Zgodbe

Teorije o izvoru neurij: Meteorologi so novi epidemiologi

Vasja Jager
1. 8. 2023, 05.00
Posodobljeno: 1. 8. 2023, 06.19
Deli članek:

Kakor svoj čas epidemija korone tudi nenavaden val silovitih neviht sedaj sproža žolčne razprave o ozadju nesreče, ki nas je zadela. Eni verjamejo uradni znanosti, drugi so prepričani, da so zlonosni oblaki delo skrivnostnih gospodarjev človeštva.

Shutterstock
Meterologi pojasnjujejo, da so ujme posledica trkov hladnih mas iz Atlantika in vročega zraka iz Afrike, ki se srečujejo nad srednjo Evropo.

»Morilci.« »Kriminalci.« »Opazujemo vas!« S takšnimi in podobnimi grožnjami so bili konec aprila zasuti uslužbenci španske nacionalne agencije za okolje AEMET; večina jih je bila zapisana na družbenih omrežjih, nekaj pa so jih neznani nestrpneži s sprejem načečkali celo na stene enega od poslopij v lasti agencije. Povod za te izbruhe je bila katastrofalna suša, ki je ves april žgala Iberski polotok z rekordno visokimi temperaturami. Ob katastrofi, ki je kar ni hotelo biti konec, je vse več Špancev in Špank začelo zavračati znanstveno utemeljene obrazložitve, da gre za logično posledico človeškega uničevanja planeta s kurjenjem fosilnih goriv, in se krčevito oprijelo razlag, po katerih je suša posledica načrtnih visokotehnoloških manipulacij, ki naj bi jih izvajala zlovešča elita skrivnih gospodarjev človeštva – ista elita, ki naj bi pred tem umetno sprožila pandemijo covida-19. In medtem ko so bili med korono na tnalu zdravniki, so se sedaj na udaru znašli meteorologi, po isti logiki označeni za brezvestne služabnike temačnih vladarjev in manipulatorje.

O podobnih pritiskih na vremenarje so v naslednjih tednih poročali z različnih koncev sveta, od Francije do ZDA in Avstralije. Z zadnjimi valovi katastrofalnih neviht, ki so nas dodobra prestrašile, pa so ta stališča dosegla svojevrsten vrhunec tudi v Sloveniji. »Ob velikem številu neurij to poletje smo res prejeli tudi nekaj ne ravno prijaznih sporočil privržencev raznih teorij zarote in nanje v veliki meri poskusili prijazno ter strpno odgovoriti. Zainteresirane smo usmerili tudi na našo spletno stran s pojasnili glede te tematike,« nam je v imenu državne Agencije za okolje (ARSO) pojasnil meteorolog Brane Gregorčič.

Shutterstock
Sajenje oblakov je v središču druge priljubljene laične razlage o nastanku neurij, ki sedaj kroži v javnosti.

Najglasnejši so že tradicionalno privrženci nekdanjega »pojočega majorja« Ladislava Trohe, ki so sicer med korono držali v strahu novinarke in novinarje RTV Slovenija ter celo vdrli v stavbo. »Gre za ustrahovanje in uničevanje vsega ljudem. Od hiš, družbenih stavb, avtomobilov, poljščin, ker globalistični iztirjenci pač imajo in izvajajo svoj načrt velikega reseta in uvajanje novega družbenega reda,« je Trohovo gibanje zapisalo na Facebooku. Če gre soditi po podobnih zapisih, ki se z vsako ujmo množijo na spletu, si to prepričanje deli pisana množica Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi že pozivajo k protestom, s katerimi naj bi naredili konec vladavini marionet, ki naj bi državo vodile v imenu globalnih elit. Da nizi neviht niso delo narave, verjame tudi poslanka SDS Mojca Škrinjar, ki je na Twitterju cinično zapisala, da se podnebne spremembe očitno dogajajo samo v Sloveniji, in dodala ključnik  »#LeviBiznis«.

Naprave za mešanje megle

Prebiranje novic o vremenu, obsedeno spremljanje radarskih slik širjenja nevihtnih front in objavljanje na družbenih omrežij so tako te dni nadomestili kolesarstvo kot nov nacionalni šport, vreme pa je postalo glavna tema pogovorov ter tudi žolčnih debat. Tisti, ki ne verjamejo uradnim razlagam, so prepričani, da ni naključje, da zametki  neskončnih nizov neviht vedno znova vznikajo nad Švico – tam je namreč sedež največjega pospeševalnika subatomskih delcev v lasti evropskega raziskovalnega koncerna CERN. Ta naj bi v tajnih poskusih uspel ustvariti izmuzljivo antimaterijo ali pa nemara črno materijo, po za zdaj še nepoznanih znanstvenih zakonitostih pa naj bi v sodelovanju s HAARP, ameriškim laboratorijem za analiziranje ionosfere, najvišjega dela Zemljinega ozračja, ustvarjal neurja nad osrednjo Evropi, ki se nato razbesnijo nad Italijo, Avstrijo in tudi Slovenijo.

HAARP je sicer priljubljen dežurni krivec ob vsakovrstnih naravnih nesrečah, pred aktualnimi nevihtami se je znašel na družbenih omrežjih kot povzročitelj februarskih uničujočih potresov v Turčiji in Siriji. CERN pa je bil doslej med drugim označen že za sedež portala v druge dimenzije po vzoru podobne naprave v priljubljeni znanstvenofantastični seriji Stranger Things. Uradno velja, da v Švici potekajo »zgolj« prelomni, a še zmeraj razmeroma nedolžni fizikalni poskusi iskanja novih delcev, HAARP pa menda tako ali tako od leta 2015 sploh ne deluje več. To pa ne pomeni, da kakor nedavno pri pomislekih okoli korone sedaj v teorijah o »alternativnem« izvoru neurij ni niti za drobec toče resnice.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 31, 1. avgust, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!