Glasba

Angelina Mango kljub padcu na odru osvojila festival kancon

Alesh Maatko
11. 2. 2024, 10.19
Posodobljeno: 13. 2. 2024, 17.36
Deli članek:

V Italiji so bile pretekli teden vse oči uprte v obmorsko mesto Sanremo, kjer se je odvil že 74. festival zabavne glasbe!

Profimedia
Angelina Mango

V sosednji Italiji se je pretekli teden ustavil čas. Vse oči so bile namreč uprte v sredozemsko obalo Ligurije, kjer je potekal 74. festival italijanske popevke Sanremo, ki je znova polnil naslovnice časopisov. Mesto Sanremo, ki sicer skozi leto gosti številne kulturne dogodke, je najbolj znano prav po festivalu Sanremo, ki ga je letos osvojila Angelina Mango. 22-letna pevka je bila s skladbo La Noia tudi po stavnicah favoritinja za zmago.

Profimedia
Kot veliko presenečenje je bil tukaj še legendarni Gianni Morandi, ki je odperl dve skladbi, in sicer C’era un ragazzo ter Apri tutte le porte, s katero je leta 2022 osvojil drugo mesto.

Pet dolgih večerov

Pot do Angelinine zmage – ki jo je med finalnim nastopom zaznamoval padec na odrskih stopnicah – ni bila samoumevna, sploh ker letos ni bilo izrazitih favoritov kot morda pretekla leta. Velika imena in nekdanji italijanski evrovizijski predstavniki nekako niso prišli v ospredje. Še več, zdi se, da se je vse skupaj fokusiralo na mlade. Skozi prvi večer se je predstavilo vseh 30 tekmovalcev. V drugem večeru se je predstavila polovica skladb, enako v tretjem. Četrti večer, ki je podiral rekorde gledanosti, je bil v znamenju duetov in nepozabnih italijanskih oziroma mednarodnih uspešnic. Vsak tekmovalec je namreč odpel eno znano skladbo z znanim glasbenim gostom, ki ne tekmuje. Po mnenju mnogih je bil to znova eden najlepših večerov.

Profimedia
Otvoritveni večer je še kako popestril lanskoletni zmagovalec Marco Mengoni, ki se je tokrat preizkusil tudi v voditeljski vlogi, s katero je več kot navdušil.

Seveda pa so vsi čakali na finalni večer, v katerem se je v neverjetnih petih urah predstavilo vseh 30 tekmovalnih skladb. Po vseh odpetih skladbah smo dobili pet superfinalistov, ki so se še enkrat pomerili med seboj. Vsota vseh glasov (glasovanje je bilo razdeljeno na tri dele – občinstvo, radijske postaje in medijsko središče) je na koncu prinesla novega zmagovalca. To je postala Kalabrijka Angelina Mango, ki je osvojila 40,3 odstotka glasov. Drugouvrščeni Neapeljčan Geolier je prejel 25,2 odstotka glasov, tretjeuvrščena Annalisa pa 17,1 odstotka. Na četrtem mestu je končal Ghali (10,5 %), Irama (6,9 %) pa je bil peti.

Profimedia
Na oder Aristona se vrnil Eros Ramazzotti, in sicer s pesmijo Terra Promessa, s katero je pred 40 leti zmagal v kategoriji Nuove Proposte.

Evrovizijska vozovnica

22-letna Angelina Mango, hči pevcev Manga in Laure Valente, je prva ženska, ki je zmagala na tem odmevnem festivalu po desetletju. Nazadnje je med ženskami slavila Arisa leta 2014 s pesmijo Controvento. Poleg tega je Angelina Mango prejela še nagrado medijev ter nagrado za najboljšo glasbeno kompozicijo. Za piko pa na i pa bo zastopala Italijo na Pesmi Evrovizije na Švedskem. Italija, ki je lani zasedla četrto mesto, ima že zagotovljeno mesto v finalu, saj je ena izmed petih držav, ki prispevajo največ v evrovizijsko blagajno.

Profimedia
V tekmovalnem programu je letos nastopila tudi legendarna zasedba Ricchi e Poveri, ki več kot trinajstkrat sodelovala na Sanremu.

Zadišalo po škandalih

Seveda pa Sanremo ne bi bil Sanremo, če na njem kot gostje ne bi nastopili največji zvezdniki. Prvi večer je bil v središču pozornosti nogometni zvezdnik Zlatan Ibrahimović, ki je na oder Aristona prikorakal ob spremljavi legendarne uspešnice Lepe Brene Luda za tobom.

Profimedia
Prvi večer je navdušil nogometni zvezdnik Zlatan Ibrahimović (na sliki z voditeljem Amadeusom), ki je na oder prikorakal ob spremljavi legendarne uspešnice Lepe Brene Luda za tobom.

Že drugi večer je precej polemik povzročil ameriški igralec John Travolta. Po odplesanih veselih račkah, ki se jim je smejala vsa Italija, so se premnogi vtaknili še v njegovo belo obutev, češ da je šlo za nedogovorjeno reklamo. Italijanska televizija RAI je kaj hitro sporočila, da bodo zadevi prišli do dna, saj kakršnakoli neusklajena promocija ni dovoljena.

Profimedia
Ob plesu znamenitih račk ameriškega zvezdnika Johna Travolte in komika Rosaria Fiorella pred Aristonom so družbena omrežja ponorola. Mnogi so bili mnenja, da je bilo ti največje ponižanje za gosta.

Precej lažje jo je odnesel zvezdnik Russel Crowe, ki je tokrat nastopil kot glasbenik. »Gladiator« bo namreč junija s skupino Russell Crowe & The Gentlemen Barbers nastopal po italijanskih mestih. Ob tem ne moremo mimo italijanskih zvezd. Sanremo je letos praznoval obletnice treh skladb, ki so dobile posebno pozornost. Tu je bila Giorgia s pesmijo E poi iz leta 1994, Eros Ramazzotti je goste pobožal s skladbo Terra Promessa, s katero je pred 40 leti zmagal v kategoriji Nuove Proposte. Gigliola Cinquetti pa z zimzeleno Non ho l’età, s katero je zmagala pred šestdesetimi leti, leta 1964.

Profimedia
Veliki ‘gladiator’ Russel Crowe je tokrat nastopil kot glasbenik (s skladbo Let your light shine), saj ga s skupino Russell Crowe & The Gentlemen Barbers kaj kmalu čaka turneja po Italiji.

Sanremo 2025

Kaj bo leta 2025 prinesla 75. festivalska edicija, je težko napovedati. Z mesta umetniškega vodje naj bi se poslovil italijanski televizijski in radijski voditelj Amadeus, ki je letos vodil festival že petič. Glede na to, da je z njim Sanremo zadnja leta podiral rekorde gledanosti, bo okrog tega prelitega še veliko črnila. Kot tudi o tem, da bi lahko bili festivalski večeri – ki so bili vsak večer dolgi tudi pet ali več ur – krajši. A če bi se to zgodilo oziroma skrajšalo, to ne bi bil več Sanremo, kajne?!

Profimedia
Petkov večer duetov in uspešnic si je v živo v gledališču Ariston ogledal tudi monaški princ Albert.