Film

Filmska retrospektiva - Vikend pri Bernieju

D.K.
19. 2. 2024, 17.18
Posodobljeno: 19. 2. 2024, 17.32
Deli članek:

Otroci osemdesetih poznamo kar nekaj kultnih filmov in serij, čas je, da v bogati zgodovini filmske in TV produkcije izkopljemo pozabljene zaklade.

Profimedia
Zaključek prvega filma, ko Richard, Gwen in Larry sedijo na plaži, Bernie prileti na glavo k njim naravnost s pobeglega reševalnega vozička.

Tisti filmi, ki so bili uspešni, so postali franšiza. To ne velja samo za osemdeseta, pač pa so filmi dobivali nadaljevanja že desetletja prej in za marsikatere sploh ne boste vedeli, da jih imajo. Ampak če se spet pomudimo pri osemdesetih, ob kultnih filmih je bila tu cela vrsta odbitih komedij, nekatere na prvo žogo, nekatere, ki so dobile predelave v naslednjih desetletjih in take, ki še danes sodijo v poseben predalček. Začnimo s posebnim šefom.

Bernie Lomax bi bil čisto običajen povzpetniški šef dvema bedakoma, če ne bi imel ene majhne napake – to, da je mrtev. 1989 je luč sveta ugledal Vikend pri Bernieju, črna komedija, ki jo je režiral Ted Kotcheff, scenarij pa je napisal Andrew McCarthy. Kanadski režiser bolgarskega rodu, jih danes šteje že 92, med znanimi filmi pa je Steinbeckova priredba O miših in ljudeh (1968), njegov največji uspeh pa je prvi del Ramba (1982) s Silvestrom Stallonejem.

Profimedia
Bernie je velik ženskar tudi ko je mrtev.

Ej šef, nekdo poneverja zavarovanja!

Vikend pri Bernieju je zgodba o dveh mladih, ne preveč bistrih uslužbencih, Larryju Wilsonu in Richardu Parkerju ki svojemu šefu pokažeta, da sta odkrila zavarovalniške prevare, ne vedoč, da jih je požegnal prav njun šef Bernie, bogat in hedonistični možakar, ki med drugim ljubimka z ljubico šefa mafije in vozi Porsche 911. Bernie, »navdušen« nad odkritjem, Larryja in Richarda povabi v svojo počitniško hišico na otoku Hamptons na Long Islandu. Pred tem Bernie svojega mafijskega prijatelja Vita prosi, da fanta pospravi, ker vesta preveč. Vito seveda svojim podrejenim naroči, da ubijejo kar Bernieja, ker mu »švasa« njegovo Tino. Bernie pride prvi v svojo hišo, ker presenečen ugotovi, da je morilec Paulie že tam, ko ga kliče iz govorilnice, debata o tem, kdo mora ubiti koga, pa se posname na telefonsko tajnico.

Profimedia
Richard in Larry uporabita Bernieja za živi ščit, da ju ne bi ubili mafijci.

Paulie potem s prekomernim odmerkom heroina uspava Bernieja in ga pusti sedeti na stolu za pisalno mizo. Ko prispeta Larry in Richard, potrebujeta nekaj časa, da ugotovita, da je Bernie mrtev. V tem času pridrvi četica sosedov na tradicionalno petkovo zabavo, ki sploh ne opazi, da Bernie, ki ga fanta posadita na kavč, mrtev. Richard med povabljenimi sreča tudi sodelavko Gwen Saunders, s katero je flirtal po službi. V številnih komičnih situacijah pravzaprav le Larry in Richard vesta, da je njun šef mrtev, ostali pa z njim, ki oči skriva za sončnimi očali, komunicirajo na različne načine, eden celo na vse pretege skuša kupiti njegov Porsche.

Seks s truplom

Ko je zabave pozno zvečer konec, na obisk prileti še Tina, ki opita najde Bernieja v njegovi spalnici, kamor sta ga Larry in Richard predstavila. Sledi črni del komedije, seks s truplom, česar Tina ne opazi in je vsa zadovoljena, zato pa drugi Vitov oproda ugotovi, da Paulie »ni opravil« svoje naloge, zato ga pokliče nazaj. Naslednje jutro, namesto, da bi poklicala policijo, po nesreči aktivirata telefonsko tajnico in slišita resnico, da ju je dal Bernie ubiti. Zato se odločita, da bosta naredila Bernieja kar se da živega, saj je garancija, da ostaneta živa.

Profimedia
Začetek zgodbe - šef, odkrila sva nepravilnosti. Bernie odgovori, a bejž no! Bravo!

