Film

Večna lepotica

D.K.
4. 12. 2023, 21.19
Posodobljeno: 4. 12. 2023, 21.36
Deli članek:

Veljala je za eno najlepših igralk Hollywooda in bila že za svoj drugi film nominirana za Oskarja, vsega skupaj pa jih je posnela le peščico

Profimedia
Ali MacGraw iz Ljubezenske zgodbe jih danes šteje (mladostnih) 84.

Elizabeth Alice MacGraw se je rodila 1. aprila 1939 v Pound Ridgeu v New Yorku mami Frances, ki je očetu Richardu, ki sta imela kreativno agencijo za oglase. Tudi njen brat Dick je umetnik, po materini strani pa je madžarsko židovskega rodu, česar pa njen oče za časa življenja ni izvedel. Oče se je rodil v New Jerseyu in otroštvo preživel v sirotišnici, saj sta ga starša zavrgla. Pri 16 je pobegnil na morje in v Munchnu študiral umetnost. Zaradi krutega otroštva je bil vse življenje prepojen z jezo, se spominja Ali MacGraw in kot tak tudi precej nasilen.

Profimedia
Ljubezenska zgodba (1970) je Aliin drugi film, za katerega je bila nominirana za Oskarja za vlogo Jenny.

Revije, fotografija, oglasi

V začetku šestdesetih je gospodična MacGraw delala kot asistentka fotografije v reviji Harper's Bazaar, potem je pozirala kot model pri Vogue in delala kot stilistka. Zaradi svojega zelo lepega obraza je začela nastopati v televizijskih reklamah kot na primer reklami za Polaroid in papirnico International, ko gre plavati v papirnatih kopalkah. Prvič je zaigrala v filmu Čudovit način za smrt (1968) s Kirkom Douglasom in Elijem Wallachom, vidnejšo vlogo pa je imela v filmu Zbogom, Columbus (1969), romantični drami z Richardom Benjaminom.

Profimedia
S Steveom McQuinnom v filmu Pobeg (1972), že v času snemanja filma sta si začela deliti posteljo.

A boj kot ta prvenec je njeno kariero zaznamoval drugi film, ki je prinesel instantno svetovno slavo. Ljubezenska zgodba (1970) z Ryanom O'Nealom je bil eden najbolj dobičkonosnih filmov v ameriški zgodovini. Za vlogo je bila nominirana za Oskarja in dobila Zlatu globus za najboljšo dramsko igralko, prislužila pa si je tudi naslovnico revije Time. Po samo treh filmih je dobila odtis v Graumanovem kitajskem gledališču. Naslednji film je bil film Sama Peckinpaha, Pobeg (1972), potem pa si je vzela petletni premor. Na platno se je vrnila v še enem hitu Konvoj (1978) skupaj s Krisom Kristoffersonom, sledil pa je film Igralci tenisa (1979), ki je bil polomija in potem še Povej mi, kaj hočeš (1980). 1985 je sledil film Morilska elita, v devetdesetih pa še Naravni vzroki (1994), Blišč (1997) in dokumentarec Bruce! (1999).

Profimedia
Njen filmski prvenec Zbogom, Columbus (1969) z Richardom Benjaminom

Izbirčna

Leta 1983 je blestela tudi v mini seriji Vojne vihre, 1985 pa se je, kot je pozneje priznala sama, le zaradi finančnih razlogov pojavila v Dinastiji kot Lady Ashley Mitchell in nastopila v 14 delih. Februarja 2021 sta z O'Nealom, pol stoletja po legendarni Ljubezenski zgodbi, dobila tudi svoji zvezdi na pločniku v Hollywoodu. Kljub temu, da je igralsko kariero obesila na klin, je 2006 zaigrala na Broadwayu v predstavi Festen, 2016 pa se je v Ljubezenskih pismih ponovno združila z Ryanom O'Nealom, s predstavo pa so 2017 gostovali tudi po ZDA In Angliji.

Profimedia
Po petletnem premoru se je vrnila v filmu Konvoj (1979) s Krisom Kristoffersonom

Čeprav ni imela obsežne vloge, nikoli ni izginila z oči javnosti. 1991 jo je revija People uvrstila na seznam 50 najlepših ljudi na svetu, GQ pa 2008 na listo 25 najbolj seksi igralk vseh časov. V zadnjih 20 letih se veliko posveča zaščiti živali in je za PETA posnela kar nekaj oglasov. Napisala je uvodno besedo za Odtise šap v Katrini, fotografskemu pričevanju največjega reševanja živali v ameriški zgodovini v času orkana Katrina.Ali MacGraw je tudi ameriška ambasadorka v dobrodelni organizaciji Animals Asia iz Hong Konga. Kot borka za pravice živali je prejela vrsto nagrad. Konec osemdesetih se je srečala tudi z jogo in posnela video z ameriškim mojstrom Erichom Schiffmannom. Njeno delo je tako vplivno, da je Vanity Fair 2007 za vzrok ponoven vzpon popularnosti joge v ZDA pripisal prav igralki.

Profimedia
V osemdesetih je posnela mini serijo Vojne vihre in se pozneje prodala tudi v žajfnico Dinastija.

Trikrat poročena, trikrat ločena

Malo bolj pestro je njeno zasebno življenje. Še na univerzi je spoznala nemškega Kanadčana Roberta Robina Martina Hoena, bankirja z diplomo Harvarda, s katerim se je poročila 1960 in se od njega ločila le leto in pol pozneje (Hoen je umrl 2016). Po prvi ločitvi je nanizala celo serijo razmerij in en splav (ki je bil v tistih časih še vedno nelegalen). Oktobra 1969 se je, stara 30 let, poročila s filmskim producentom Robertom Evansom. Njun sin Josh Evans je igralec, režiser in scenarist. Z Evansom ni dolgo zdržala, saj se je že na snemanju Pobega zapletla s Stevom McQueenom in se z njim poročila julija 1973. Razšla sta se avgusta 1978.

Profimedia
Ali MacGraw je tudi goreča zagovornica pravic in zaščite živali.

Po McQueenom so sledili Warren Beatty, Ronald Meyer, mojster joge Rod Stryker, igralec Robocop Peter Weller, dizajner Henry Wolf in glasbenik Mickey Raphael. Ali MacGraw ni bila imuna niti na alkohol in obsedenost s seksom, zdravila se je na znani kliniki Betty Ford. Ko je njen nekdanji mož Robert Evans dobil svojo zvezdo v Hollywoodu 2002, ga je prav ona spremljala na dogodku, od decembra 2010 pa je tudi babica. Za Vainty Fair je povedala, da sta bila z Evansom ves čas dobra prijatelja vse do njegove smrti leta 2019.

Pred kamero nikoli ni bila sproščena, na snemanje Konvoja je nekoč celo prišla popolnoma zadeta od kokaina in tekile, tako da ni zmogla izgovoriti niti besedice. Po tem je odšla na zdravljenje. Vse skupaj je opisala v svoji avtobiografiji Gibljive slike (1991).

Od 1994, ko je njena hiša v Malibuju zgorela v požaru, MacGraw živi v Tesuqueu v Novi Mehiki in je stara 84 let.