Domače

Za dobre stvari se splača garati

Nejc Simšič
20. 1. 2024, 07.00
Deli članek:

Le kdo se ne spomni dekleta z najbolj košatimi lasmi na sceni, za prijatelje znane tudi pod vzdevkom Murphy, ki je pred leti veljala za prodorno voditeljico brez dlake na jeziku? Mi smo jo povabili na klepet.

Jure Klobčar
Nina Niki Gajo pravi, da v njenem življenju kraljujejo tri stvari – filmi, televizija in glasba.

Ko stopiš v svet Nine Gajo, ki rada uporablja tudi svoje drugo ime Niki, te hitro očara s svojo energijo in brezkompromisno iskrenostjo, ki je zaznamovala njeno kariero ene najbolj neposrednih TV-voditeljic v Sloveniji. Pop TV, Kanal A, RTV Slovenija, Paprika TV … povsod je pustila svoje sledi. A njena zgodba ne zajema le preteklih uspehov, saj sama raje gleda naprej in piše svojo uspešno zgodbo v Los Angelesu že več kot 14 let, od leta 2016 pa se lahko pohvali tudi z ameriškim državljanstvom. »Priznam, da je bilo težko sprejeti odločitev, da spakiram in grem. Ko sem v Sloveniji zamenjala in delala na vseh možnih televizijah kar nekaj let, sem imela občutek, da se moram še kaj novega naučiti. Zato sem šla. In kam greš v tem primeru? V Los Angeles, Hollywood, kjer se pač naučiš veliko več in veliko novega. In sem vesela, da sem šla in se učila,« nam je zaupala Nina, ki dela v produkciji in postprodukciji. »Tam se ves čas zelo trdo dela. Amerika je 'hard work, work, work'. Tempo je hud, delovne ure pa so od 8. pa vse do 22., čisto odvisno, na kateri poziciji delaš, je pa tak tempo tam nekaj normalnega. Sama vstanem ob 5. uri zjutraj, naredim jogo in 15 minut meditacije, vzamem prehranska dopolnila in potem služba,« je razložila nekdanja voditeljica, ki je bila od nekdaj neustrašna in brez dlake na jeziku. »Danes sem ista, le da znam zdaj filtrirati svoje misli. (smeh) Zdaj sem se naučila samo na lepši način povedati, ampak bistvo je še vedno isto.« V deželi sanj, pravi, še obstajajo nekateri izzivi, ki bi jih z veseljem sprejela. »Prodati svoj scenarij – imam enega za film in dva za polurna televizijska šova. Moja velika želja pa je igrati v filmu. No, saj sem že imela to priložnost, ampak ne tako, kot jaz hočem. Rada bi vlogo v kakšnem resnem filmu, kjer bi igrala skupaj z igralci Bradleyjem Cooperjem, Charlize Theron in Goldie Hawn.« Sama meje med službo in zasebnim življenjem praktično nima. »To je meni isto. Moje profesionalno življenje je moja strast, zato tudi nimam potrebe po počitnicah. Če rad delaš to, kar delaš, je lažje. Sicer pa je za vse, kar je vredno imeti, treba delati, nič ne pride iz nič. Glede prihodnosti pa nisem omejena samo na Ameriko, saj me zanima tudi Slovenija. Sama bi v bistvu vložila v filmsko industrijo s pomočjo vlagateljev, ker ima Slovenija prečudovite lokacije in bi lahko veliko snemali tu.«

Ponosna na družino

Nina izhaja iz družine slavnega glasbenika, njen oče je Drago Gajo, jazz glasbenik in oče kultnega jazz kluba Gajo v Ljubljani. Ni pozabila na svoje korenine, saj s pomočjo tehnologije in aplikacij za klepet še vedno ohranja stike s Slovenijo – z družino, z mlajšo sestro Ano in prijatelji. »Sicer pa vsako leto priletim v Ljubljano, in sicer novembra, na svoj rojstni dan, in ostanem dober mesec, da lahko opravim vse, da vidim družino, starše, znane face, pa od srečanj s prijatelji do zdravniških pregledov, kot so kri, voda, ginekolog. (smeh) Največja sprememba, ki jo takoj občutim tu, je mraz, saj v tem času ni sonca. Velika razlika med Slovenijo in Ameriko je tudi miselnost ljudi, ki je na drugi strani Atlantika boljša. Ljudje smo univerzalno enaki, le živimo v drugem okolju. Tukaj bi morali biti vsi malo več nasmejani, ker je Slovenija res lepa, imate zastonj zdravstvo in izobrazbo, zato tukaj ne bi smeli jamrati. Tega v Ameriki ni. Tam je sicer vse 'fake', ampak ni jamranja, tam so ljudje srečnejši. Hrana je tam nekaj najslabšega, pri vas je fenomenalna,« za Lady prizna Nina, ki bi sebe opisala kot radovedno, zabavno in srečno.

