One/oni

Prešernova nagrajenca pesnica ter baletni plesalec

A. M. / STA
5. 12. 2023, 17.27
Posodobljeno: 5. 12. 2023, 17.32
Deli članek:

Izbor nikoli ni lahek, je povedal predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Jožef Muhovič.

Mediaspeed
Prešernovo nagrado za življenjsko delo za leto 2024 prejme pesnica in prevajalka Erika Vouk.

Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti.

15-članski Upravni odbor Prešernovega sklada je sporočil, da sta Prešernova nagrajenca za leto 2024 pesnica Erika Vouk ter baletni plesalec in koreograf Henrik Neubauer. Nagrade Prešernovega sklada pa prejmejo pesnica Miljana Cunta, igralka Jana Zupančič, mezzosopranistka Nuška Drašček, stripar Ciril Horjak, režiserka Sara Kern, grafični oblikovalec Tomato Košir.

Prešernova nagrajenca

Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti.

Prešernovo nagrado za življenjsko delo, najvišje slovensko priznanje za izjemne dosežke na kulturno-umetniškem področju, prejmeta pesnica in prevajalka Erika Vouk ter baletni plesalec, koreograf, režiser, publicist in pedagog Henrik Neubauer.

Če strnemo ... Vrednost poezije Erike Vouk na zunaj in na znotraj potrjuje 11 pesniških zbirk, ki so izhajale med letoma 1984 in 2018 (Bela Evridika, Animo, Opis slike, Valovanje, Rubin, Ta dan itd.), in več prestižnih pesniških priznanj, njeno pisanje pa označujeta težnja h kultiviranju jezika in želja po osmišljanju sveta. Pesnica se odloča za izbran privzdignjen izraz, s katerim upesnjuje klasične estetske vzorce in dosega dovršeno oblikovno strukturiranost, urejeno geometrijo verzov, metruma in rime, med drugim piše v utemeljitvi.

Baletni plesalec, koreograf, zdravnik, režiser in pedagog Henrik Neubauer je Prešernovo nagrado prejel zaradi naštetih zaslug in prizadevanj na številnih področjih umetnosti in kulture, ki so trajno obogatila slovensko kulturno krajino ter okrepila ugled slovenske države v mednarodnem prostoru, pa med drugim piše v obrazložitvi strokovne komisije za uprizoritvene umetnosti.

Media Partner Agencija
Baletni plesalec, koreograf, režiser, publicist ter pedagog Henrik Neubauern, na sliki z Jasno Neubauer.

Nagrajenci Prešernovega sklada

Na javni poziv k oddaji predlogov za podelitev Prešernovih nagrad je letos prispelo 127 vlog, dobitnike je izbral Upravni odbor Prešernovega sklada z najmanj dvotretjinsko večino vseh članov. Proslavo večer pred kulturnim praznikom, 8. februarjem, na katerem bodo nagrade podelili, bo tokrat podpisal režiser in koreograf Edward Clug.

Kot je povedal predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Jožef Muhovič, pesnica Miljana Cunta prejme nagrado Prešernovega sklada za pesniško zbirko Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo, dramska igralka Jana Zupančič za vloge v zadnjih treh gledaliških sezonah in mezzosopranistka Nuška Drašček za delovanje na glasbenem področju v zadnjih treh letih. Stripar Ciril Horjak prejme nagrado Prešernovega sklada za ustvarjalno delovanje na področju stripa v zadnjih treh letih, scenaristka in režiserka Sara Kern za režijo igranega celovečernega filma Moja Vesna in grafični oblikovalec Tomato Košir za dela na področju grafičnega oblikovanja v zadnjih treh letih.

Žiga Culiberg
Mezzosopranistko Nuško Drašček so nagradili za delovanje na glasbenem področju v zadnjih treh letih.