Film

95 let ikonične igralke, ki jo je najbolj zaznamovala Fina gospa

A. M.
20. 2. 2024, 11.00
Deli članek:

Njena komična vloga Hyacinth Bucket nasmeje številne generacije še danes!

Profimedia
Patricia Routledge kot 'fina gospa' Hyacinth Bucket. Serijo, ki je pustila izjemen pečat med gledalci, so snemali med leti 1990-1995.

Leta 2025 bo minilo natanko 35 let, odkar je britanski BBC posnel prvi del najuspešnejšega izdelka Keeping Up Appearances. Pri nas poznamo to priljubljeno in humoristično serijo pod imenom Fina gospa, v glavni vlogi pa blesti Hyacinth Bucket, ki jo je več kot odlično odigrala angleška odrska, televizijska in filmska igralka Patricia Routledge, ki je 17. februarja 2024 dopolnila častitljivih 95 let.

Profimedia
Kraljica Kamila se je v sredo 14. februarja 2024 (na praznovanju Shakespeara) pridružila ducatu igralskih dam. Med slednjimi je bila tudi Patricia Routledge (na sliki desno spodaj).

Patricia Routledge, ki so jo zaznamovale predvsem televizijske serije, je dolga leta delovala v gledališču, zlasti glasbenem. Poleg tega je nastopila tudi v številnih filmih.

In glede na to, da je Patricio Routledge najbolj zaznamovala prav Hyacinth Bucket, ostanimo pri seriji Fina gospa, ki si jo je zamislil pisec komedij Roy Clarke (mimogrede, januarja je dopolnil 94 let). V njej je želel prikazati značilno britansko življenje, kjer se vedno najde kakšna »fina gospa«, ob njej pa mož, ki ob svoji ženi raje modro molči in ji kima, saj si s tem ne želi poslabšati situacije. Toda v tej seriji gre snobovska gospa Bucket (da ne bo pomote, izgovori se kot prefinjeni Bouquet) v svoji želji po popolnosti vedno predaleč, prav to pa je tisto, kar je 'fino gospo' najbolj zaznamovalo.

Bucket oziroma Bouquet

Najbolj jeklene živce v tej seriji ima zagotovo mož Richard Bucket, ki ga je skozi vseh pet sezon igral Clive Swift, ki je umrl februarja 2019, le nekaj dni pred svojim 83. rojstnim dnem. Hyacinthin ponos je sin Sheridan, ki ga ne zanimajo dekleta in je vedno odstoten, a se z mamo redno sliši po telefonu; običajno ji telefonira takrat, ko potrebuje denar. Hyacinth je ponosna tudi na sestro Violet, ki se je bogato poročila in ima poleg vsega drugega še mercedes in prostor za ponija. Tudi z njo je Hyacinth, razen zadnje epizode, le v telefonskem stiku. Sosedje se Hyacinth, ki je strah in trepet vseh, raje na daleč izogibajo, le soseda Liz in včasih njen brat Emmet sprejmeta povabilo, ki se konča z razbito skodelico. A tudi na videz popolna Hyacinth ima temno stran, pravzaprav kar štiri: očeta, sestri Daisy in Rose ter Daisyjinega moža Onslowa. Daisy skuša v svoj zakon vnesti malo več romantike, a je Onslow za njene čare popolnoma nedojemljiv, zanimata ga le televizija in pivo. Rose sanja o bogatem možu, a vsak, s katerim se sestaja – in teh ni malo –, se kmalu izkaže za nepravega. Oče pa je pijanec, ki večino časa preživi v postelji, a ko se odloči preganjati dostavljalko mleka ali poštno uslužbenko, je še kako poskočen. In če potegnemo črto ... Gledalci so nad to zgodbo in družino tako navdušeni, da je serijo odkupilo več kot sto televizij po svetu, o glavni akterki pa se govori še danes ... Pa vse najboljše, Patricia Routledge!

Profimedia
Leta 2017 jo je kraljica Elizabeta II. za zasluge na področju zabave in dobrodelnosti imenovala za damo.