One/oni

Naši znani obrazi o 8. marcu

Teja Pelko
8. 3. 2024, 07.00
Deli članek:

Ženske bi morali častiti skozi vse leto

Sašo Radej
Petra Kerčmar

8. marca obeležujemo mednarodni praznik žensk. Na ta dan praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost in dosežke žensk. Za večino vprašanih znanih Slovenk in Slovencev je ta praznik zelo pomemben, želeli pa bi si, da bi ga lahko slavile ženske po vsem svetu in da bi se njihovega pomena v družini in v družbi zavedali vse dni v letu.

Pevka Irena Yebuah Tiran
Mislim, da je to eden najpomembnejših praznikov. Ne samo za ženske. To je dan, ki nas spominja, kje smo bile, in opozarja, kam še moramo priti! Na ta dan sicer nimam kakih običajev. Verjetno bom počela nekaj, kar mi je ljubo, nesla smeh in rože moji mami, prebrala kakšno pesem izpod peresa pesnice in pojedla kosilo, ki ga bo skuhal moj mož. (smeh)

M24
Irena Yebuah Tiran

Voditeljica 24UR Petra Kerčmar
Prav posebnega rituala ob dnevu žena nimam. Mami in sestrama ponavadi prinesem rože, sicer sem pa bolj privrženka leta žena kot samo dneva. Prav je, da se zavedamo, da smo vsak dan tu, na vseh mestih: v družini, v službi, v prijateljskem krogu. In bolj bi bila vesela, če bi dobila kakšno malo pozornost nenapovedano, kadarkoli, ne samo ob za to določenem dnevu. Dajmo se presenetiti, spoštujmo drug drugega vseskozi in vsem nam bo še lepše.

Igralka Bernarda Oman
Osmi marec je zame izjemno pomemben praznik, ker vsako leto bolj opažam, v kakšnem patriarhalnem sistemu še vedno živimo. Vsaj na ta dan se malo bolj zavedamo socialne, ekonomske in politične enakopravnosti žensk.

Miran Juršič
Bernarda Oman

Glasbenik Rok Lunaček
Vedno sem trdil, da ljubezen ni pogojena z datumi. A ne glede na to; vsak dan, ki še dodatno oplemeniti ljubezen, pozdravljam z odprtimi rokami. Torej – 8. marec je dan za dodatno rožico – ne za edino, ampak za dodatno, ki jo že tako podarite ljubljeni osebi. Imejte se radi – vsak dan. Tudi za 8. marec.

Sašo Švigelj
Rok Lunaček

Vplivnica Teja Jugovic
Nobenih praznikov ne obeležujem kaj preveč posebej. Absolutno se na ta praznik spomnim na mojo mamico, čeprav ni materinski dan, ampak dan žena sem vedno povezovala z materinstvom, ne vem, zakaj, in seveda na vse ženske v mojem življenju. Drugače pa bova šla letos prvič z Janijem ven na večerjo; nikoli si ne vzameva časa ob teh posebnih praznikih. Raje imam, da je dan žensk ali valentinovo vsak dan.

Sašo Radej
Teja Jugovic

Pevka Romana Krajnčan
Že v osnovni šoli smo mamicam pripravili proslavo za 8. marec in peli: Mamica je kakor zarja, recitirali in nabrali rože. Takrat pravzaprav sploh nisem vedela, da je 8. marec praznik žensk in ne samo mamic. Danes spoštujem vse ženske, še posebej tiste, ki ob karieri ljubeče poskrbijo za svojo družino, jo povezujejo; menim, da ima ženska neskončno možnosti, da prispeva k boljšemu svetu. Seveda povsod po svetu žal še vedno niso ženske svobodne, res smo lahko srečne, da živimo v tem času tukaj in zdaj in se lahko zavestno odločimo širiti pozitivne vrednote in ljubezen. Vsako leto na ta dan prijateljicam pošljem kakšno simpatično sporočilce, rože pa me razveseljujejo vse dni v letu.

Osebni album
Romana Krajnčan

Glasbenik Omar Naber
Mislim, da je prav, da praznujemo ta praznik, saj imajo ženske danes veliko večje odgovornosti, obveznosti in dolžnosti kot v preteklosti in imajo težje življenje, kot si marsikateri moški predstavlja. Ženske so z emancipacijo prevzele tudi moške vloge, a še vedno so primorane opravljati tudi ženske biološke vloge, kot so rojstvo, dojenje in skrb za otroke v zgodnjem otroštvu. Tega si kot moški sploh ne znam predstavljati in zato še enkrat ponavljam, da je prav, da praznujemo ta praznik.

Rok Deželak
Omar Naber

Slaščičarska mojstrica Jelena Kovačević
Kaj bi svet brez žensk … Nedvomno bi bil dolgočasen (smeh). Veliko bolj turoben, bistveno manj igriv, nežen, romantičen, zanimiv …

osebni arhiv
Jelena Kovačević

Glasbenik Nino Ošlak
Osmi marec je čudovit praznik, za katerega sem do zdaj velikokrat stal na odru, ko so imeli kakšno prireditev. Zdi se mi, da je to praznik, ko se ljubezenski komadi, takšni, ki jih delam, še bolj dotaknejo ženskih src. Obeležujem ga pa na tak način, da ne kupujem rož na tisti dan, ampak že nekaj dni prej ali pa nekaj dni kasneje, če že kaj kupim na tisti dan, pa je to kakšna sladka stvar ali pa kakšen bon za masažo ipd., da ni tipična roža.

Erazem Paravinja
Nino Ošlak