Jure Klobčar
»Gajo – moj priimek, moja družina, moje pleme, moj DNK. Na to sem najbolj ponosna.«

Najbolj je ponosna na svojo družino, njeni trije skriti talenti pa so kuhanje, igra in petje. »Zelo rada kuham 'slow food', recimo golaž, še raje pa ustvarjam glasbo. Oče je kriv, da mi je muzika vse, zelo rada pojem, doma, v sobi, v avtu, pod tušem … Nisem še javno nastopila, je pa to skrita želja. Moj oče sicer pravi, da bi prej morala v šolo za petje, ampak imam vokal in to, kar potrebujem za nastop, nimam pa poguma, da bi nastopila pred občinstvom. Ne zato, ker moj oče pravi, da bi morala iti v šolo za petje. Želja pa je, zato nikoli ne reci nikoli,« še v smehu pove Nina, ki kot intervjuvanka ne mara klasičnih vprašanj, zato nam svoje življenje raje na hitro razgali kar skozi slovensko abecedo.

Jure Klobčar
Nina Niki Gajo

A – Ana, moja 'najljubša' sestra

B – Bobi. Ker je moj oče bobnar že vse življenje, ima lojalnost do 'gretsch' bobnov.

C – Cilji. Vsako jutro iz postelje vstanemo, da imamo neki cilj pred seboj.

Č – Čokolada. Še vedno najljubša na svetu je tista z lešnikovo kremo noisette.

D – Denar in dež. Super bi bilo, če bi denar res deževal. Sama sem bila brez denarja in z veliko denarja. Če ga imaš veliko, se imaš lahko veliko bolje v življenju.

E – Eva Grosuplje. Hči moje prijateljice Petre, ki je kraljica pomerancev.

F – Najbolj sočna beseda na f, ampak ne smem, zato bom izbrala film.

G – Gajo. Moj priimek, moja družina, moje pleme, moj DNK.

H – Hrana. Najboljša je slovenska hrana, zato ker v Ameriki nimam vegete, zlatih kroglic za v juho in paštete. Moj zadnji nakup pred odhodom na letališče je vedno hrana. Pa upam, da me ne pregleda carina.

I – Inteligenca. Upaš in si želiš, da jo tvoji sogovornik imajo.

J – Jazz glasba in Jack. Kuža, ki je absolutno moj 'brat', ki živi z mojim očetom v Ljubljani, posvojen mešanček, kar je verjetno največ vredno.

K – Kakovost. Je zelo pomembna v vseh pogledih. Narediti si moraš kakovostno življenje, jesti kakovostno hrano, imeti kakovostne pogovore …

L – Ljubezen. Love, always and all ways. Vedno in povsod. Ljubezen vedno zmaga

M – Medica. Kadar koli sem v Sloveniji, jo vedno kupim za v Ameriko.

N – Nina, Niki. To sem jaz. Moje ime in srednje ime.

O – Oprah. Vedno in povsod je in bo kraljica televizije. Absolutna vzornica zaradi njenih dosežkov, za katere si tudi sama prizadevam.

P – Prijatelji. Vedno imejte majhen krog njih, ki jih lahko preštejete na prste ene roke.

R – Rešitve. V življenju nikoli ne gledam na probleme, temveč na rešitve.

S – Samozavest in smeh. Če nimaš samozavesti, ti bo težko v življenju. Smeh pa je tako in tako nujno potreben, je pol zdravja.

Š – Šport. Vsakič ko pridem v Slovenijo, se zgodi nekaj, ko lepo vidiš, kako imamo tu res najboljše športnike.

T – Trenirka. Ko sem hodila po Ljubljani, sem mislila, da sem v olimpijski vasi. Vsi so pripravljeni na trening, vsi so v trenirkah. To mi je bilo res smešno, ker tega v ZDA še nisem videla.

U – Uspeh. Zato, ker se zanj trudimo vsi. Najprej uspeh do sebe, nato do ljudi, ki te obkrožajo, a brez trdega dela ne gre.

V – Viber. Da ohranjam vezi, ki jih imam s prijatelji, in sem vesela, da so še vedno močne.

Z – Zdravje. Delati je treba na sebi, ker to vpliva na zdravje.

Ž – Življenje. To je vse, kar imamo, zato je treba skrbeti zase, da si ga podaljšaš, moraš si pa tudi narediti, da je dobro.