Glasba

Na Azurni obali slavila Francija

Alesh Maatko
27. 11. 2023, 13.03
Posodobljeno: 27. 11. 2023, 13.06
Deli članek:

Na otroški različici Evrovizije sodelujejo izključno mladi glasbeniki, stari od devet do štirinajst let.

Corinne Cumming / EBU
Otroško Evrovizijo 2023 osvojila Francija

V šov programu so mladi glasbeniki odpeli pesem We Are the World, ki je kot dobrodelna skladba nastala leta 1985, napisala pa sta jo Michael Jackson in Lionel Richie. Tokratni nastop je imel močno sporočilo, da bi v svetu zavladal mir.

Mondena Nica je bila 26. novembra prizorišče 21. Otroške Evrovizije, na kateri so tudi tokrat sodelovali mladi pevci in pevke, stari od devet do štirinajst let. Na koncu je bila znova najbolj prepričljiva Francija, ki je stavila na mlado pevko Zoé Clauzure in skladbo Coeur.

Brez Slovenije

Medtem ko odrasla Evrovizija poteka maja, se Otroška Evrovizija odvije vsako leto v jesensko-zimskem času. Prav tako se ne pričenja ob 21. uri, ampak ob 16. uri popoldne, saj je prireditev namenjena otrokom.

Corinne Cumming / EBU
V šov programu so odpeli pesem We Are the World, ki je imela v bistvu sporočilo miru.

Glasbeno prireditev sta iz koncertne dvorane Palais Nikaïa v francoski Nici vodila Olivier Minne in misica Laury Thilleman, vse skupaj pa se je odvijalo zelo podobno kot na odrasli različici, z edino razliko v glasovanju, ki je tudi tokrat za ljudstvo potekalo po spletu, razdeljeno pa je bilo na dva dela. V prvem delu se je lahko glasovalo od 24. do 26. novembra (do pričetka šova). Drugi del glasovanja, ki je bilo omejeno na 15 minut, pa je potekalo po zadnji odpeti pesmi.

Corinne Cumming / EBU
Zmagovalna francoska točka je bila precej podobna toćkam, kot jih vidimo na odrasli Evroviziji.

Corinne Cumming / EBU
Otroško Evrovizijo 2023 sta vodila Olivier Minne in misica Laury Thilleman.

Corinne Cumming / EBU
Tekmovalci Otroške Evrovizije 2023

RTV Slovenija je na Otroški Evroviziji sodelovala dvakrat, in sicer leta 2014, ko smo z Ulo Ložar najprej zasedli 12. mesto, in leta 2015, ko smo z Lino Kuduzovič osvojili tretje mesto. Nacionalna televizija za zdaj ne razmišlja o povratku na to glasbeno tekmovanje.

Glasovi javnosti so predstavljali 50 odstokov glasov, preostali del 50 odstokov glasov pa so prispevale strokovne komisije. Skupni seštevek vseh glasov je prinesel novega zmagovalca. To je postala Francija s pevko Zoé Clauzure (Coeur). Drugo mesto je osvojila Španija s Sandro Valero (Loviu), tretje mesto pa je zasedla Armenija z Yan Girls (Do It My Way). Če torej ne bo večjih presenečenj, bo Francija tudi v letu 2024 gostila Otroško Evrovizijo.