Domače

Baletnik, ki je želel biti hip hop plesalec

Teja Pelko
21. 1. 2023, 09.00
Deli članek:

Slovenski ljubitelji baleta Japonca Kento Yamamota že zelo dobro poznajo, saj jih ta v ljubljanski operi s svojimi veščinami navdušuje vse od leta 2010.

osebni arhiv
Kenta je tudi strasten kuhar, jedi pa vam pride pripravit celo na dom.

Glavnih vlog je sicer Kenta Yamamoto kot priznani baletni solist že vajen, se pa vsake nove izjemno veseli, čeprav si te plesne zvrsti sploh ni želel izvajati. »Ves čas sem želel biti hip hop plesalec. Ko sem bil star osem let, so mi starši rekli, da v Šanghaju obstaja šola za to, ko sem šel tja, pa se je izkazalo, da gre za baletno šolo. Ukanili so me. (smeh) Vsako leto sem si govoril, samo še eno leto, pa bom nehal, a še vedno plešem,« v smehu razkriva Kenta, ki se je po plesni šoli v Šanghaju izobraževal na kraljevi baletni šoli v Londonu, izpopolnjeval pa se je še na poletnih baletnih šolah K-Ballet na Japonskem in Southland v Los Angelesu.

K nam je prišel na avdicijo pri 18 letih in od takrat živi tu. »Pred tem nisem poznal Slovenije, ko sem videl, kako zelo lepa je, pa sem se odločil ostati. Všeč mi je tudi to, da je zelo blizu tako do morja kot do gora. Rad imam tudi ljudi,« pravi. Preglavice mu dela samo naš jezik, za katerega pravi, da je zelo težek. Čeprav je trenutno še vedno zelo osredotočen na balet, v katerem si želi še napredovati, pa že tudi malce pogleduje v prihodnost, ko tega ne bo mogel več početi. »Razmišljam o agenciji. Da bi imel nekaj plesalcev iz Japonske, ki bi jih povezoval z baletnimi hišami po svetu. S tem bi jim dal možnost, da potujejo,« pojasni in razkrije, da se sam v domovino večinoma vrača prav zaradi nastopov, sicer pa ostaja v Sloveniji.

Zelo rad gre na Obalo, saj zelo rad ribari. »V Kopru imam prijatelja, ki ima čoln, tako da grem včasih z njim. Najraje lovim lignje, ki jih nato tudi surove pojem. Na Japonskem je to zelo priljubljena jed, v Sloveniji pa težko dobim sveže, zato za to poskrbim kar sam,« pojasnjuje baletnik, ki tudi sicer zelo rad pripravlja jedi za prijatelje in preostale goste. Lahko ga tudi najamete, da pride kuhat k vam domov. »Med študijem v Londonu sem za dodaten zaslužek in šolnino delal tudi v restavracijah. Znam pripraviti vse vrste hrane, najbolj pa obvladam japonsko, kitajsko in italijansko. Pred pandemijo sem imel namen v Ljubljani odpreti japonsko restavracijo, a zdaj za to ni najprimernejši čas,« se zaveda.

V prostem času zelo rad igra tudi golf. Z njim se je na pobudo prijateljev seznanil med zaprtjem javnega življenja, ko ni imel kaj početi. Kadar le lahko, pa v Italiji obišče svoje dekle Giorgio Vailati, nekdanjo članico SNG Opera in balet Ljubljana, s katero sta se spoznala, ko je plesala pri nas, zdaj pa je baletne copate že obesila na klin in trenutno študira v Milanu.

Mediaspeed
Baletnik z dekletom Giorgio Vailati