Tuje

50 let posebnega igralca

T.L.
14. 4. 2023, 11.34
Posodobljeno: 14. 4. 2023, 11.41
Deli članek:

Danes je abrahama srečal hollywoodksi igralec, ki se bo v zgodovino filma zagotovo zapisal z dramo Pianist.

Profimedia
Adrien Brody je dopolnil 50 let.

Zanimivo je, da je Adrien Brody, ki 14. aprila praznuje 50. rojstni dan, prodal stanovanje in avto ter se preselil na Poljsko, da bi se bolje pripravil na vlogo v omenjenem filmu. Tam se je naučil igrati klavir in shujšal za štirinajst kilogramov. V svojem zahvalnem govoru je spregovoril o pomenu filma z besedami: »Ta film je poklon človeškemu duhu in boju proti zlu.« Ob podelitvi oskarjev pa se je zgodila še zanimiva podrobnost, ko je leta 2003 pred veliko podelitvijo obiskal hišo Jacka Nicholsona, ki je na svoj dom povabil vse takratne nominirance za najboljšo glavno moško vlogo. Legendarni igralec je vse nagovarjal k bojkotu prireditve, ki je bila napovedana na datum, zgolj štiri dni po ameriški invaziji na Irak. Adrien se je tako na Jackovem domu pridružil kolegom Nicholasu Cageu, Michaelu Cainu in Danielu Day-Lewisu ob viskiju in cigarah. Ker je bil v druščini edini, ki še ni prejel oskarja, prireditve ni želel izpustiti. »Dejal sem, da se moram tam prikazati. Moji starši bodo tam. Takšna stvar se ne zgodi pogosto. Vem, da ste vsi vi zmagovalci, prireditev lahko preskočite. Jaz je ne morem,« se je v intervjuju za časnik The Sunday Times spomnil svojih misli ob ideji o neudeležbi. Na koncu so se igralci pogovoru navkljub udeležili slavnostnega dogodka, takrat 29-letni Adrien pa se je razveselil zlatega kipca.  

Zgodaj začel igrati


Rodil se je leta 1973 v Woodhavnu v Queensu dolgoletni fotografinji časopisa Village Voice Sylvii Plachy, katere fotografije so razstavljali v Muzeju moderne umetnosti, in Elliotu Brodyju, profesorju zgodovine in slikarju samouku. Že kot deček je rad igral. »Pogosto sem uprizoril stvari, ki sem jih videl in so bile zame zanimive,« je povedal. Ko je njegova mama prek fotografskega projekta izvedela za ameriško akademijo dramskih umetnosti, ga je spodbudila, naj se vpiše na tečaj igre. Pri dvanajstih letih je začel nastopati v gledaliških predstavah po New Yorku, leto pozneje je igral glavnega junaka v Končno doma, zgodovinskem filmu za javno televizijo o mestni siroti, ki jo posvoji družina v Nebraski. Nekaj ​​časa je izvajal tudi čarovniške trike na rojstnodnevnih zabavah prijateljev pod vzdevkom Amazing Adrien. Svojih čarovniških predstav se je spomnil, ko je dobil vlogo v seriji Houdini, v kateri je igral slavnega čarovnika. »Kot otrok sem oboževal Houdinija, zdaj pa imam privilegij, da ga igram,« je povedal za revijo People. »Houdini je imel velik vpliv v mojem življenju, a ne le kot čarovnik, saj čarovnija vodi do razumevanja in spoštovanja igranja in nato vseživljenjske predanosti igranju – da se nato vrnem in igram človeka, ki je bil navdih. Preprosto čudovito je.«A ne le igralec, Adrien je bil kot otrok in mladenič tudi zavzet slikar. Prijavil se je na študij likovne umetnosti na srednji šoli Fiorello H LaGuardia, ki je najbolj znana kot srednja šola za uprizoritvene umetnosti. Bil je zavrnjen. Toda po naključnem zapletu ga je sprejel dramski oddelek. Medtem ko so nekateri njegovi prijatelji postali dejavni v gibanju ulične umetnosti v 90. letih, je bil sam zaposlen z igranjem v filmih, kot sta Newyorške zgodbe Francisa Forda Coppole in Kralj na vasi Stevena Soderbergha. Dobil je odlične kritike za svojo prodorno vlogo v filmu Samovo poletje Spika Leeja, v katerem je igral punkerskega izobčenca. Nato je dobil glavno vlogo v Pianistu Romana Polanskega, ki mu je prinesla oskarja in zvezdniško slavo. 

Profimedia
V filmsko zgodovino se je zapisal leta 2003, ko je prejel oskarja za vlogo v drami Pianist.



Empatija in sočutje


V intervjuju za revijo Variety leta 2015 je spregovoril o svojem pristopu k igranju in rekel: »Vsake vloge se poskušam lotiti z empatijo in sočutjem, da bi razumel, kaj motivira lik in kaj ga žene. Gre za iskanje resnice v liku in prinašanje tega v življenje na zaslonu.« V karieri je sodeloval z različnimi režiserji in igralci, vsaka izkušnja pa je oblikovala njegovo obrt. V intervjuju za časopis The Independent leta 2016 je govoril o pomembnosti sodelovanja in rekel: »Igranje ni samoten podvig. Gre za sodelovanje ekipe, da ustvarimo nekaj, kar je večje od vsote njegovih delov.« Njegova predanost igralski obrti in njegova pripravljenost prevzeti zahtevne vloge sta ga naredili za cenjenega in slavnega igralca v industriji in tudi med gledalci. Medtem ko še naprej raziskuje nove like in zgodbe, njegova strast do igranja ostaja nezmanjšana. »Obožujem delo in želim nadaljevati z njim. Želim še naprej raziskovati in se učiti ter rasti kot igralec.«

Zasebno življenje

Adrien se je leta 2006 začel sestajati s špansko igralko in manekenko Elso Pataky, ki je zdaj poročena s Chrisom Hemsworthom. Za Elsin 31. rojstni dan ji je kupil hišo iz 19. stoletja v osrednji zvezni državi New York, ki je bila preurejena tako, da je bila videti kot grad. Par se je razšel leta 2009. Zdaj mediji pišejo, da je v zvezi z angleško igralko Georgino Chapman, ki je bila poročena z zloglasnim producentom Harveyjem Weinsteinom, s katerim ima dva otroka. Sam pa o svojem ljubezenskem življenju ne želi razpravljati. Ob vprašanjih na to temo običajno hitro vstane in pusti sogovornika samega.