One/oni

Meteorologinja s strastjo do slaščic

L. P.
21. 6. 2018, 03.00
Deli članek:

Mlada Katja Kozjek je nova okrepitev v vrstah vremenoslovcev na nacionalki. Kot naravoslovka ni vajena nastopanja, zato se je znašla pred velikim izzivom.

Po izobrazbi ste meteorologinja. Zakaj ste se odločili za ta študij?
Vedno mi je bilo blizu naravoslovje, in ko se je bilo treba vpisati na fakulteto, sem se odločala med matematiko in fiziko, nazadnje pa prišla do meteorologije, ki je skupek več naravoslovnih ved, zato se mi je zdela zanimiva izbira. Marsikdo ne ve, da se ta študij izvaja na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in da je to vsaj prvih nekaj let pravzaprav študij fizike. Lahko bi rekli, da gre za fiziko ozračja. Študij je bil kar zahteven, saj obsega veliko predmetov s področja fizike in matematike ter seveda programiranje, brez katerega danes v naravoslovnih vodah skoraj ne gre.

Kako ste dobili priložnost, da se preizkusite kot napovedovalka vremena? Ste se novega izziva razveselili?
Pred dvema letoma sem se zaposlila na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO), v zadnjem letu pa sem začela opravljati še delo meteorologa prognostika. Običajno je tako, da večina meteorologov prognostikov nastopa v vlogah napovedovalcev vremena na RTV, ker se generacije počasi menjujejo, pa so si že nekaj časa želeli pomladiti ekipo. Pred dvema letoma sta se ekipi že pridružila dva mlajša kolega (Veronika Hladnik in Luka Ravnik, op. p.), letos pa so želeli še koga – in tako sem se znašla pred tem izzivom. Vsi začetki so zahtevni, in ker se mi zdi, da naravoslovci že v osnovi nismo najbolj vajeni nastopati, je za zdaj še precej stresno. Ampak upam, da bo z nastopa v nastop bolje.

Celoten intervju najdete v novi številki revije Vklop!