One/oni

Oskarji 2009 - Bollywood osvojil Hollywood

Irena Knez
15. 4. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Dobitniki oskarjev 2009: Revni milijonar, Kate Winslet, Sean Penn, Penelope Cruz, Heath Ledger...

Oskarji so podeljeni in dobitniki so znani: Kate Winslet, Sean Penn in Penelope Cruz so se veselili igralskih oskarjev. Veliki zmagovalec večera je postal Revni milijonar.

 

Kakšna noč oskarjev! V noči na ponedeljek, 23. februarja, so v Hollywoodu 81. podelili zaželene zlate dečke. Hugh Jackman je začel slovesno podelitev z glasbeno predstavo. Pojoč je plesaje predstavil nominirane filme in pokazal, da ni zaman trikrat zapored vodil podelitev gledališke nagrade tony na Broadwayu.


Prvega oskarja večera je odnesla Penelope Cruz za stransko vlogo v Ljubezni v Barceloni. Lepa Španka je bila presunjena. "Ali je že kdo omedlel na odru?" je vprašala na začetku zahvalnega govora. "Kajti morda bom prva," je dodala.


V paradni kategoriji najboljša glavna igralka in najboljši glavni igralec sta dobitnika Kate Winslet in Sean Penn.
Kate Winslet je dobila zlatega dečka za vlogo v Bralcu. V čustvenem zahvalnem govoru je povedala, da je že v otroštvu stala pred ogledalom in s steklenico za šampon vadila čisto svoj govor za oskarje. Da je Sean Penn lahko odnesel oskarja za vlogo homoseksualnega politika v filmu Milk, je bilo presenečenje, ker je Mickey Rourke z vlogo v drami Rokoborec veljal za večjega favorita.

 

Veliki zmagovalec večera je bil Revni milijonar, ki je dobil oskarja v osmih kategorijah: najboljša režija, najboljši film, najboljša fotografija, najboljši prirejen scenarij, najboljši ton, najboljša montaža, najboljša filmska glasba in najboljša pesem.

 

Veliki poraženec bleščeče podelitve v Kodakovi dvorani v Los Angelesu je bil filmski ep Nenavaden primer Benjamina Buttona režiserja Davida Fincherja s superzvezdnikom Bradom Pittom v glavni vlogi. Film je bil nominiran za 13 oskarjev, nazadnje je dobil samo tri: za najboljšo masko, najboljšo scenografijo in najboljše posebne učinke.

 

Kot je bilo pričakovati, je bil nagrajen tudi lani najuspešnejši film Vitez teme. Heath Ledger je bil posthumno nagrajen z oskarjem za najboljšo moško stransko vlogo za upodobitev Batmanovega nasprotnika Jokerja. Njegov oče, mati Sally in sestra Kate so sprejeli oskarja za igralca, ki je lani januarja umrl zaradi prevelikega odmerka zdravil. "


Presenečenje je bila podelitev nagrade za tuji film. Za velikega favorita je veljal izraelski film Valček z Baširjem. Toda zmagal je japonski film Okuribito Yojira Takite o čelistu, ki igra na pogrebih.