One/oni

Kdo je osel?

Stop
30. 4. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Mestnem gledališču ljubljanskem smo si ogledali zadnjo premiero te sezone - predstavo Osli. Napisal jo je Plavt, prvi rimski dramatik, ki je pisal samo komedije, režiral pa Vito Taufer.

V MGL-ju so se lotili dela rimskega dramatika, ki pa je očitno večno - saj so ga z lahkoto predstavili v današnji čas - medtem ko je bil Uroš Smolej (Liban) oblečen v razcapano obleko sužnja, je bil Boris Ostan (atenski meščan Demajnet) v čisto sodobni moški obleki.

 


 

Plavt je v Oslih vse obrnil na glavo: oče hoče biti ljubljen namesto spoštovan, mati je tista, ki s sinom ravna prav patriarhalno, suženj jaha gospodarja, mati zvodi lastno hčer, hkrati pa od nje zahteva, naj ji bo »krepostno« vdana; podobno naj sin iz sinovske ljubezni potrpi, da se bo oče pozabaval z njegovo ljubljeno, saj mu jo je vendar kupil (z ženinim denarjem). V Oslih imajo vsi svojega gospodarja, vsi so koga ali česa sužnji (sle/ljubezni, denarja ali človeka), družbene vloge so po Saturnovo obrnjene, metateatra je obilo. Očitno so se že v rimskih časih znali dobro zabavati.

V predstavi sta odlična Uroš Smolej in Lotos Vincenc Šparovec, prav tako Boris Ostan, Matej Puc, Tanja Ribič, Iva Krajnc, Jožef Ropoša …