH) in HSE.

primorska avtocesta, zastoj, gneča

Zaradi praznika pri sosedih je na nekaterih naših cestah pričakovati zastoje

J.V./STA
30. 5. 2024, 06.40

V Katoliški cerkvi danes obeležujejo praznik svetega Rešnjega telesa in krvi, imenovan tudi telovo. Ob tem se spominjajo Jezusove navzočnosti v evharistiji, ki je središče verskega obreda. Ker je telovo med drugim v Avstriji, večjem delu Nemčije in na Hrvaškem dela prost dan, je mogoče ponekod pričakovati močno povečan promet.

potni list-pl2

Ne podcenjujte čakalnih dob, čez mejo ne morete brez osebne izkaznice ali potnega lista

Andraž Zupančič
30. 5. 2024, 06.13

Osebni dokument je uradni dokument, s katerim dokazujete osebno identiteto in državljanstvo. Sicer jih tako imenuje ljudski jezik, uradno gre za javne listine, opremljene s fotografijo, ki jih izdaja državni organ. A marsikdo pozabi, da imajo rok veljavnosti, storitve na upravnih enotah pa so ta čas zaradi stavke omejene. Poletje in čas potovanj se približujeta, začnite urejati veljavnost dokumentov že zdaj.

904213_119-cestakras1

Domačini so novo gozdno cesto na Volkovnjak že vzeli za svojo

Alenka Tratnik
29. 5. 2024, 21.51

Požar na goriškem Krasu je med drugim razkril problem dostopnosti v požarno močno ogroženih gozdovih. Da bo odslej drugače, bo zagotovila 2,3 kilometra dolga protipožarna cesta na Volkovnjak, s katero so v podjetju Slovenski državni gozdovi začeli obsežna vlaganja v prometnice na tem območju.

sanja ajanovic hovnik m24

Nekdanja ministrica Ajanović Hovnik po napadih nekdanjega specialca pravico našla na sodišču

S.R.
29. 5. 2024, 20.30

Nekdanji vojaški specialec Mitja Kunstelj, ki v zadnjih letih ledino orje predvsem z objavami na spletu, mora preklicati svoje trditve glede nekdanje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. Plačati mora tudi odškodnino.

904394_ales_strancar_33

Po sodnem pregonu v Avstriji mu denar rubi še Slovenija

Primož Cirman, Tomaž Modic
29. 5. 2024, 19.49

Znani podjetnik Alešu Štrancarju, ki je pred dnevi prevzel vodenje strokovnega sveta SLS za gospodarstvo, je izgubil več let trajajoč spor z državo. Ta mu je pred tedni zasegla nepovratno pomoč, ki je ni želel vrniti.