One/oni

Dragan Bulič ali gospod RocknRoll

Gregor Zalokar
22. 4. 2009, 17.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Dragan Bulič je naša najbolj znana glasbena enciklopedija. Izgovor za tokratni klepet je bilo snemanje dvojne TV-izdaje radijske oddaje ŠTOS, ki jo poslušamo že 30 let.

Predstavljanje ni potrebno, glasbenega urednika na Radiu Slovenija Dragana Buliča poznamo vsi. Tokratni klepet je nastal pred snemanjem dvojne TV-izdaje radijske oddaje ŠTOS (v zadnjih letih krajše za Še v torek obujamo spomine), ki jo poslušamo že 30 let. Tako kot nas njegov glas pomirja pred spancem, se tudi sredi divjega dneva v Ljubljani med pogovorom z Draganom ustavi čas.

 

Rocku in radiu ste posvetili življenje. Je bilo vredno?
Nič ne obžalujem. To je del mojega življenja in tako bo tudi ostalo. Žal mi je le tega, da nisem začel glasbenikov že prej gnjaviti za fotografije in avtograme, kar počnem zadnja leta. Če pomislim, kdo vse je bil v Ljubljani in da sem poznal vse promotorje. Sodeloval sem pri organizaciji prvih velikih rock koncertov pri nas. Ko sem leta 1971 delal na Radiu Študent, sem bil zadolžen za druženje s Status Quo. Z njimi sem naredil tudi nekaj intervjujev. Med koncertom so mi posvetili en komad: "Ta je pa za Dragana." Tudi od tam nimam nobene slike ali avtograma. Tu so bili Frank Zappa, Cat Stevens … Danes se na sejmih podpisane plošče teh mojstrov prodajajo za med.

 

TV-koncert ob jubileju ŠTOSA, nekoč SOS-a, je predigra za dogajanje na Lentu, ki bi se moralo izvirno zgoditi v dvorani Tivoli.

Tam bomo nastopili 7. julija. Glede na odzive in zagnanost sodelujočih razmišljam, da bi jeseni vse skupaj le pripeljal tudi v Tivoli.

 

Težko si predstavljam, da ste pri postavljanju programa dobili veliko košaric?

Nekaj jih je pa le bilo. Žal mi je za kitarista Zorana Crnkoviča, ki je bil med začetniki slovenskega rocka. Pravi, da nima volje. Neca Falk je rekla, da bo premislila in se mi javila, a me ni poklicala nazaj. Mogoče jo prepričam, da bi na Lentu nastopila z Rdečimi dečki. Žal mi je tudi za Nina Robiča, s katerim sva se 40 let družila v službi. Pravi, da je prestar in da to ni več zanj. Vesel pa sem, da sem na oder spravil kar nekaj tistih, ki jih že dolgo nismo slišali. Najstarejši je Bor Gostiša. Že 37 let na odrih ni bilo Jerneja Junga iz Mladih levov in Deliala. Bil sem presenečen, kako je zagrabil. Zbral je močno zasedbo, z Ladom Jakšo in originalnim basistom Deliala, Rokom Golobom, ter Janijem Tutto. Klinar me je presenetil, ko je napovedal, da bo nastopil s Pomarančo. Ni pa pristal na ponovni zbor Martina Krpana, čeprav smo v program uvrstili dva njihova komada. Po 35 letih bo nastopila tudi skupina Boomerang, vključno z Verijem Gorjupom, ki kitare ni imel v rokah 30 let. Kot avtor se največkrat pojavi Tomaž Domicelj.