Zgodbe

Kdo ustvarja priljubljen portal Ciklon.si?

RENATA UCMAN
24. 10. 2023, 07.00
Deli članek:

Vremenski portal Ciklon.si ustvarjajo vremenski navdušenci. Med njimi je Primorec Valter Grizančič.

Shutterstock
Kakšna zima nas čaka?

Napovedi meteoroloških modelov, pravi, kažejo, da bo november verjetno precej moker, toplejše vreme kot po navadi lahko pričakujemo še do decembra. Zimski mraz naj bi pritisnil šele januarja in februarja. Zima naj bi bila nadpovprečno topla in mokra, vendar pa poudarja, da so take dolgoročne napovedi manj zanesljive.

»Portal Ciklon.si se je porodil iz našega navdušenja nad vremenom. Sprva bolj v šali, pozneje, s prihodom Facebooka, pa so se zanj začeli zelo zanimati bralci in mediji, ker smo podajali zanimive in zanesljive napovedi. Napoved vremena je včasih zelo zahtevna in resna stvar. Članom portala Ciklon.si, ki smo različnih starosti, od nekaj čez osemnajst do blizu petdeset let, je skupno, da so za nas zanimive spletne debate o vremenu način sproščanja. Vse delamo s srcem in zagnanostjo,« pravi Valter Grizančič, eden glavnih pobudnikov in ustvarjalcev portala Ciklon.si na Facebooku. Tudi v Grand hotelu Bernardin, kjer je zaposlen, ga velikokrat povprašajo o vremenu. To mu je pri srcu že od otroštva, ko si je o vremenskih pojavih zapisoval v zvezek. Oba njihova portala na Facebooku, eden ima pripis »srednjeročna napoved«, spremlja več kot 32.000 sledilcev. Z vse več ekstremnimi dogodki se povečuje tudi obisk njihovih strani, ljudje z različnih koncev Slovenije pa jim tudi poročajo o vremenu.

Osebni arhiv
Valter Grizančič je eden od glavnih pobudnikov in ustvarjalcev portala Ciklon.si na Facebooku.

Ljubiteljski napovedovalci vremena

»Vreme spremljamo povsod in vsak dan. Na portalu vsak član doda svoje stališče, mnenje, napoved in nato to oddamo preko družbenih omrežij ali medijev. Med nami so ljubitelji neviht, nekateri analizirajo in napovedujejo nevarnosti neurij, nekateri pa se podajo tudi v lov za njimi. Med nami je veliko snegoljubcev, torej je naš najljubši letni čas zima, zato velikokrat iščemo analize preteklih zim. Gregor Skok na portalu srednjeročne napovedi piše napovedi običajno ob sredah in nedeljah. Poleg tega že več kot 30 let vodi statistiko za več slovenskih krajev in dela analize. Podobno vreme analitično spremljam tudi sam, vendar bolj za Istro. Robert Sitar je v zadnjih letih veliko pripomogel k popularnosti portala; velja za odličnega napovedovalca neviht in neurij. Nemalokrat so njegove napovedi najnatančnejše. Na portalu so dejavni tudi taki, ki se manj izpostavljajo, Gregor V., Matej, Mike in drugi.

Spremljamo tudi tuje vremenske portale. Všeč nam je Severe Weather Europe, ki ima res odlične analize. Italija nam je najbližje, zato si pred zapisi običajno pogledamo tudi njihove članke in analize. Velikokrat pretiravajo, še posebej če se pričakuje sneženje. Največkrat pa uporabljamo izračune evropskega meteorološkega centra ECMWF, ki so tudi najnatančnejši in imajo sedež v Readingu v Združenem kraljestvu Velike Britanije. Uporabljamo tudi ameriško stran Weatherbell.com, kjer dobimo ogromno informacij, ki nam pomagajo pri sestavljanju vremenske napovedi.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 43, 24. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!