Privežeta mu roke in noge in Bernie dejansko hodi z njima, maha in pozdravlja. Vmes ga celo izgubita in založita, Paulie pa izgublja živce, ko ga še večkrat pospravi, a je Bernie še vedno »živ«. Na koncu Paulie popolnoma obseden izstreli v Bernija celo pištolo, a ga ta potem še vedno uspe brcniti v jajca. Pride policija in Paulija objame prisilni jopič, saj kot blazen ponavlja, da Bernie ni mrtev in se samo dela. Gwen, Richard in Larry še ostanejo nekaj časa na otoku, medtem ko Berniejevo truplo naložijo v rešilca, iz katerega pade na vozičku in se zakotali naravnost med glavne tri junake na plaži. Končno ga nek mulo zakoplje v pesek.

Bernie je živ!

Larryja Wilsona igra Andrew McCarthy (Ogenj sv. Lovrenca, Čudovita v rožnatem, Manj kot ničla), Richarda pa Jonathan Silverman, Gwen pa očarljiva Catherine Mary Stewart (Jabolko, Poslednji zvezdni bojevnik). Osrednji lik Bernie Lomax je seveda vloga zase – Terry Kiser izvrstno prepušča, da ga premikajo in premetavajo drugi, medtem ko sam izza sončnih očal v sivih hlačah in modri vetrovki zre v prazno.

Profimedia
Bernie v drugo potuje na Deviške otoke, lepo zapakiran v kovček.

V nekaj prizorih se vseeno vidi, da se oči premikajo, a ostalo je Kiser, ki je danes star 84 let in je nanizal nekaj podobno naivnih komedij in B produkcij, odigral brez pripomb. V filmu je treba omeniti še Richardovega očeta, s katerim živi Richard in nenadoma uleti v dnevno sobo, ko skuša prepričati in očarati Gwen, da sta mu oba starša umrla. Igra ga prav režiser Ted Kotcheff.

Krohot ob butastih forah

Med najbolj kultne prizore filma sodi vožnja z gliserjem, kjer Bernie pade iz čolna, privezan z vrvmi in potem smuča na vodi na stopalih in se z glavo zaletava v boje z zvonci, na koncu pa služi še kot plavajoča blazina. V vlogi Larryja je bil sprva predviden Jon Cryer (2 moža in pol), a ga je zadnji hip zamenjal McCarthy. Snemanje je potekalo v New Yorku avgusta 1988, scene na otoku so posneli na Bald Head Islandu v Severni Karolini, Berniejeva steklena rezidenca pa stoji (je stala, zgolj kot rekvizit) v Fort Fisherju, prav tako v Severni Karolini. Prizor, ko Larry in Bernie igrata monopoli na terasi, je popolnoma spontan, saj je McCarthy igro prinesel s sabo na snemanje in ko je ekipa prišla s pavze, odkrila izvirni dodatek k scenarju.

Profimedia
V drugem delu Bernie prikoraka v banko na deviških otokih in lastnoročno podpiše dostop do trezorja, le da so roke v balonarju od Larryja in Richarda.

Gledalci so bili navdušeni, 15 milijonov dolarjev vreden film jih je zaslužil 30, kritiki pa malo manj – predvsem so filmu očitali, da uro in pol vleče isti štos mrtvega človeka. Vseeno je Vikend pri Bernieju ostal popularen in še vedno zelo gledan ter se je lepo postaral v klasiko osemdesetih. Pred točno desetimi leti pa sta Kotcheff in scenarist Klane vložila tožbo zoper MGM in 20th Century Fox, ker so jima prikrivali dejanske prihodke od filma, do katerih deleža sta bila upravičena.

Vikend pri zombie Bernieju

Spodoben prihodek filma je producenta Victorja Draia štiri leta pozneje prepričal, da je posnel še nadaljevanje, tokrat pod režisersko taktirko veliko manj uveljavljenega Roberta Klanea. Zgodba se nadaljuje nekaj dni po prvem filmu, ko Larry in Richard v mrtvašnici na Manhattnu opazita Berniejevo truplo. Da bi se dokopal do njegove kreditne kartice, se Larry izdaja za njegovega nečaka. Med tem v podjetju oba zaslišita njun šef in interni preiskovalec Arthur Hummel (Barry Bostwick, župan v Vsi županovi možje). Ker ne vesta, kje sta dva milijona dolarjev, ki jih je ukradel Bernie, dobita odpoved, a Larry pove Richardu, da je našel ključ od Berniejevega sefa v St. Thomasu na ameriških Deviških otokih.

Profimedia
Bernie v drugem delu, prestreljen s harpuno, prikoraka iz morja s skrinjo zakladov.

