One/oni

Lado je končal kot Joker

Marjana Vovk
16. 4. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kdo je tisti, ki Jurija Zrneca spremeni v Michaela Jacksona ali Lada Bizovičarja v Jokerja? Kdo tako zapeljivo namaže oboževalko Marijo in kdo je kriv za smrkava obraza bratov Joc?

V oddaji As ti tud not padu?! se voditelja v skečih spreminjata v vse mogoče like, to zahteva korenito stilsko preobrazbo. Kdo je tisti, ki mu uspe Jurija Zrneca spremeniti v Michaela Jacksona ali Lada Bizovičarja v Jokerja? Kdo tako zapeljivo namaže oboževalko Marijo in kdo je kriv za smrkava obraza bratov Joc? Za vse maskirne podvige in ličenje v oddaji skrbi Luka Luka (Luka Simšič).

 

Luka se z maskiranjem in ličenjem ukvarja že 13 let. Najprej je deset let delal v ljubljanski Drami, nato pa se je odločil, da gre na svoje. Razpon njegovega dela je zelo pester, saj liči modele za modne revije, fotografiranja, prireditve, reklame, videospote, koncerte, je uradni masker Lisce, osebni masker Helene Blagne in Nuše Derende, ima pogodbo z Diorjem, zato pogosto potuje v Pariz, delal je pri različnih oddajah (Kmetija, Hri-Bar, Mario) in filmih (Vampir z Gorjancev, Za konec časa, trenutno pomaga pri Burgerjevem celovečercu Circus Fantasticus).


LIČENJE IN MASKA
Luka pojasni razliko med maskerjem in vizažistom. "Masker obvlada vse, od pričeske in lepotnega ličenja do maske in posebnih efektov, kot so npr. rane, vizažist pa je zadolžen le za lepotno ličenje." V Sloveniji je seveda le malo priložnosti za pravo maskiranje (z odlitki iz silikona), saj za to ponavadi ni denarja.


KLASIČNA PREOBRAZBA
V eni od oddaj As ti tud not padu?! je Luka za skeč Zrneca spremenil v Michaela Jacksona, Bizovičarja pa v Jokerja. "Za stvari, ki jih počnemo v oddaji, uporabljamo samo senčenje, več različnih odtenkov pudra, lasulje." In kako poteka preobrazba? "Maska najprej nastane v glavi in kot skica na papirju, nato pripraviš pripomočke – ličila, lasulje itd. in preneseš vse na igralca. Pri As ti tud not padu?! se vedno strašno mudi, zato nikoli ne porabim več kot pol ure za lik.

 

SILIKONSKI FRANKENSTEIN
Ena Lukovih najtežjih je bila maska za tekmovanje Miss Slovenije 2007, ko je moral voditelja Jureta Godlerja spremeniti v Frankensteina. "Tu sem delal prave odlitke, za to sem porabil teden dni, sam nanos maske je trajal dve uri. Postopek je sledeč: najprej vzameš odlitek igralčeve glave, narediš z glino želene spremembe, nato narediš nov odlitek in potem iz tega delaš odtise iz silikona, ki jih preneseš na igralca. Skoraj kot kipar," se smeje Luka.