Film

Vzleteli so gospodarji neba

D.K.
28. 1. 2024, 18.49
Posodobljeno: 28. 1. 2024, 19.08
Deli članek:

Na Applov pretočnik je prišla dolgo pričakovana mojstrovina o pilotih bombnikov med drugo svetovno vojno.

Profimedia
Gospodarji neba je mini serija, ki govori o 100. bombniški skupini, imenovani tudi Krvava, zaradi izgub.

Po Bratovščini (2001), ki govori o 101. padalski diviziji in njihovem delovanju med drugo svetovno vojno in Pacifiku (2010), ki spremlja 1. divizjo marincev med boji na Tihem oceanu proti Japoncem, je naveza producentov Steven Spielberg, Tom Hanks in Gary Goetzman usvtarila še tretjo miniserijo, Gospodarji neba. Ta tokrat spremlja 100. bombniško skupino (imnovano tudi Krvava Stota, zaradi izgub), ki 1943 pride v Anglijo, da bi prenesla vojno na Hitlerjev prag. Po premieri 21. januarja v Londonu si lahko serijo ogledate na jabolčnem pretočniku od minulega petka. 8 kilometrov nad zemljo, za sovražnikovimi črtami, 10 mladeničev v bombniku Boeing B-17, bolj znanem kot Leteča trdnjava, doživlja vse strahote vojn. V glavnih vlogah gledamo kar nekaj talentiranih mladcev, prvi nam v oči pade Austin Butler, nominiranec za Oskarja v vlogi Elvisa, pa Calum Turner, Theseus Scamander iz Magičnih živali in Barry Keoghan (Dunkirk, 2017).

Profimedia
Vstajanje ob treh, na vrsti je zajtrk, imenovan zadnja večerja, potem brifing in let v Nemčijo. Mnogi se ne bodo vrnili.

Zdaj sta bila na sporedu prva dva dela od devetih, serija pa je seveda 23 let po Bratovščini polna izjemnih zračnih posnetkov, večino so seveda naredili z računalniki, ljubitelje letal pa bodo navdušile podrobnosti, ki skozi dialoge dejansko razlagajo vse posebnosti B-17 in bombnih napadov, mariskatera ni znana niti pravim sodobnim pilotom. Za potrebe snemanja so zgradili celo tri replike B-17, dve identični in eno malo širšo, da so v tem letalu lahko snemali prizore. Replike so potem obesili na posebne vzvode, da so lahko snemali tudi prizore od zunaj, pred zelenim zaslonom, seveda. Priprava za snemanje je obsegala tudi dvotedensko urjenje vseh igralcev v pravem vojaškem oporišču, Turner in Butler pa sta celo letela v simulatorju in do potankosti poznata B-17. 

Profimedia
Calum Turner je še eden od mladih upov britanske kinematografije

Serija je nastajala kar 10 let, z 250 milijoni v proračunu pa je ena najdražjih vseh časov, za 9 epizod so potrebovali kar 3000 ljudi. Spielberg je celo dejal, da je to največji projekt, na katerem je kdaj delal.