Film

Ne ustrašite se Gole resnice!

Alenka Sivka
15. 4. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Se še spomnite, kako debelo smo gledali, ko je dr. Artur Štern po mnogih zelo nekonvencionalnih tiskovkah končno razkril, da je bila njegova kandidatura za predsednika Slovenije samo dobro naštudirana medijska šala?

Se še spomnite, kako debelo smo gledali, ko je dr. Artur Štern po mnogih zelo nekonvencionalnih tiskovkah končno razkril, da je bila njegova kandidatura za predsednika Slovenije samo dobro naštudirana medijska šala? Iz Slovencev so se malo ponorčevali, delali so poskus, kako naivni smo, kako slepo verjamemo medijem. In mi vsi smo – nasedli.

 

"Pol leta smo morali vse držati v strogi tajnosti," razlaga Franci Kek, ki si je skupaj z Vojkom Anzeljcem, tudi režiserjem filma, zamislil to poučno medijsko šalo. "Maja 2007 sva si stvar zamislila, junija sva jo zaupala Arturju, 3. avgusta smo pričeli snemanje, septembra pa smo vso stvar razkrili," se spominja Franci. "Igralka Jasmina niti fantu ni povedala!" še pribije. Vojko Anzeljc pa se spominja: "Če bi samo en pameten novinar malo povezal nitke, bi celoten projekt padel v vodo!" A uspelo jim je. Ko so nam razkrili golo resnico – da je dr. Artur Štern samo lažni predsedniški kandidat –, smo se počutili kar malo ogoljufane.


Kakorkoli že, komični dokumentarec, ki resno temo o moči medijev obravnava sproščeno, je posnet, in pripravljen za pot po kinematografih. "Naj se gledalci ne ustrašijo tega, da je Gola resnica dokumentarec in da je slovenski – kljub temu je zelo zabaven in zanimiv, pa še do razmišljanja te pripravi," zatrjuje Anzeljc. "To je res poseben film," dodaja Franci Kek. "Slovenskim državljanom bomo pokazali, naj ne verjamejo medijem, naj imajo distanco do tega, kar jim ponujajo. V filmu boste tudi izvedeli, ali je Artur resno kandidiral ali ne." Franci in Vojko pričakujeta okrog 50.000 gledalcev, to ni malo za slovenski film. "Sklepava, da bo film zanimiv za šole, saj ima ozaveščevalno noto brez pridiganja," razmišlja Vojko.