Domače

»14 yugov, dobra družba in cel rock'n'roll!«

Nejc Simšič
3. 12. 2023, 07.00
Deli članek:

Razkrivamo sočne podrobnosti z nepozabne avanture novopečenega abrahamovca Yugo Yugo Rally 2023.

Osebni arhiv
Slavljenec Rok Ferengja je za svoj jubilejni rojstni dan dobil darilo, ki ga nikoli ne bo pozabil!

Rok Ferengja, ki že tri desetletja navdušuje s svojo skupino Rok’n’Band, je imel posebno željo za svoj jubilejni rojstni dan. Da je glasbenik res užival s čim manj skrbi, je organizacijo potovanja Yugo Rally prevzel njegov dolgoletni prijatelj Jože Zalar, ki je skrbel za vse – od poti, prenočišč do obrokov. Edina stvar, ki je ni predvidel, je bila potreba po avtoservisu, saj so potovali z legendarnimi avtomobili znamke Yugo, kot v starih časih. »Ekipa je na pot krenila s 14 avti, v vsakem je sedel voznik in kopilot. Moj kopilot je bil ‘zelo slab’, saj je imel v krvi 0,0, pardon, v kilometrih mislim, naredili smo 2.722 kilometrov v desetih dneh. (smeh) Vseh 14 avtov je bilo kupljenih deloma v Sloveniji, deloma pa v Makedoniji, kjer se je naše potovanje tudi začelo,« nam je zaupal Ferengja.

Nepozabna izkušnja

»Yugo potovanje« so začeli v makedonskem Ohridu, nato pa jih je pot nesla čez Srbijo, Črno goro, Bosno in Hercegovino, Hrvaško in nazaj v Slovenijo, med potovanjem pa se je Roku in prijateljem zgodilo veliko dogodivščin. »Mojemu yugu je na primer sredi njiv odpovedal motor. Med popravilom nas je obiskal lokalni mehanik z rezervnimi deli, ki jih je imel na srečo doma. Lokalci so bili izjemno prijazni, nahranili so nas, ponudili pijačo … in za nič niso hoteli sprejeti plačila. Dovolili pa so, da sem dal denar v posteljico otroka, saj ni bil star še niti eno leto. Pri njih je ta gesta običaj in tega nikoli ne zavrnejo, samo tako sem se jim lahko oddolžil,« pravi Rok in nadaljuje: »Še ena tehnična napaka se zgodila na črnogorski meji, saj jim je odpovedal računalniški sistem, zato so morali vse naše podatke zapisovati ročno, pregledati in prepisati dokumente vsakega od nas, kar je seveda povzročilo dolge kolone na meji. Ups,« še v smehu pove glasbenik. »'Yugo trip' je nekaj prečudovitega. To, kar so mi pripravili prijatelji z Jožetom na čelu, kapo dol! Obiskali smo vse republike nekdanje Jugoslavije, vidiš, da so ljudje ostali enaki, vsi so zelo prijazni, dobrosrčni, vsi bi pomagali, mahali, se slikali. Videli smo res vse živo – Zlatibor, Ohrid, Plitviška jezera, Šibenik ... Na koncu pa še Kranjsko Goro in imeli zaključno zabavo na Gradu Turjak. Pot je bila od juga proti severu, v desetih dneh smo prevozili 2.722 kilometrov. Pa naj še kdo reče, da yugo ne zdrži. (smeh) Pravi pomen našega potovanja so bili prav ti avti, saj nismo hoteli voziti lamborghinijev, čeprav bi lahko, pravi čar je bil nostalgičen avto. Na vsakem yugu je bila na strehi posebna prtljaga, sam sem recimo imel kitaro, nekdo je imel sanke, tretji kovčke. Zakaj je bilo vse to na strehi, pa naj za zdaj ostane naša skrivnost. In če je v vas vsaj kanček avanturista, takšno popotovanje res močno priporočam, zato samo 'gasa' in doživeli boste res cel rock'n'roll,« še v smehu pove zadovoljni slavljenec.

Nejc Simšič

Foto: Matic Klanšek Velej

SLIKE:

(rok yugo 1)

Slavljenec Rok Ferengja je za svoj jubilejni rojstni dan dobil darilo, ki ga nikoli ne bo pozabil!

(rok yugo 2)

Skupaj z moškimi prijatelji iz različnih držav, od Slovenije do Amerike, se je Rok podal na desetdnevno potovanje po nekdanji Jugoslaviji.

(rok yugo 3)

»Potovanje, polno smeha, dobrih ljudi in nepozabnih trenutkov. Cel rock'n'roll!«

(rok yugo 4)

Vsak yugo je na strehi prevažal posebno prtljago; Rokov je imel kitaro, razloga pa glasbenik še ne želi razkriti.

(rok yugo 5)

Hrane, pijače in veselja na poti nikoli ni manjkalo.

(rok yugo 6)

Ekipa je na pot krenila s 14 avti znamke Yugo, med potovanjem se je zgodilo nešteto dogodivščin.

(rok yugo 7)

Rok opisuje svoj 'yugo trip' kot nekaj prečudovitega, saj so v 10 dneh prevozili 2.722 kilometrov.

(rok yugo 8) – TA JE LAHKO VEČJA, boš videla…

Za okroglih 50 let je glasbenik Rok Ferengja doživel potovanje, ki so ga poimenovali Yugo Rally 2023.

***null***