Kraljevske

Harry in Meghan se morata izseliti!

K.K.
16. 3. 2023, 17.00
Deli članek:

Vrag je vzel šalo, kralj Karel III. ima dovolj. Svojemu sinu in njegovi družini je prepovedal bivanje v vili Frogmore House na posestvu Windsorskega gradu.

Profimedia
Ko sta se 19. maja 2018 poročila, sta princ Harry in Meghan dobila ključe vile Frogmore House. To je bilo poročno darilo kraljice Elizabete – vendar nista dejansko postala lastnika hiše, saj je ta v lasti krone in jima je kraljica Elizabeta ne bi mogla podariti, tudi če bi to želela.

Kdo bi pričakoval, da bo kralj Karel III. pokazal toliko odločnosti? Svojemu sinu princu Harryju in njegovi ženi Meghan je ukazal, naj se čim prej (v nekaj tednih) izselita iz razkošne vile Frogmore House na posestvu Windsorskega gradu. Vila, v katero sta se Harry in Meghan vselila po poroki, je tudi po njuni selitvi v Kalifornijo ostala njun angleški dom, prostor, kamor bi se lahko vsak trenutek vrnila – če bi se jima zahotelo tako. A ker sta se princ in igralka vse bolj odmikala od britanskega dvora in sta rada seznanjala javnost, kako sta trpela v kraljevi družini, je Karel III. izgubil potrpljenje.

Profimedia
Kralj Karel III. in njegov mlajši sin princ Harry ne najdeta poti do sprave. Njuna nesoglasja se samo še poglabljajo.

Kaplja čez rob je bila Harryjeva knjiga Rezerva, v kateri se je mlajši brat z očitki spravil ne le nad očeta, temveč tudi nad prvorojenega Williama, svakinjo Kate in mačeho Camillo. Skoraj nemogoče se zdi, da bi se rezervni princ še kdaj želel vrniti na dvor, čeprav je postavil pogoj, naj se mu oče in brat opravičita, potem pa bo razmislil o spravi. Ves ta čas stoji vila Frogmore House prazna in neizkoriščena, za njeno (drago) vzdrževanje pa plačuje britanska krona.

Profimedia
S knjigo Rezerva in intervjuji za ameriško televizijo se je princ Harry zameril kraljevskim sorodnikom. Od očeta in brata Williama naj bi celo zahteval, da se mu opravičita, a to se očitno ne bo zgodilo. Še več, oče Karel zdaj uveljavlja svojo kraljevsko pravico do vile Frogmore House in zahteva od Harryja, da se izseli.

Vila namreč ni zasebna last Harryja in Meghan, čeprav jima jo je kraljica Elizabeta II. namenila za poročno darilo. A dejansko sta dobila le ključ in pravico do bivanja, ki pa jima jo zdaj Harryjev oče, novi britanski kralj Karel III., odvzema. Kako sta Harry in Meghan sprejela novico, da se morata izseliti? Najbrž kot še en dokaz več, kako grdo ravna britanska monarhija z njima. In kako bosta prebolela, da sta v obnovo vile vložila 2,7 milijona evrov, zdaj pa morata vrniti ključe? Zadnja novica je, da je kralj Karel podaljšal rok za njuno izselitev do zgodnjega poletja oziroma do konca maja, ko bo (6. maja) slovesno kronanje. Se bosta kronanja vendarle udeležila tudi Harry in Meghan in bosta med bivanjem v Veliki Britaniji stanovala v hiši, ki je bila njun prvi skupni dom?

Prekletstvo nad vilo Frogmore

Profimedia
Razkošna vila Frogmore House

Očitno je nad vilo Frogmore (10 spalnic, razkošen park) nekakšno prekletstvo. V njej nihče ne ostane dolgo časa. Harry in Meghan sta ključe in pravico do bivanja dobila leta 2018, ko sta se poročila, v njej sta priredila tudi sprejem po poroki. Preden pa sta se vselila, sta vilo z davkoplačevalskim denarjem uredila v »za bivanje primerno hišo«. Stroški so takrat znašali 2,7 milijona evrov. Ko sta 8. januarja 2020 izstopila iz vrst kraljeve družine in se preselila v Ameriko, sta Harry in Meghan stroške prenove povrnila s svojega zasebnega računa. V prazno vilo se je nato začasno vselila Harryjeva sestrična princesa Eugenie s svojo družino, vendar le za zelo kratek čas. Zdaj sta Harry in Meghan že najela selitveno podjetje in odpeljala iz vile nekaj kosov pohištva in manjših osebnih predmetov, britanska krona pa išče novega najemnika in stanovalca.

Karel III. je predlagal svojemu s pedofilskim škandalom zaznamovanemu bratu princu Andrewu, naj se on vseli vanjo, a je Andrew to odločno odklonil. Andrew, črna ovca kraljeve družine, se je moral na kraljev ukaz že odpovedati svoji osebni pisarni v Buckinghamski palači, zdaj pa naj bi izpraznil še hišo Royal Lodge, prav tako na posestvu Windsorskega gradu, in se preselil v manjšo Frogmore House. Dolga leta (tudi po ločitvi) si je Andrew delil Royal Lodge s svojo nekdanjo ženo vojvodinjo Sarah. A Sarah (ki je nenehno na robu bankrota) naj bi pred nedavnim kupila razkošno stanovanje v Londonu.