One/oni

Ponosen na svojo ekipo Sveta

Saša Mesarić
16. 4. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Bojan Traven, dobitnik viktorja za posebne dosežke in glavni urednik informativne oddaje Svet na Kanalu A je navdušen nad uspehi oddaje po dveh letih dela ter ponosen na svojo novinarsko ekipo.


"Danes je informativna oddaja Svet na Kanalu A prepoznavna po lastnem slogu in ima širok krog naklonjenih gledalcev. V medijski prostor je vnesla nov trend in spodbudila druge, da se trudijo še bolj. Brez oddaj, ki jih pripravlja s svojim uredništvom, bi se svet informativnih oddaj vrtel počasneje," je le del utemeljitve viktorja za posebne dosežke, ki ga je letos prejel naš sogovornik Bojan Traven, glavni urednik informativne oddaje Svet na Kanalu A.

Ko ste pred dobrim letom dni gledali, kaj ste dosegli, ste bili navdušeni. Tolikšne gledanosti niste pričakovali. Kako stoji Svet danes, s tremi viktorji, star nekaj več kot dve leti?
"Mislim, da nam ta čas zelo odgovarja. Dokler se ura ne premakne na poletni čas, je pred televizorji več gledalcev. Nato, ko bo ob šestih še sonce na nebu, nam ostajajo v glavnem stalni gledalci. Ko pa bo vroče poletje, bo gledanost spet večja, takrat ljudje doma še čakajo, da se dan ohladi. Kdo bi rekel, kajne, da imamo toliko opraviti z vremenom?"

 

Kaj je tisto, kar po vašem mnenju pritegne gledalce, stalne in "sezonske"?
"Priznam, da sem se resnično čudil nad visoko gledanostjo. To pomeni, da so gledalci prepoznali našo poštenost. V bistvu to pomeni, da se trudimo biti pošteni do vsakega problema, ki ga raziskujemo. Da ne preračunavamo, da se naši novinarji trudijo v dobro malega človeka, da prinašajo vedno nove, drugačne zgodbe, ki so bile morda doslej spregledane ali zamolčane. In ko odpremo neko temo, ne popustimo ter jo peljemo do konca. Recimo, ko Ana Turk raziskuje zgodbo, seže do dna, ne popušča, ne glede na vse."
 
Vaši novinarji postajajo prepoznavna imena slovenskega novinarskega prostora, vredni vse več zaupanja. Ko slišimo recimo za Ano Turk, Katarino Drlja, Natašo Markovič, Marka Milenkoviča idr., že vemo približno, kaj pričakovati in kako resna je zadeva.
"Res je, novinarji so že zelo specializirani in izurjeni na svojem področju, kjer pokrivajo velike zgodbe. Če se malo pošalim, vem, da imeti opravka z Ano Turk danes ni več šala. Ko se Ana odloči, da bo koga privila, se ji ne more izmuzniti. Neverjetno vztrajna je, vse ji uspe dobiti. Marko Milenković je recimo odličen analitik, ki bo preštudiral vso možno dokumentacijo. Specializiral se je za finance in gospodarstvo, potem ko sem videl, da mu socialne teme ne ležijo. Danes je eden najboljših novinarjev na tem področju, včasih se mi zdi prav škoda, da njegovi prispevki niso zapisani članki. Z veseljem bi jih prebral še drugi dan po izidu. Ali pa Matej Peroša, ki obdeluje teme Slovencev v zamejstvu. Nataša Markovič je recimo ena najbolj temeljitih oseb, kar jih poznam. Dela po strogih novinarskih pravilih, zato vem, da informacije, ki jih prinese, vedno stojijo. Katarina Drlja je teologinja, z močnim čutom za težave ljudi, a hkrati pred kamero vedno pokaže profesionalno distanco. Gregor Trebušak je tiste vrste voditelj, ki ga zelo zanima tudi sama vsebina oddaje. Sploh politične teme. Prizadeva si, da bi povedali čim več, opomni, na kaj ne smemo pozabiti. Čisto osebnostno paše v Svet. Mislim, da bo postal veliko ime novinarstva, medtem ko je zdaj, pri petindvajsetih, šele na začetku kariere. In še bi lahko našteval …"

 

Vse do urednice Barbare Pance?
"Seveda. Barbara je urednica brez konkurence, včasih se mi zdi oddaja celo boljša, ko ji ona v celoti urednikuje, kot pa kadar sem jaz v pisarni. Saj pravim, srečo imam s svojo ekipo in ob njihovi profesionalnosti se celo kdaj pa kdaj vprašam, ali me sploh potrebujejo."

