Zgodbe

Življenje je prekratko za resen nakit

Jelka Sežun, jelka.sezun@jana.si
23. 5. 2024, 07.00
Deli članek:

Teden ni, kot ste morda mislili, sedem dni, teden je v resnici absolutno raztegljiv pojem, kakšen zares poseben teden lahko traja tudi dvanajst dni, kot na primer Slovenski teden nakita (od 9. do 20. maja), kar je dobro, ker kdo si pa ne želi, da bi zanimive stvari trajale čim dlje?

Mateja J. Potočnik
Spomladanska jutranja rosa

Tisti »slovenski« v naslovu so prireditelji vzeli resno, ljubitelji nakita so rajali po vsej deželi, od Rogaške Slatine do Tržiča, največ pa se je dogajalo v ljubljanskem Centru Rog. Vse v zvezi z nakitom so slavili z razstavami, predavanji in delavnicami, sodelovalo je okrog 140 domačih in tujih oblikovalcev, za dobro mero pa še kolektivi oblikovalcev in študentje dveh univerz. Kar je pod črto pomenilo veliko paše za oči in se lepo skladalo z letošnjo temo: Občutenja. Je bilo res kaj občutiti.

Tole, kar smo tukaj razprostrli, je zelo osebna izbira, kot ljubiteljica osebnega okrasja sem se včasih pustila začarati že poimenovanju, včasih me je presunila lepota kakšnega kosa, včasih mi je pa ob materialih, iz katerih se da narediti nakit, ušel kakšen presenečen oh? Srebra, zlata in dragih kamnov ni bilo veliko, so bile pa kosti, plastične vrečke, človeški lasje in filmski trak.

Zgornji uhani v obliki brezovih listkov so narejeni iz rumenega zlata, niobija in cerkniških diamantov. Kaj so cerkniški diamanti? Tako je cerkniški kremen s pobočja Slivnice poimenoval Žiga Zois. Očara tudi ime, Spomladanska jutranja rosa: Kaj imaš tole na ušesu? - Oh, malo spomladanske jutranje rose.

Mateja J. Potočnik
Lepota lesa in Moč naraveDrugo življenje filma

Zapestnica se imenuje Moč narave in je srečen spoj lipovega lesa in eklogita (kamnine, sestavljene iz mineralov). Tudi ogrlica Lepota lesa je iz lipovine. Za leseni nakit ni umrla niti ena lipa, les je bil najden v naravi.

Če nakit poimenuješ Drugo življenje filma, je verjetno logično, da ga narediš iz filmskega in VHS-traku?

Mateja J. Potočnik
Drugo življenje filma

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 21, 21. maj, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!