Film

Kako se upreti šarmu možatih revolverašev?

B. P.
21. 6. 2018, 03.00
Deli članek:

Pod vplivom priljubljene serije Westworld, katere dogajanje je postavljeno na Divji zahod, smo se spomnili nekaj najboljših filmskih vesternov vseh časov.

DOBRI, UMAZANI, ZLI

(The Good, the Bad and the Ugly, 1966)
Dobri, umazani, zli je zadnji v trilogiji špageti vesternov režiserja Sergia Leoneja, v katerem blesti Clint Eastwood, odet v pončo in s cigaro v ustih. To je eden tistih filmov, o katerem ste zagotovo veliko slišali, tudi če ga niste gledali. Če ničesar drugega, poznate vsaj naslovno pesem, ob kateri se še vedno naježi koža.

PRAVI POGUM

(True Grit, 2010)
Predelava istoimenskega filma iz leta 1969, v katerem igra John Wayne, je nedvomno boljša različica izvirnika. Jeff Bridges je v vlogi šerifa Roosterja Cogburna z vrhunsko igro pod taktirko bratov Coen in v družbi Matta Damona ponovno proslavil zvrst, ki je v tem času pošteno izgubila na veljavi.

POŠTNA KOČIJA

(Stagecoach, 1939)
Film, ki je postavil standarde vsem naslednjim vesternom in obenem proslavil Johna Wayna. Film je režiral legendarni John Ford, zgodba pa spremlja devet popolnih neznancev, ki v poštni kočiji prečkajo območje, ki ga obvladujejo Apači. Film so snemali v znameniti dolini Monument na meji med Arizono in Utahom, ki je postala sinonim za vse vesterne.

Še več divjih predlogov za krajšanje poletnih večerov najdete v novi številki revije Vklop!