Zgodbe

Učiteljica leta o krizi v šolstvu: Kateri junak bo rešil osnovno šolo?

Marija Šelek, marija.selek@jana.si
30. 10. 2023, 07.00
Posodobljeno: 30. 10. 2023, 07.02
Deli članek:

Pomanjkanje učiteljev je postalo dejstvo. Ravnatelji in ravnateljice dobesedno žonglirajo z učitelji, si jih »kradejo«, starši pa se sprašujemo, kdo bo otroke učil kemijo, geografijo ...

Shutterstock
Naša prihodnost je na prelomnici

Učitelj gre na daljšo bolniško in vse se zruši. Mladih učiteljev ne bo dovolj, ta poklic preprosto ni več privlačen. Je zahteven, slabo plačan in salamensko težko mu bo vrniti ugled. Tega si učiteljica leta 2023 Jožica Frigelj sploh ne predstavlja. »Odkar so se šolska vrata tako na široko odprla vsem – da imajo o delu učiteljev pravico soditi vsi, je šlo samo še navzdol.« Obstaja sploh kakšna rešitev? Kdaj bodo odgovorni začeli poslušati učitelje, praktike na terenu?

Šimen Zupančič
Učiteljica leta Jožica Frigelj o krizi v šolstvu.

V šolah vladajo res čudne razmere, začne sogovornica z več kot 40 leti za in pred šolskim katedrom. V šolah lahko sedaj poučujejo ljudje brez pedagoške izobrazbe, ki naj bi jo v doglednem času sicer pridobili, a o tem lahko resno dvomimo, nadaljuje. »Nekatere izjave ministrstva so v posmeh našemu delu. Z okrožnico je dovolilo, da se začasno zaposli tudi študente, a 'ker jim je mar za kakovost', študent ne sme biti sam v razredu. Če moram študenta spremljati jaz kot učiteljica, nismo s tem ničesar rešili! Veliko nedomišljenih rešitev je podanih na vrat na nos, ni resnega razmisleka; na naši šoli še nimamo študentov, temveč razredne učiteljice poučujejo tudi na predmetni stopnji, imamo tudi 'sposojene' ali 'leteče' učitelje.« Nekatere ravnateljice in ravnatelji se bolje znajdejo oziroma imajo njihove šole boljši sloves, vendar Frigljeva pozna zelo ugledno šolo, kjer je ravnateljica že večkrat ponavljala razpis za razrednega učitelja. Nihče se ne prijavi. 

Mar se pomanjkanje učiteljev ni predvidelo že vnaprej, v ustreznih državnih službah ne delajo analiz in projekcij?

Na ministrstvu za šolstvo imajo vse podatke: o številu učiteljev, o mladih, ki bi radi to postali, o številu otrok, deficitarnih profilih ... Prav tako na pomanjkanje učiteljev že nekaj časa opozarja sindikat. Močne generacije učiteljev se bodo v naslednjih letih upokojile, in to na ministrstvu vedo. Vendar ukrepajo z nepremišljenimi rešitvami, ko jim že voda teče v grlo. Potem pa se nekaj na hitro sprejme in ni ne kakovostno ne trajno.

Kakšna pa je rešitev iz tega brezna?

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 44, 30. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!