Domače

Pomlad prinaša tudi nadležne alergije

Nejc Simšič
11. 4. 2024, 13.41
Posodobljeno: 11. 4. 2024, 13.49
Deli članek:

Ob pogledu skozi okno in poslušanju ptičjega petja je vsem jasno, da je prišla pomlad. Z njo pa je prišla tudi sezona razmazanih maskar, rdečih nosov in srbečih oči.

Arhiv Lady
Denis Avdić

Denis Avdić

Radijski voditelj in stand up komik ne skriva, da se že leta bori z alergijo na cvetni prah. »Pridejo dnevi, ko je vsega tega preveč v zraku, ko cvetni prah ni več samo to, temveč je pravi solzivec, posledica pa so rdeče in pekoče oči, solze in smrkanje. Za seneni nahod pravijo tudi, da ta pride, ker rože na tak način seksajo … in očitno to najrajši počnejo v našem nosu,« resno pove Denis, ki vseeno poskuša v tem najti zabavno točko.

Špela Jereb

Sašo Radej
Špela Jereb

Simpatična vremenarka se že vrsto let spopada s precej hudo obliko alergij na trave, ki sicer rastejo šele od maja in tja do julija, a seneni nahod kdaj občuti tudi v teh dneh. »Za zdaj sem še precej v redu, moja huda porcija alergij pride maja. Ker sem po antihistaminikih vedno zelo zaspana, sem se letos odločila za imunoterapijo in resnično upam, da bo delovala in mi pomagala,« razkriva Špela, ki še dodaja, da ji je najhuje zaradi srbečih oči, solz, kihanja in smrkanja.

Sebastjan Cimirotič - Cime

Arhiv Lady
Sebastjan Cimirotić

Odkar pomni, ima legenda slovenskega nogometa velike težave z alergijami na cvetni prah. »Leska, breza, jelša in še nekatere druge so te dni pravi hudič. Zaradi njih se mi pojavijo vnete oči, kihanje in vse slabe stvari, ki jih povzročajo. Pomlad je čas, ko me boste najmanj videli zunaj, saj si tako najbolj olajšam alergije, jemljem pa tudi antihistaminike, čeprav ne pomagajo vedno. Pomlad je zame gotovo najbolj nadležen letni čas,« pravi 49-letni Cime.

Ota Širca Roš

Marko Vavpotič
Ota Širca Roš

Za zabavno voditeljico je pomlad najhujši letni čas, saj ji živce pošteno para prav alergija na cvetni prah. »Samo da je malo lepše vreme, začnem kihati in smrkati, zaradi česar naokoli hodim kot angora zajec z rdečimi očmi. Priznam, da sem v boju proti senenemu nahodu obupala in niti tablet ne jemljem več, saj sem glede tega nevestna in pozabim na njih. So mi svetovali bioresonanco, ki naj bi bila odličen način za odpravo alergij, samo še čas moram najti zanjo,« priznava Ota.

Hannah Mancini

Arhiv Lady
Hana+nah Mancini

Ameriška pevka je ena tistih srečnih, ki je alergije na cvetni prah ne napadejo vsako pomlad. »Glede tega sem res srečna in hvaležna, da se mi ni treba s simptomi senenega nahoda ukvarjati vsako leto. Nič ni bolj nadležno od srbečih oči, kihanja in zamašenega nosa, ki pušča zaradi leske, breze, trave in ambrozije. Sama se pri lajšanju simptomov že dolgo držim starih naravnih metod: pitje koprivnega čaja, uživanje ingverja in kurkume ter čisto olje črne kumine,« nekaj nasvetov za boj proti alergijam deli pevka.

Salome

Sašo Radej
Salome

Vedno zabavna transdiva se s senenim nahodom spopada razmeroma dobro. »Trkam na les, saj seneni nahod kakšen dan čutim, kakšen dan pa ne. Če pada dež, je takoj lažje za dihati, saj se cvetni prah v zraku poleže. Sama si pomagam s tabletami proti alergijam, kadar je res hudo, in pa z umetnimi solzami za oči, saj mi to najhitreje umiri srbeče oči. Kakšnega skrivnega recepta v boju s cvetnim prahom nimam, edino to, da ne grem ven iz stanovanja, kar pa je tako rekoč nemogoče zaradi dela in obveznosti.«