Glasba

Ponovno združeni s pomočjo umetne inteligence

5. 11. 2023, 10.10
Posodobljeno: 5. 11. 2023, 10.24
Deli članek:

Legendarni glasbenik Paul McCartney je v luči nove izdaje pesmi "Now And Then" skupine Beatles delil svoje misli in občutke o tem posebnem projektu.

YouTube
Now And Then

V pogovoru za britanski BBC je McCartney opisal proces ustvarjanja pesmi, ki vključuje glas pokojnega Johna Lennona, kot čarobno izkušnjo.

YouTube
Now And Then

Pesem, ki je bila dokončana desetletja po prvotnem nastanku, je McCartneyja spomnila na dni, ko so Beatlesi še ustvarjali skupaj. "Ko smo bili v studiu, smo slišali Johnov glas, kot da je z nami, in to je prineslo občutek veselja, ki smo ga pogrešali," je povedal 81-letni McCartney. Občutek, da je Lennon prisoten, je bil tako močan, da se nam je zdelo, da smo ponovno združeni v ustvarjalnem procesu.

McCartney je izrazil željo, da bi oboževalci v pesmi "Now And Then" zaznali globoko čustvenost in "občutek ljubezni", ki so ga Beatlesi vedno želeli deliti s svojo glasbo. Izid pesmi "Now And Then" v četrtek je bil zgodovinski trenutek, saj je prišel več kot petdeset let po razpadu ikonične skupine. Novi singel je bil izdan z udeležbo vseh štirih članov Beatlov, kljub temu da sta dva od njih, Lennon in George Harrison, že preminula. Lennon je pesem prvotno napisal in posnel v 70. letih v svojem newyorškem stanovanju.

YouTube
Now And Then

Po Lennonovi tragični smrti leta 1980, je njegova vdova Yoko Ono McCartneyju predala kaseto z demo posnetki, vključno s pesmijo "Now And Then". Čeprav sta bili dve pesmi s kasete dokončani že leta 1995, je "Now And Then" ostala nedokončana zaradi tehničnih težav, ki so nastale zaradi hrupa v ozadju. Sodobna tehnologija in umetna inteligenca sta omogočili, da sta McCartney in Ringo Starr, preostala živeča člana skupine, pesem lahko dokončala in izdala.

V sklopu promocije pesmi je izšel tudi glasbeni video, kjer so ponovno združeni vsi člani legendarne skupine.