Glasba

Na Festivalu slovenskega šansona slavil Tomaž Hostnik

A. M.
4. 11. 2023, 09.15
Deli članek:

Prepričal s skladbo Dekle iz zlatih sanj

RTV Slovenija
Tomaž Hostnik je odpel najlepši šanson.

Po dveh spomladanskih polfinalnih večerih se je v soboto, 28. oktobra 2023, odvil še finale Festivala slovenskega šansona, ki so ga vodili Tilen Artač, Višnja Fičor in Igor Velše. V Kulturnem centru Rogaška Slatina je nastopilo deset finalistov, in sicer Ana Maria Mitić, Primož Vidovič, Patricija Škof, Zajtrk, Andrej Tomšič, Smaal Tokk, Violoncelli Itineranti, Jure Ivanušič in Nordunk, Veronika Nikolovska in Tomaž Hostnik. Po vseh odpetih skladbah je strokovna žirija v sestavi Vita Mavrič, Leon Firšt, Mia Žnidarič, Boštjan Gombač in Slavko Pregl je podelila štiri nagrade, in sicer za najboljše besedilo, za najboljšo glasbo, za obetavno mlado avtorico ali avtorja oziroma izvajalko ali izvajalca in veliko nagrado slovenski šanson 2023 za najboljši šanson v celoti.

In kdo so prejemniki nagrad? Za najboljše besedilo je tu Andrej Tomšič za skladbo Bistro, za najboljšo glasbo Tomaž Hostnik za skladbo Dekle iz zlatih sanj (aranžma Matija Krečič) in za obetavno mlado avtorico ali avtorja oziroma izvajalko ali izvajalca: Zajtrk za skladbo Jera. Veliko nagrado slovenski šanson 2023 za najboljši šanson v celoti pa je tokrat prejel Tomaž Hostnik za skladbo Dekle iz zlatih sanj.

31-letni zmagovalec kot pianist, pesnik in šansonjer redno koncertira tako doma kot v tujini. Je avtor več kot sto skladb v slovenskem jeziku, kar vključuje celoten opus zasedb Vudlenderji, Drajnarjuva vampa, glasbo za otroke, film, gledališče itd. Redno sodeluje s skladateljem in violinistom Matijo Krečičem, poleg tega pa smo ga lahko slišali tudi na Melodijah morja in sonca ter na Popevki.