Kraljevske

Lestvica priljubljenosti polna presenečenj

K.K.
30. 9. 2023, 08.41
Posodobljeno: 30. 9. 2023, 08.45
Deli članek:

Princ William je krepko prehitel kralja

Profimedia
Pri Britancih je od vseh članov kraljeve družine najbolj priljubljen princ William, njegova žena Catherine pa je na 3. mestu. Če kdo, potem bosta onadva znala posodobiti monarhijo in jo približati ljudem, da se bo obdržala tudi v prihodnosti.

V pripravah na prvo obletnico smrti legendarne vladarice kraljice Elizabete II. so v Veliki Britaniji z anketo ugotavljali, kdo od članov kraljeve družine uživa zdaj največjo podporo v deželi. Tako priljubljen kot Elizabeta seveda ni nihče od njenih najožjih sorodnikov, pa vendar so podatki ankete zgovorni. In tudi polni presenečenj. Na prvem mestu po priljubljenosti je ne kralj Karel III., temveč njegov sin in prestolonaslednik princ William. Kar 74 odstotkov vprašanih ga je izbralo za svojo najbolj priljubljeno kraljevsko osebnost. Presenečenje po štetju glasov je sledilo takoj za tem: Williamu tesno za petami je s 73 odstotki njegova teta in kraljeva sestra princesa Anne. Na tretjem mestu je seveda princesa Catherine – prejela je 72 odstotkov glasov v anketi. Šele na četrto mesto se je uvrstil vladajoči kralj Karel III., prejel je 60 odstotkov glasov. Sledijo mu princ Edward (54 odstotkov), kraljica Camilla (47 odstotkov), odpadniški princ Harry (31 odstotkov), vojvodinja Meghan (24 odstotkov). Na samo dno lestvice priljubljenosti pa je zdrsnil princ Andrew, komaj 6 odstotkov se je izreklo zanj.

Anketarji so prebivalcem Velike Britanije zastavili tudi vprašanje, ali so za to, da se monarhija ohrani. Kar 62 odstotkov ljudi je odgovorilo pritrdilno. A ko so ločeno opravili tudi raziskavo med mlajšo generacijo Britancev, se je izkazalo, da se za ohranitev monarhije zavzema samo 37 odstotkov prebivalcev v starosti od 16 do 24 let. Kakšna in kako dolga bo torej prihodnost monarhije? Ji bo ob menjavi generacij čez nekaj let odklenkalo?

Profimedia
Kralj Karel III. se po priljubljenosti ne more kosati s svojo materjo kraljico Elizabeto. Za najbolj priljubljenega člana kraljeve družine ga je izbralo 74 odstotkov vprašanih. V anketi je zasedel 4. mesto.