Tuje

Ljubezenska zgodba in tragedija

T.L.
21. 4. 2023, 11.32
Posodobljeno: 24. 4. 2023, 14.24
Deli članek:

Njegova glasbena kariera traja že več kot pol stoletja, priljubljen pa ni bil le zaradi svojega glasu, ampak tudi videza. 20. maja bo praznoval 80 let.

Profimedia
Al Bano bo maja praznoval 80. rojstni dan.

Al Bano se je rodil v mestu Cellino San Marco v Apuliji, kjer še vedno živi na velikem posestvu. Mama Iolanda Ottino mu je dala ime Albano, ker se je v času rojstva njegov oče Carmelo Carrisi v kraljevi italijanski vojski boril v Albaniji. Ima še mlajšega brata Franca, ki je prav tako nekaj časa nastopal kot kantavtor, danes pa je predan kmetijstvu. »Oče mi je kot otroku večkrat pripovedoval, kakšno zlo je droga, ki je je bilo po vojni veliko okoli nas. V Milanu sem bil natakar, in ko sem delal ponoči, so mi ponujali, da lahko v enem dnevu zaslužim toliko, kolikor bi sicer zaslužil v enem mesecu. Razložili so mi, da moram raznositi male vrečke … Takoj sem razumel, da to ni sladkor. Povedal sem jim, da v Milano nisem prišel služit denarja, temveč peti. Takrat sem bil še zaljubljen v opero,« se spominja otroštva in mladosti.

Partnerja na odru

Profimedia
Al Bano in Romina Power sta svojo zvezo najprej zgladila, nato pa obudila kariero.

Kot pevec je debitiral leta 1966 na Festivalu delle Rose in na televiziji. Na italijanskem pevskem tekmovanju Un disco per l'estate je zmagal s pesmijo Pensando a te. In že naslednje leto, ko je na snemanju filma Nel sole spoznal Romino, lepo hčer hollywoodskega igralca Tyrona Powerja, je bil že priljubljen po vsej Italiji. Imel je več odmevnih pesmi in vlog v znanih italijanskih filmih. Kljub ne ravno zvenečemu pedigreju mu ni bilo težko zapeljati osem let mlajše in veliko višje rjavolaske iz premožne ameriške družine. O ljubezni je pesniško povedal: »Neuslišana ljubezen, vedno je ljubezen. Tudi če ne ve, kdaj in kam, še vedno je ljubezen. Prostor ljubezni je ogromen, njeno morje je čisto in intenzivno modro.«

Romina in Al Bano sta se poročila le tri leta po prvem srečanju. Vzporedno z njuno ljubeznijo je cvetela tudi glasbena kariera enega najbolj priljubljenih duetov 20. stoletja. Vrtoglavi vzpon se je začel s singlom Storia di due innamorati, ki je takoj zasedel vrhove lestvic radijskih in televizijskih postaj po vsej Italiji. Leta 1976 sta zastopala Italijo na Evroviziji s skladbo We'll Live It All Again in zasedla sedmo mesto. Na prestižnem Sanremu pa sta leta 1982 s pesmijo Felicità zasedla drugo mesto. Skladba je postala svetovna uspešnica, število prodanih izvodov pa je doseglo neverjetnih šest milijonov. Istega leta sta izdala album Che angelo sei s čudovito skladbo Tu, soltanto tu, ki ju je proslavila po vsej Evropi. Že leta 1984 sta s pesmijo Ci sarà osvojila Sanremo, sledila pa je ponovna udeležba na Evroviziji z enako uvrstitvijo kot prejšnjikrat, pela pa sta pesem Magic oh magic.

K solo karieri se je Al Bano vrnil leta 1996 s pesmijo È la mia vita, ki sta ji sledili Verso il sole leta 1997 in Ancora in volo leta 1999. Leta 2000 pa se je vrnil na evrovizijski oder in poskrbel za spremljevalne vokale za švicarsko skladbo La vita cos'è?, ki jo je pela Jane Bogaert.

Tragedija

Poklicni uspeh je spremljala družinska idila. Zakonca sta dobila štiri otroke – tri hčere in sina. A sreče je bilo nenadoma konec, saj se je zgodila velika tragedija. Leta 1999 se je najslavnejši par na evropski glasbeni sceni dokončno razšel. H koncu je pripomogla družinska tragedija, ki se je le pet let prej zgodila v ZDA. Njuna hči Ylenia Maria, ki je na kraljevem kolidžu v Londonu študirala književnost, kjer je imela najvišje ocene v letniku, je izginila med študijskim potovanjem. Nazadnje so jo videli v New Orleansu v začetku leta 1994. Sledili so meseci intenzivnega iskanja, ki pa kljub ogromnemu trudu policije, oblasti, staršev, sorodnikov in prijateljev niso dali rezultatov.

Obstajajo znaki, da je Ylenia storila samomor s skokom v reko Misisipi, vendar njenega trupla niso nikoli našli. Nekateri viri trdijo, da je bila žrtev serijskega morilca Kita Jespersona. Vendar so izvidi DNK ta sum zavrnili.

Romina se leta ni sprijaznila s hčerino smrtjo, češ da čuti, da je Ylenia živa. Vendar pa je bila na zahtevo Ala Bana Ylenia Maria Carissi, ki je želela postati pisateljica, leta 2013 razglašena za mrtvo. »Želel sem si, da mi tega nikoli ne bi bilo treba storiti, in seveda sem čakal deset let več, kot je bilo potrebno. Iz tehničnih razlogov so me prepričali, da sem vložil prošnjo, da mojo hčer razglasijo za mrtvo,« je povedal tiskovni agenciji ANSA. »Upoštevajte, da govorimo o domnevni smrti. Kar pomeni, da kljub vsemu še obstaja kanček upanja,« je dodal.

Po ločitvi se je Al Bano leta 2001 poročil z Loredano Lecciso, s katero ima hčerko Jasmine in sina Albana jr., ki ga kličejo Bido. Z Jasmine je močno povezan, skupaj sta nastopila v resničnostnem šovu Otok slavnih, lani pa sta posnela tudi pesem Nessun Mai. Med snemanjem resničnostnega šova se je tudi ločil od Loredane, ki pa vseeno še vedno živi na njegovem posestvu v Apuliji.

Romina pa je leta, ki so sledila ločitvi, preživela v ZDA in se občasno vračala v Evropo. V javnih nastopih je svojega moža celo obtožila nasilnega vedenja. Te obtožbe so njuni otroci pogosto zanikali in jih opravičevali z velikim trpljenjem zaradi pogrešane Ylenie.

Leto 2013 je prineslo nepričakovan preobrat. Al Bano in Romina sta svojo zvezo najprej zgladila, nato pa obudila bleščečo kariero in še danes občasno skupaj nastopata po vsem svetu.