One/oni

Naši znani obrazi o preživljanju zimskih počitnic

Teja Pelko
21. 2. 2024, 08.00
Deli članek:

Včasih so smučali, danes pa delajo!

Urša Premik/POP TV
Ana Klašnja,

V ponedeljek se bodo za nekatere učence začele zimske počitnice, ki jih tisti, ki gulijo šolske klopi, že željno pričakujejo. Tako je bilo tudi z našimi vprašanimi znanimi obrazi, ki so počitnice v otroštvu preživljali z družinami na smučiščih, na kar imajo zelo lepe spomine. Dandanes pa se pretežno posvečajo svojemu delu.

Urednik in voditelj Jean Frbežar
Sem še iz tistih časov, ko smo imeli dva tedna zimskih počitnic. Po navadi smo šli za en teden družinsko smučat, kar je bilo super, ker sem vedno rad smučal. Drugi teden sem preživel pri babici, kar je bilo manj super, ker se babici in dedku ni dalo kaj veliko premikati. Edina pozitivna plat je bila, da sem z babi igral šnops. Zdaj pa prosti čas pozimi preživljamo ali na dvotedenskem potovanju v tople kraje (vsi trije, torej s sinom in ženo Katarino), ali jo s sinom usekava na smučanje (od lanskega leta dalje je Oskar ekstra navdušen smučar), ali pa se oblečem, napokam opremo, dereze in podobno, pa jo pičim v hrib (včasih sam, včasih s sinom). Dolgčas mi / nam ni!

Revija Vklop
Jean Frbežar

Pevka Ana Soklič
Obožujem zasneženo pokrajino. Pa sneg, ki se vsipa z dreves, mraz, da škripa pod nogami! Da grem v Narnio, tako ji vedno rada rečem. Med zimskimi počitnicami sem bila po navadi vedno na tekaških smučeh. Čudovite poti imamo speljane po Bohinju in spomnim se, kako sem vedno uživala, ko sem šla »teč«. Pa s sošolkami smo se družile veliko, tudi smučanje na Voglu se mi zdi vedno krasno. In na Krvavcu kot tudi čez mejo, na italijanski strani. Po navadi sem vsako leto, takoj ko se začne januar, že kar v nizkem štartu in organizaciji, kako vidim oziroma si želim, da bi leto potekalo. Kar zaviham rokave, pričnem z nekimi »novimi začetki, svežimi potmi«. Po drugi strani pa, po koncu dneva, zvečer pod toplo odejo in ob skodelici kakava, listam kakšno zanimivo knjigo, tudi dober film si zelo rada pogledam ali serijo. Zelo rada grem na svež zrak in na sprehod, to pa vedno. Po pravici povedano bi jaz t. i. Narnio za kakšne tri tedne, potem pa takoj v pomlad (smeh). Po eni strani komaj čakam, da se bo toliko otoplilo, da bova šla z bratom do Krnskega jezera, tudi Kriške pode mi je obljubil, vsako leto pomladne Zajamnike in še kaj bi se našlo.

Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Ana Soklič

Pevec Matevž Derenda
Zimskih počitnic se najbolj spominjam po tem, da smo z družino vedno šli nekam v tujino na smuko. Največkrat v Livigno, s še nekaterimi družinskimi prijatelji. Res smo se imeli fajn. Zdaj pa jih preživljam v službi in prehlajen.

Promocijski material
Matevž Derenda

Balerina Ana Klašnja
Dokler sem bila še v osnovni šoli, smo velikokrat hodili smučat z družino, čeprav sem se od nekdaj bala smučanja in sem bila zaradi baleta zelo previdna. V srednji šoli sem pa po navadi hodila na kakšne dodatne treninge ali baletne tečaje ali karkoli, povezanega s plesom, česar drugače nisem mogla početi, ker sem bila v šoli oziroma sem imela pouk. Zdaj prosti čas najraje preživljam s svojim sinom. Ko gledam, kako so ta mala bitja navdušena nad zimskimi radostmi in koliko to njim pomeni, kar sama postanem malo spet otrok. Drugače pa sem postala malo zapečkarska. Rada sem doma v dobri družbi ob dobri hrani. Sploh pozimi, poleti je pa druga zgodba.   

Novinar Janez Usenik
Čeprav mi zimski športi v življenju niso bili čisto tuji, sem zimske dni najraje preživljal v topli sobi pred televizorjem ali s knjigo v roki. Najljubši trenutek zime je zame, ko po mrazu hodiš proti domu in razmišljaš, kako lepo je imeti topel dom.

Primož Lavre
Janez Usenik

Plesalec, koreograf, trener športnega plesa in plesni sodnik Matevž Česen
Zimske počitnice so bile vedno bolj kot ne namenjene plesnim treningom in pravzaprav ni bilo nikoli časa, da bi z družino odšli na celotedenske počitnice, in točno tako je tudi sedaj, saj med počitnicami potekajo dodatni treningi in se ustvarjajo nove koreografije. Res pa je, da je vedno tudi pri nas kak drug januarski ali februarski vikend namenjen smučanju in zimski idili. Letos nam je uspelo to že med novoletnimi počitnicami in upam, da bo vsaj še en vikend smučarski, čeprav je moj urnik že vse do poletja povsem zaseden.

Tija Ažman
Matevž Česen

Bobnar Marko Soršak - Soki
Ko sem bil majhen, smo šli smučat, od 12. leta naprej pa sem bobnal in bobnal in bobnal. Letošnje zimske počitnice pa bodo v znamenju planiranja obiskovanja in obdarovanja osnovnih šol z glasbili. Oktobrsko bobnanje na Ptuju je bilo namreč tako dobrodelno, da bomo obdarili štiri osnovne šole s poplavljenih območij na Koroškem. Ne smemo pozabiti, kaj se je dogajalo lani avgusta.

last izvajalca
Marko Soršak - Soki

Umetnica ličenja Indira Ekić
Po navadi smo bili doma ali pa sva s sestro pomagali delati z mamo. Ni bilo takega obilja, da bi si lahko karkoli privoščili. Zdaj si pa z Maticem rada privoščiva kak pobeg v naravo čez vikend, zelo rada sva sama drug z drugim. Ali pa gremo smučat s prijatelji, lansko leto sem se naučila smučati, tako da moram letos ponoviti.

Sašo Švigelj
Indira Ekić

Igralec Tadej Pišek
Ko sem bil še šolar, smo zimske počitnice skoraj vedno izkoristili za enotedensko smučanje v Italiji. V odraslih letih pa zimski čas posvečam predvsem delu in sem smučanje povsem zanemaril.

S.R.
Tadej Pišek