Kraljevske

10. rojstni dan bodočega kralja

K.K.
9. 8. 2023, 12.50
Posodobljeno: 9. 8. 2023, 12.54
Deli članek:

Princ George ni več otrok

Profimedia
Najnovejši portret princa Georgea: bodoči prestolonaslednik in pozneje kralj ni več otrok, temveč odraščajoči fant z odličnim vedenjem.

Še ob lanskem praznovanju rojstnega dne (22. julij) je bil George, prvorojeni sin princa Williama in princese Catherine, nekoliko plah in zadržan otrok. Letos, ko je dopolnil deset let, pa je razlika očitna. Ni več mamin sinček, temveč očetov sin in kraljev vnuk. Zaveda se vloge, ki ga čaka v življenju, in postaja samozavestnejši. V preteklem letu se je zgodilo marsikaj: umrla je njegova ljubljena babica kraljica Elizabeta, njegov stari oče Charles je bil okronan za kralja, William je postal prestolonaslednik, George pa se je na lestvici naslednikov prestola pomaknil na drugo mesto. Družina princa Williama se je preselila v Windsor, George je zaradi tega menjal šolo.

Velike spremembe je mali princ prestal odlično. Pogosteje kot prej je nastopal v javnosti in z obvladanim, brezhibnim vedenjem dokazal, da bo kos obveznostim bodočega prestolonaslednika in pozneje kralja. Najpomembnejši dogodek njegove kraljevske poti je bila naloga, ki jo je imel ob kronanju kralja Karla III.: pred očmi milijonske svetovne javnosti je bil George eden od štirih pažev, ki so v Westminstrski opatiji stopali za kraljem in nosili vlečko. V družinskem krogu, ko mu ni treba biti princ, temveč je samo starejši brat sestrici Charlotte in bratcu Louisu, pa ostaja George prisrčen, nasmejan in (zagotovo) včasih tudi nagajiv otrok. Njegova mama Catherine, ki ga je do nedavno kdaj pa kdaj nežno objela tudi v javnosti, pa si tega ne privošči več, da ne bi prizadela njegovega odraščajočega jaza in dostojanstva. George, mali odrasli princ, je zato zadnje čase bolj povezan s svojim očetom princem Williamom, od katerega se uči, kako biti pomemben član kraljeve družine.