Film

Oskarji 2024: Film Oppenheimer nominiran v 13 kategorijah

A. M. / STA
30. 1. 2024, 10.00
Posodobljeno: 31. 1. 2024, 13.12
Deli članek:

96. podelitev oskarjev, ki jo bo znova vodil Jimmy Kimmel, bo potekala 10. marca 2024 v Los Angelesu!

Profimedia
Podelitev oskarjev 10. marca bo letos že četrtič vodil ameriški komik Jimmy Kimmel.

V Los Angelesu so razglasili nominirance za najprestižnejše filmske nagrade - oskarje. Oppenheimer ima letos največ nominacij za oskarja, in sicer kar 13, tudi za najboljši film. Poleg njega so v tej kategoriji nominirani še American Fiction, Anatomija padca, Barbie, Bartonova akademija, Morilci cvetne lune, Maestro, Pretekla življenja, Nesrečna bitja in Interesno območje.

Profimedia
Zazie Beetz in Jack Quaid sta objavila nominacije za 96. podelitev oskarjev za leto 2024.

Filmu Oppenheimer, ki govori o očetu atomske bombe, glede na število nominacij sledita satirična različica Frankensteina za 21. stoletje Nesrečna bitja, ki ima 11 nominacij, ter epska kriminalna saga o nizu umorov med pripadniki plemena Osage na začetku 20. stoletja v režiji Martina Scorseseja Morilci cvetne lune z desetimi nominacijami. Morilci cvetne lune so Scorseseju prinesli tudi nominacijo za oskarja za najboljšega režiserja. Poleg njega so v tej kategoriji nominirani še Jonathan Glazer za Interesno območje, Yorgos Lanthimos za Nesrečna bitja, Christopher Nolan za Oppenheimerja in Justine Triet za Anatomijo padca.

V kategoriji najboljši mednarodni celovečerni film so nominirani italijanski film Io Capitano, japonski Popolni dnevi Wima Wendersa, ki govori o iskanju lepote v drobnih trenutkih vsakdanjega življenja, španska drama La sociedad de la nieve o letalski nesreči ragbijske ekipe na ledeniku v Andih, Das Lehrerzimmer iz Nemčije o učiteljici, ujeti med svoje ideale in šolskim sistemom, ter britanski Interesno območje, v katerem režiser Jonathan Glazer raziskuje najtemnejšo plat človeške narave.

Najboljši igralci in igralke

Za oskarja za najboljšega igralca so nominirani Bradley Cooper (Maestro), Colman Domingo (Rustin), Paul Giamatti (Bartonova akademija), Cillian Murphy (Oppenheimer) ter Jeffrey Wright (American Fiction). Za oskarja za najboljšo igralko pa so nominiranke Annette Bening (Nyad), Lily Gladstone (Morilci cvetne lune), Sandra Hüller (Anatomija padca), Carey Mulligan (Maestro) ter Emma Stone (Nesrečna bitja).

Profimedia
Vseh pet igralk je nominiranih v kategoriji najboljše igralke v glavni vlogi.

Za oskarja za stransko moško vlogo se potegujejo Sterling K. Brown (American Fiction), Robert De Niro (Morilci cvetne lune), Robert Downey Jr. (Oppenheimer), Ryan Gosling (Barbie) in Mark Ruffalo (Nesrečna bitja), za stransko žensko vlogo pa Emily Blunt (Oppenheimer), Danielle Brooks (Barva škrlata), America Ferrera (Barbie), Jodie Foster (Nyad) in Da'Vine Joy Randolph (Bartonova akademija).

Profimedia
Vseh pet igralcev je nominiranih v kategoriji najboljšega igralca v glavni vlogi.

Odzivi po nominacijah

Kljub velikemu uspehu filma Barbie med nominiranci ni režiserke filma Grete Gerwig in glavne igralke Margot Robbie, kar je naletelo na razočaranje pri Ryanu Goslingu, ki je med nominiranimi za stransko moško vlogo. Podobno meni tudi igralka America Ferrera. »Ni Kena brez Barbie in ni filma o Barbie brez Grete Gerwig in Margot Robbie,« se je po objavi nominacij po poročanju portala Variety odzval igralec in dodal, da »bi bilo podcenjevanje reči, da je razočaran, ker nista nominirani v svojih kategorijah«.

Profimedia
Ryan Gosling v filmu Barbie.

»Izredno sem počaščen, da so me moji kolegi nominirali ob boku tako izjemnih umetnikov v letu toliko odličnih filmov. In nikoli si nisem mislil, da bom to rekel, vendar sem tudi izjemno počaščen in ponosen, da je to za upodobitev plastične lutke po imenu Ken, a ni Kena brez Barbie in ni filma Barbie brez Grete Gerwig in Margot Robbie, dveh oseb, ki sta najbolj zaslužni za ta zgodovinski, po vsem svetu priznani film,« je še povedal Gosling.

Profimedia
Kljub velikemu uspehu filma Barbie med nominiranci ni režiserke filma Grete Gerwig in glavne igralke Margot Robbie (na sliki).

Z igralcem se strinja tudi Ferrera, ki je bila nominirana za najboljšo stransko žensko vlogo prav tako v filmu Barbie. »Greta je naredila skoraj vse, kar lahko naredi režiser, da bi si to zaslužila. Ustvariti ta svet in spremeniti nekaj, kar za večino ljudi ni imelo vgrajene vrednosti, v globalni pojav. Občutim razočaranje, ker je ne vidim na tem seznamu,« je v pogovoru za Variety povedala igralka. O Margot Robbie pa je dodala: »To, kar je Margot dosegla kot igralka, je res neverjetno.« Uspešnica Barbie je sicer prejela skupno osem nominacij, a Greta Gerwig ni bila nominirana za najboljšo režijo, Robbie, ki je v filmu upodobila plastično lutko Barbie, pa ni med nominirankami za najboljšo igralko.

Profimedia
Oskar je najbolj prestižna filmska nagrada v Ameriki, ki jo od leta 1929 podeljuje ameriška Akademija za filmsko umetnost in znanost. Na sliki igralec Jerry Lewis, podelitev iz davnega leta 1956.