Glasba

Kraške štorje, kot jih pozna kraški trubadur

A. M.
1. 2. 2024, 08.00
Deli članek:

11 pesmi, 11 zgodb, ki jih je Sežančan slišal po kraških kantinah!

Dallas Records
Boštjan Pertinač te dni predstavlja svoj drugi studijski album Kraške štorije.

Boštjan Pertinač je vsekakor eden izmed najbolj perspektivnih mladih kantavtorjev, ki trenutno osvajajo slovensko glasbeno sceno. Sežančan, ki nas je v preteklosti že osvojil s skladbami, kot so Daj povej mi, Piha burja in Suhi zid, je kantavtor, pevec, kitarist, producent in multiinštrumentalist. Pri založbi Dallas Records te dni izdaja že drugi studijski album Kraške štorje, ki vsebuje 11 pesmi, 11 zgodb, ki jih je Boštjan slišal po kraških kantinah, nekaj teh zgodb pa je tudi avtobiografskih. »Pa naj poslušalci to skozi poslušanje sami ugotovijo,« je hudomušen kraški trubadur.

Dallas Records
Nekaj zgodb na albumu je tudi avtobiografskih, priznava Boštjan Pertinač.

Predstavitev albuma

Ob izidu albuma Kraške štorje se je pred nekaj dnevi v ljubljanskem klubu Daktari odvilo druženje, dogodek je povezoval Boštjanov rojak, še en Sežančan, priljubljeni komik in voditelj podkasta Fejmiči, Žan Papič. Boštjan Pertinač pa je skupaj z glasbeniki tudi zaigral tri skladbe z aktualnega albuma Kraške štorje. »Želeli smo pripeljati ta kraški duh, to kraško govorico in humor v Ljubljansko kotlino in mislim, da nam je uspelo, je kot v kakšni kraški osmici, le da na mizah manjka teran pa kakšen pršut,« se je pošalil simpatični Boštjan Pertinač, ki je na predstavitvi albuma tudi najavil izid videospota, ki se imenuje Sms in je izšel istočasno kot album Kraške štorje.

Dallas Records
V Ljubljani je bilo kot v kakšni kraški osmici, le da je na mizah manjkal teran ter kraški pršut, je v šali dejal kraški trubadur.

Edina skladba

Skladba Sms pa izmed vseh skladb najbolj izstopa. Kaj je razlog, nam je razložil Boštjan sam. »Najprej sem imel z njo težave, potem pa sem jo tako zelo vzljubil, da je trenutno moja najljubša z albuma. Zakaj težave? Zato, ker je edina z albuma, za katero nisem sam napisal besedila. Kar nekaj časa sem moral snemati in piliti vokal, da mi je postala lastna. Sem pa res zelo vesel, da se mi je kot solist pridružil moj stari znanec, vrhunski Jani Šepetavec, na sopran saksofonu. Tudi ostali člani zasedbe niso od muh, na basovski kitari Giovanni Toffoloni, na flavti Tinkara Kovač, na bobnih Jure Doles in na klaviaturah Lorenzo Visintin. Hvaležen sem vsakemu posebej, da so z mano združili moči v tej lepi pesmi. Upam, da se bo tudi poslušalcev dotaknila,« je zaključil kraški trubadur.

Dallas Records
Dogodek, na katerem so predstavili album je povezoval Boštjanov rojak, še en Sežančan, priljubljeni komik in voditelj podkasta Fejmiči, Žan Papič.