Film

Bafte 2024: Zmagoslavje za film Oppenheimer

A. M. / STA
19. 2. 2024, 13.36
Posodobljeno: 19. 2. 2024, 13.47
Deli članek:

77. podelitev filmskih nagrad Britanske akademije se je odvila v Kraljevi festivalski dvorani v Londonu.

Profimedia
Christopher Nolan (najboljši režiser in najboljši film), Emma Thomas in Charles Roven s filmskimi nagradami.

Na nedeljski podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta je slavil epski film o očetu atomske bombe Juliusu Robertu Oppenheimerju režiserja Christopherja Nolana. Prejel je nagrado bafta za najboljši film, skupaj pa kar sedem baft, med drugim v kategorijah za najboljšo režijo, najboljšega igralca in najboljšega stranskega igralca.

Profimedia
Film Oppenheimer slavil na podelitvi nagrad bafta.

Posebne zahvale

Za britanskega filmskega ustvarjalca Christopherja Nolana je bila to prva bafta po nominacijah za filma Izvor in Dunkirk. Nolan se je zahvalil vsem, ki so film podprli, z besedami: »Hvala, ker ste se lotili nečesa temačnega.« Režiser je namenil priznanje tudi prizadevanjem za mir organizacij za jedrsko razorožitev. Režiser se je prav tako zahvalil zvezdniku filma Cillianu Murphyju, ki si je z upodobitvijo znanstvenika in fizika Oppenheimerja prislužil bafto za glavno moško vlogo. Murphy je o Oppenheimerju dejal, da je »izjemno zapleten lik«.

Profimedia
Cillian Murphy je prejel nagrado za najboljšega igralca.

Ostale nagrade

Bafto za najboljšega stranskega igralca je dobil Robert Downey Jr. za vlogo vodje Komisije za atomsko energijo Lewisa Straussa v Oppenheimerju. Film je prejel tudi bafte za najboljšo fotografijo, glasbo in montažo. Emma Stone je bila razglašena za najboljšo igralko, prepričala je z vlogo v filmu Nesrečna bitja režiserja Yorgosa Lanthimosa. Nesrečna bitja so odnesla še pet baft, med drugim za kostumografijo, scenografijo in vizualne učinke.

Profimedia
Emma Stone je bila razglašena za najboljšo igralko.

Prejemnica nagrade bafta za žensko stransko vlogo je igralka Da'Vine Joy Randolph, in sicer za vlogo učiteljice v filmu Bartonova akademija režiserja Alexandra Payna. Nagrado bafta za izvirni scenarij je prejel film Anatomija padca. Film o holokavstu Interesno območje britanskega režiserja Jonathana Glazerja je odnesel bafte za najboljši britanski film, za najboljši film, ki ni posnet v angleškem jeziku, ter za zvok.

Profimedia
Zmagovalca večera je razglasil 62-letni igralec Michael J. Fox (na sliki z ženo Tracy Pollan), ki se spopada s Parkinsonovo boleznijo. Prejel je stoječe ovacije!

Profimedia
Bafto za najboljšega stranskega igralca je dobil Robert Downey Jr..

Profimedia
Bafto za stransko žensko vlogo je prejela igralka Da'Vine Joy Randolph.

Profimedia
Igralka in režiserka Samantha Morton je dobitnica nagrade bafta fellowship.

Profimedia
Bradley Cooper je bil nominiran za najboljšega igralca (film Maestro).

Profimedia
Margot Robbie je bila nominirana za najboljšo igralko (film Barbie).