Glasba

Marjetka Vovk: Vsi gremo čez neke življenjske prelomnice

Alesh Maatko
27. 11. 2023, 07.55
Deli članek:

Raay in Marjetka Vovk sta v Ateljeju Šempeter predstavila svoj prvi album, ki med drugim opisuje tako njuno glasbeno kot tudi zasebno pot.

Ivan Valtl
Aleš (Raay) in Marjetka Vovk in objemu Jana Plestenjaka.

Raay in Marjetka Vovk, ki sta v glasbi združena pod imenom Maraaya, te dni žarita od sreče. Kako da ne, saj sta na edinstvenem druženju v Ateljeju Šempeter predstavila svoj prvi album Pesmi, ki jih piše življenje, koncertno turnejo in še duet z Modrijani.

Ivan Valtl
Jan Plestenjak (pobudnik dueta V naju še verjamem) skupaj s priljubljenimi Modrijani.

Vrnila sta se na »kraj zločina«

Atelje Šempeter v Šempetru pri Novi Gorici, kjer sta Maraaya ob koncu poletja posnela video za pesem Lubi, je gostil dogodek ob 20-letnici njunega zasebnega in glasbenega prepletanja. Prisotni, med katerimi so bili Jan Plestenjak (pobudnik dueta V naju še verjamem), Nina Ivanič (igra v videu Zdaj pa greš), Manca Špik, Til Čeh, Luka Basi, akademska slikarja Klemen Brun in Maša Gala ter pevka Nina Sirk – zmagovalka prve polfinalne oddaje letošnjih Talentov, so lahko prisluhnili živim izvedbam izbranih uspešnic z albuma Pesmi, ki jih piše življenje, s katerimi navdušujeta tudi na svoji prvi koncertni turneji 20 čarobnih koncertov za 20 čarobnih let.

Ivan Valtl
Dvojec Maraaya je izdal prvi album pod imenom Pesmi, ki jih piše življenje.

Ivan Valtl
Marjetka Vovk in Nina Sirk, ki jo lahko spremljamo v letošnji sezoni šova Slovenija ima talent.

Ivan Valtl
Til Čeh, Manca Špik in Luka Basi so se odzvali povabilo na prijetno glasbeno snidenje.

Prvega ne pozabiš nikoli

Seveda pa se je vse vrtelo okrog njunega čisto svežega albuma. »Kot Maraaya sva izdala prvi album v slovenskem jeziku. Verjetno se tudi vi sprašujete, zakaj je poseben. Zato, ker je ubesedil in uglasbil najino dušo. To, kar midva z Raayjem sva, najine vrednote, najin pogled na svet, tako na družino kot tudi na minevanje in ljubezen. Vse pesmi izhajajo iz naju, so del najinih življenj ... Ob tem že dobivava sporočila, da so najini poslušalci te pesmi vzeli za svoje, saj se na skladbe poročajo, sadijo drevesa ob rojstvu vnučkov, otrok, ne nazadnje pa tudi jočejo ob ganljivih pesmih. Skratka album Pesmi, ki jih piše življenje, opisuje prav vse to, namreč vsi gremo čez neke življenjske prelomnice,« nam je zaupala Marjetka Vovk, ki je med drugim v nadaljevanju spregovorila tudi o največjih vrednotah.

Ivan Valtl
Aleš in Marjetka Vovk, Blaž Švab, Manca Špik in Jan Plestenjak.

Kaj je največje darilo?

V duetu Darilo – katerega spremljevalni video že trenda na YouTube – so se jima na odru pridružili še Modrijani, ki so zbrane pocrkljali tudi s prvo živo izvedbo še neizdane pesmi, ki sta jo zanje napisala Raay in Marjetka. »Darilo je pesem, ki govori o največji vrednoti, torej najti nekoga, ki je ob tvoji življenjski poti. Jaz temu pravim, da je to največje darilo,« je svoje misli o skladbi Darilo strnila Marjetka Vovk, Modrijan Sergije Lugovski pa je ob tem dodal: »Najlepše darilo, ki sem ga jaz dobil, je prav ta pesem ... Mislim, da smo vsi čakali na trenutek, da se enkrat nekaj zgodi. S to skladbo se je vse zložilo prav, tako da je to začetek lepega sodelovanja, za katerega upam, da bo trajalo tisoč let.« Marjetka je ob tem še pripomnila, da so »Modrijani prekrasni fantje, ki na eni strani obvladajo veselice, na drugi strani so pa njihovi vokali tako mogočni in angelski, tako da je to res dobitna kombinacija.«

Ivan Valtl
Edinstveno druženje se je zgodilo v Ateljeju Šempeter pri Novi Gorici.

Marjetkine solze sreče

Čisto na koncu programa, ko so zbrani že prijeli kozarce in se namenili okušati primorske dobrote, pa je Raay svoji dragi pripravil še posebno presenečenje. Ker si je Marjetka za prihajajoči 40. rojstni dan zaželela, da bi lahko svoje pesmi zapela tudi na velikem koncertu, je za 25. maj 2024 rezerviral ljubljanske Križanke, kjer bosta gostila svoj največji koncert v karieri. Še prej pa ju čaka turneja, katere koncerti se razprodajajo kot po tekočem traku.