Film

Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade

Alenka Sivka
11. 2. 2024, 08.00
Deli članek:

Film Jama bo najbolj utrgan slovenski film leta!

Gregor Kitek
Osnovni namen filma Jama je zabavati gledalca, povedo ustvajralci.

Vsak slovenski film je zelo dragocena stvar. Tega se zavedajo tudi na Aktualu, zato so medijski pokrovitelj novega celovečernega slovenskega filma Jama, ki bo ugledal luč sveta s premiero 20. februarja v Cineplexxu Ljubljana Rudnik, v redno distribucijo pa film prihaja 22. februarja 2024. Scenarist, režiser in montažer filma je Dejan Babosek, režiser uspešnice Preboj, ki si jo je v slovenskih kinematografih ogledalo 19.640 gledalcev, dobil je dve nagradi vesna, za najboljši film po izboru občinstva in vesno za posebni dosežek.

Gregor Kitek
Film Jama je črna komedija, kriminalka, grozljivka in špageti vestern hkrati.

Zabavati gledalca

Film Jama je črna komedija, kriminalka, grozljivka in špageti vestern hkrati, pravi njegov ustvarjalec Babosek in dodaja: »Osnovni namen filma je zabavati gledalca, njegova sporočilnost pa je zelo enostavna in povzeta po starem reku Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade.«

Kevin in Mia sta goljufa, neke vrste sodobna Bonnie & Clyde, ki zapeljujeta in ropata bogate ločenke in vdove. Zaradi Kevinovega ogromnega seksualnega apetita in Miine bolestne ljubosumnosti se jima ponesreči rop bogate zapeljivke Eme. V paniki in prepričanju, da sta jo ubila, se odpeljeta globoko v oddaljeni gozd, kjer nameravata zakopati njeno truplo. Medtem ko kopljeta jamo, se Ema prebudi in zbeži, Kevin in Mia se odpravita na lov za njo. Prične se igra mačke in miši, boj za življenje in smrt, a nič ni, kakor se na prvi pogled zdi.

Gregor Kitek
Pesem Le naprej z novega albuma skupine Bohem Proti toku je le ena od pesmi, ki so del filma Jama.

Komedija zmešnjav

Črna komedija z elementi kriminalke, »slasherja« (krvave grozljivke, op. a.) in špageti vesterna. Koktajl filmskih žanrov, ki niso ravno značilni za slovenski film, a ravno zato primerni za slovenskega gledalca, ki želi v slovenskem filmu videti nekaj malce bolj odbitega in drugačnega. V glavnih vlogah nastopajo Lea Cok, Marko Plantan in Darja Krhin.

Gregor Kitek
Režiser Dejan Babosek je avtor več kot 600 glasbenih spotov za različne izvajalce, zato je film prava glasbena poslastica.

»Glavni igralci Lea Cok, Marko Plantan in Darja Krhin so naravnost fenomenalni, čustveni in življenjski ter poosebljenje predanosti filmu, saj so zanj dali dušo in telo, se izpostavili ekstremnim čustvenim stanjem, fizičnemu naporu, težkemu terenu in nizkim temperaturam. Snemanje filma je bilo izjemno intenzivno in naporno, bolj kakor pri kateremkoli drugem mojem filmu, saj smo imeli izreden tempo. Celoten film smo posneli v zgolj desetih dneh. A snemanje je bilo tudi izjemno zabavno in izpolnjujoče, saj smo vsi delali, kar delamo z ljubeznijo: ustvarjamo filmske zgodbe,« vse skupaj zaključi režiser Dejan Babosek.je le ena od pesmi, ki so del filma Jama.