Glasba

Naša evrovizijka na hrvaški Dori

A. M.
20. 2. 2024, 10.00
Posodobljeno: 20. 2. 2024, 10.52
Deli članek:

Tako Slovenija kot Hrvaška (in Srbija) se bodo na Pesmi Evrovizije 2024 predstavile v prvem predizboru!

Tjaša Barbo
Raiven bo kot gostja nastopila na hrvaški Dori, kjer bo predstavila dve skladbi, Veroniko in Ofelijo.

Slovenska predstavnica za letošnjo pesem Evrovizije Raiven bo ta teden kot gostja nastopila na hrvaški Dori, na kateri bodo izbirali predstavnika države za to tekmovanje. Hrvaška radiotelevizija HRT je napovedala, da bo poleg Raiven na Dori gostoval tudi evrovizijski predstavnik Francije Slimane.

Dva evrovizijca

Slimane bo svojo evrovizijsko pesem Mon Amour predstavil v prvem predizboru Dore, Raiven bo s skladbo Veronika, ki jo je za sodelovanje na Evroviziji maja v švedskem Malmöju interno izbrala RTV Slovenija, nastopila v drugem polfinalnem večeru hrvaške Dore. Poleg evrovizijske skladbe bo predstavila še Ofelijo, ki poleg Ikone, Elektrinega srca, Habanere in Veronike tvorijo jedro novega kratkometražnega albuma Sirene, pt. 1, ki je izšel na digitalnih platformah.

Raiven je tik pred gostovanjem na Hrvaškem izdala kratkometražni album Sirene pt. 1, ki skozi prizmo glasbe prepleta introspekcijske uvide z zgodbami ikoničnih žensk.

Najodmevnejša protagonistka Siren je postala Veronika, katere vizualna podoba se je v manj kot mesecu dni približala milijonu ogledov na portalu YouTube, medtem ko se na platformi Spotify približuje polovici milijona poslušanj.

Dora 2024

Predizbora Dore bosta potekala 22. in 23. februarja, finale pa 25. februarja v studiih hrvaške radiotelevizije. Glavni gostitelji večerov bodo Duško Ćurlić, Maja Ciglenečki in Anja Cerar. Znana hrvaška zasedba Let 3, ki je Hrvaško na Evroviziji zastopala lani s pesmijo Mama ŠČ, bo ne glede na uvrstitev v finale v vsakem primeru gostja finalnega večera, in sicer po zaključku glasovanja, saj se reški rockerji tudi letos potegujejo za sodelovanje na evrovizijskem glasbenem tekmovanju. V obeh hrvaških predizborih se bo sicer predstavilo po 12 izvajalcev. O zmagovalcu bo odločalo ljudstvo in stroka, stavnice pa so najbolj naklonjene Baby Lasagni.

Sarah Louise Bennett / EBU
Na Dori 2024 se za zmago znova bori zasedba Let 3, ki je zmagala na Dori 2023. Reški rockerji bodo nastopili tudi v sobotnem šov programu Dore.