 

Kdaj učenec postane boljši od učitelja?
"Nekega dne prideš v službo in to kar naenkrat ugotoviš. Takrat, ko spustiš stvari malo iz rok, dovoliš, da se same razcvetijo. Moraš pa si to seveda dovoliti in priznam, da sem imel nekaj težav s tem, saj sem kar "kontrolfrik". A pomembno je, da radi hodimo v službo. Zdi se mi, da vsi v uredništvu, čeprav vem, da z mano ni preprosto. Ko si zelo zahteven do sebe, si tudi do drugih. Znam vzkipeti, a nikoli po nepotrebnem."

 

Kdaj recimo?
"Kadar opazim, da se komu kaj ne ljubi, zato stvar opravi po liniji najmanjšega odpora. To me razjezi … saj točno vem, kaj se da narediti in kaj ne, seveda sem v vseh letih novinarstva doživel veliko."

 

Danes je težko prvi sporočiti novico, četudi imaš prva popoldanska poročila. Kako se lotite te težave?
"Danes ljudje sami pridemo do večine informacij, a v glavnem ne vemo, kaj bi z njimi počeli. Jasno, potrebujemo koga, ki nam te informacije predstavi in jih obdela. Recimo koga, kot je naš Marko Milenković, da pokaže, recimo, kam se čigav denar pretaka."

 

Še vedno pa vam kdaj očitajo, da o novicah in še bolj o velikih zgodbah poročate pristransko.
"Sploh ne razumem, zakaj! Komentar je novinarski žanr, ki ne more biti popolnoma nevtralen. Ni nujno, da se strinjaš z novinarjevim komentarjem, kar velikokrat tudi so zgodbe, ki jih podajamo. In nenazadnje, če je že slutiti pristranskost, je ta vedno na strani malega človeka, nas uporabnikov."

 

Kdaj pričakujete, da se bo ekipi spet priključila Lili Žagar?
"Upam, da čim prej. Kar pogrešam jo že, saj je Lili res krasna punca. Seveda tudi Marko, a do njega imam poseben odnos. Bil je naš prvi voditelj, z nami je prestal vse začetne težave in preizkušnje, ko res nismo vedeli, kaj nas čaka. Prvega pol leta je bil sam pred kamero, v Ljubljani je spal v hotelu in garal dan za dnem. Tisto res ni moglo trajati dlje, izmučilo ga je, seveda. Lili pa je prišla pred kamero kot prijetna osvežitev, ljudje so jo hitro vzljubili. Hkrati je zelo lepo delati z njo, zelo je delavna, prava profesionalka."

 

V uredništvu sta lani začela zbirati viktorje prav Lili in Marko.
"Seveda. Lani sem bil izjemno srečen, ko sta kar oba prejela viktorja. Marko viktorja popularnosti, Lili pa strokovnega kot obetavna medijska osebnost. Tako ganljivo se mi je zdelo – ta njuna pozitivna zgodba o uspehu in seveda veselje nas vseh v uredništvu."

 

Zgodba se je lepo iztekla tudi v njunem zasebnem življenju – ljubezen, starševstvo. Čeprav velikokrat na očeh javnosti, je skorajda za na filmska platna …
"Res, če bi hoteli napisati tak scenarij za filmsko zgodbo o ljubezni in srečni družini, ne bi uspeli."

 

Kam od tod naprej, po drugi obletnici Sveta na Kanalu A?
"Srčno upam, da bomo vse, kar smo dosegli, še nadgradili. Pridobiti bomo morali še nekaj novega kadra, a s tem se trenutno več ukvarja Barbara."

 

Kaj je skrivnost dobrega uredništva?
"Mogoče to, da se je treba zelo na glas pogovarjati o vsem. Tudi ko imamo sestanke in analiziramo oddaje, njihovo gledanost, sam zelo vzneseno komentiram, kje bi moralo biti bolje in kako to doseči. Vsi tudi vemo, da kritike morajo biti in da se iz tega učimo. Zagovarjam to, da se v uredništvu o ničemer ne govori potiho ali za zaprtimi vrati. Pri nas je prepir o vsebini vedno dobrodošel, izmenjava mnenj mora vedno potekati. A če pride do tega tik pred začetkom oddaje, takrat je parlamentiranja konec."

 

Odloči urednik?
"Da, saj se lahko naprej pogovarjamo, ko se oddaja konča. A zmede ob začetku vklopa v živo ne sme biti."