Za denar se zanima tudi mafija, ki angažira voodoo čarovnico Mobu, da oživi Bernieja, ki jih bo pripeljal do denarja. Ponesrečen poskus oživljanja v mrtvašnici, ko služabnika Mobu, Charles in Henry, namesto kokoši uporabita goloba, res vrne Bernieja med žive, a le, ko igra živa glasba. Vmes Bernieja ukradeta Larry in Rich, ker je edini, ki lahko odpre sef s podpisom, ga strpata v kovček in se podata v St. Thomas. V hotelu ga strpata v hladilnik, kjer pa Bernie, ko sliši tropsko glasbo, ne ostane dolgo in odide svojo pot.

Bernie je (mrtvi) kralj ritma

Vlogo paranja živcev po Paulieju iz prvega dela prevzame Hummel, ki se mu ves čas prikazuje Bernie, celo, ko iz podmornice opazuje vodno kraljestvo, Bernie skupaj s fantoma, ki imata potapljaško opremo, koraka za njima z walkmanom na ušesih in nosi skrinjo z zakladom, vmes pa po nesreči dobi še harpuno skozi glavo.

Profimedia
V drugem delu je osrednji ženski lik lokalna deklina, ki jo igra Troy Beyer.

A ko se vrnejo na obalo, Bernie ne želi izpustiti skrinje, ki bi jo morali dostaviti Mobu v zameno, da Richardu da protistrup, ki ga je popil, ko je prvič srečal voodoo kraljico pod grožnjo, da naj z Larryjem priskrbita denar. Bernieja s slušalkami vprežejo v kočijo, ki jo vleče proti mafiji, dokler ne gre vse navzdol po bregu (dobesedno). V klasičnem »slap-stick« slogu potem Bernie obračuna z mafijo, Hummelu se dokončno zmeša, Larry pa vrne denar svojemu podjetju. A Bernie ni ukradel dva, ampak tri milijone in junaka končno imata dovolj, da si kupita jahto in nanjo povabita brhka dekleta.

Profimedia
Prvi Bernie je stal 15 milijonov, prav toliko je ustvaril tudi dobička, dvojka pa je ostala v rdečih številkah.

Tako povprečen, da je postal kulten

Drugi film je pričakovano narejen precej bolj na silo kot prvi, a še vedno poln smešnih scen, da o Berniejevi močno nazaj nagnjeni plesni hoji v balonarju in slamniku, niti ne govorimo. Film so snemali 1992 v New Yorku in na Deviških otokih. Vikend pri Bernieju 2 je naletel na večinoma negativne kritike. Narediti uspešno nadaljevanje komedije o truplu ni bilo lahko delo in originalu film ni prišel niti blizu. Se je pa večina kritikov strinjala, da je prav Terry Kiser tisti, ki je rešil oba filma – nenazadnje je ustvaril lik, ki v drugem delu in večini prvega ne izreče niti ene besede, a vseeno živi prepričljivo v svojem svetu še naprej.

Tristar
Bernie je nazaj (1993) in še vedno mrtev.

Vikend pri Bernieju ni šel v pozabo, omenjen je v osmi sezoni Seinfelda, pa celo NCIS, kjer se eden od osumljencev policiji zlaže, da je gledal porno film, ker ju me preveč nerodno, da bi priznal, da je gledal drugi del Bernieja. Enako tudi v Kako sem spoznal vajino mamo Ted užali Lily, da ima slab smisel za humor, ker se smeji ob gledanju Bernieja. Drugi del je ustvaril še eno histerijo – Premikanje po Bernijevo, internet je namreč poln posnetkov, ko ljudje posnemajo Berniejevo plesno hojo, gibe pa so večkrat uporabili tudi športniki ob uspešnih zadetkih.

MGM
Poseben lik je v prvem delu Paulie, ki kar ne more dojeti, zakaj Bernie, čeprav ga je večkrat ubil, ni mrtev.

Bernie še enkrat?

Zanimvo je tudi, da je imel film najprej Vroč in hladen, preden so ga spremenili v končni Vikend pri Bernieju. Drugi del Bernieja je stal 17 milijonov dolarjev, prinesel pa jih je 12,7 milijona in je ustvaril minus. Od zadnjega Berniejevega vikenda je tako minilo že 30 let, še vedno pa ni dobil podobne ponovitve. In če mislite, da se je vse končalo na Deviških otokih, se motite. Leta 2016 so napovedali tretji del – Vikend pri Bernieju III – Truplo se prebuja. Produkcija se potem sicer ni premaknila dlje od razvoja, scenarij pa je na voljo na spletu in je dejansko komedija o obeh igralcih, ki želita posneti tretji del in pri tem naletita na koga drugega kot Bernieja. Bizarno. Celoten film si lahko ogledate na Youtube.