One/oni

Stoječe ovacije za Clugovega Fausta

Teja Pelko
2. 2. 2024, 09.00
Deli članek:

V Ljubljano je le prišel težko pričakovani balet Faust koreografa Edwarda Cluga, ki je nastal v koprodukciji SNG Maribor in Cankarjevega doma v sodelovanju z Opernhaus Zürich.

Mediaspeed / Cankarjev dom
Predstava visokega ritma, ki nenehno navdušuje z drobnimi detajli, antologijsko zgodbo pa podpirata močna dramaturgija in prepoznavna »clugovska« forma, je na noge spravila vso Gallusovo dvorano Cankarjevega doma.

Skozi stoletja je legenda o liku iščočega duha, ranocelniku in alkimistu, ki dušo proda hudiču v zameno za napoj mladosti, doživela več literarnih in gledaliških obdelav, le redko pa plesnih. Faust Johanna Wolfganga von Goetheja se spoprime z večno in težko odločitvijo: zemeljski blagor za ceno lastne duše. Na teh izhodiščih je Clug ustvaril iskriv gledališki dogodek.

Temačna in tragična zgodba, začinjena s črnim humorjem, je podana v nizu navdihujočih odrskih trenutkov, tudi po zaslugi bujne razplastene orkestralne glasbe, za katero je poskrbel Milko Lazar, in kompleksne odrske slike, ki jo je ustvaril scenograf Marko Japelj.

Mediaspeed / Cankarjev dom
Kostumograf Leo Kulaš je po predstavi čestital Monji Obrul, ki je nastopila v vlogi Margarete (Marjetice).

Mediaspeed / Cankarjev dom
Direktor skupine Riko Janez Škrabec je prišel v spremstvu svoje žene, lastnice Welness centra Sunny, Sonje Poljanšek – Škrabec.

Mediaspeed / Cankarjev dom
Tudi koreograf, umetniški direktor in ustanovitelj Plesnega teatra Igen Igor Jelen - Igy je bil navdušen nad novim baletom Edwarda Cluga in izvedbo Thomasa Martina, ki je upodobil Mefistofelesa (Mefista).

Mediaspeed / Cankarjev dom
Glasbena (po)ustvarjalca, dirigent: Simon Krečič in skladatelj Milko Lazar.

Mediaspeed / Cankarjev dom
Direktor SNG Maribor Danilo Rošker, ministrica za kulturo Asta Vrečko in generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski so komaj čakali, da se baletni spektakel začne.

Mediaspeed / Cankarjev dom
Baletnega spektakla nista želela zamuditi niti nekdanji predsednik države Milan Kučan in njegova žena Štefka.