One/oni

Mala šola fetišizma

G. Z.
9. 2. 2017, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Da vas 50 odtenkov teme in spletne zmenkarije ne ujamejo nepripravljene.

dk

Fetišiste lahko vidite kot ekscentrike, a če se strastem predajate sporazumno in z odraslimi, prištevnimi sodelujočimi, s tem ne bi smelo biti težav. Vsak fetiš se začne in konča v glavi, pri družabnih igricah si postavite meje, pari pa naj ne počnejo stvari, ki bi partnerja motile in ju odtujile – bolje, da iščeta izkušnje, ki ju povežejo. Ker ni domače raziskave na to temo, smo se naslonili na lansko britansko raziskavo o seksu z vzorcem 2.000 anketirancev. Trenutni razmah fetišizma pripisujejo predvsem 50 odtenkom in internetu, fetiši pa so vse manjši tabu in hitro osvajajo množice.

PREOBLAČENJE
Na otoku se v visoke pete, najlonke in ženska oblačila za spolno potešitev oblačita dva odstotka moških. Vzgibi so različni: od občutka elegance, moči in zapeljivosti do samoponižanja. V Angliji se je ta fetiš začel širiti po filmu Rocky horror picture show (1975), ikonični so Klub zdravja Dallas (Jared Leto, 2013), Fantje ne jočejo (1999) in Priscilla, kraljica puščave (1994), veliko vzorov pa nudijo tudi zvezdniki: Lady Gaga se igra z androgenim izgledom in mešanjem spolnih identitet, Marc Jacobs in James Franco sta se že večkrat pojavila kot transvestita oz. »drag queen«.

»VODNI ŠPORTI«
Še bolj priljubljene so prakse, povezane z uriniranjem: od gledanja pri opravilu in vonjanja do zlatih prh, s tem, da so jim bolj naklonjeni moški (4 %) kot ženske (1 %). Ob ugibanju o posnetkih tovrstnih Trumpovih orgij z ruskimi damami svobodnih nazorov ne dvomimo, da bo ta fetiš še cvetel. Zdravniki pravijo, da ni omejitev, če so akterji zdravi, psihologi, da gre za deljenje globoke intime in zaupanja, kaj misli Zvezdana Mlakar pa nas ne zanima.

TELESNI FETIŠI
Ni veliko moških, ki ne bi padali na lepe dolge noge v petah ali lakastih škornjih, a redki ob tem doživijo srečen konec. Da je za moškega naslada mečkanje družinskih draguljev ali vtikanje česarkoli v penis, težko verjamemo. Tu nekje je tudi Trumpovo »grabljenje za muco« ...

Več preberite v novi številki revije Vklop!